Titlu

Ce este pubertatea ?


Pubertatea reprezinta acea etapa agitata din viata, in cursul careia fetele si baietii se maturizeaza din punct de vedere reproductiv, fizic si mental. Pubertatea este perioada desfasurata intre varstele de noua si saptesprezece ani, in cursul careia fetele si baietii incep sa isi cunoasca propriul corp, aflat in curs de dezvoltare.

Toti adolescentii au intrebari apropo de pubertate si de modificarile fizice specifice acestei perioade, insa nu toti considera ca pot sa discute liber despre acestea. Chiar si in conditiile in care isi formeaza niste intrebari clare apropo de aceste schimbari din vietile lor, adolescentii pot sa intampine dificultati in ceea ce priveste gasirea unei persoane careia i se pot destainui si cu care pot discuta deschis despre preocuparile lor actuale.

Perioada acestor schimbari importante poate sa fie foarte derutanta atat pentru fete, cat si pentru baieti. Nedumeririle adolescentilor sunt legate atat de modificarile de ordin emotional asociate cu procesul de crestere si maturizare, cat si de modificarile produse in mintile si corpurile persoanelor de sexe opuse. Este firesc ca persoanele din preajma adolescentilor, inclusiv parintii si rudele apropiate ale acestora, sa treaca in tinerete prin momente de confuzie si nedumerire apropo de aceleasi lucruri.

Pubertatea debuteaza cu aparitia caracterelor sexuale secundare, iar inceputul si durata sa sunt dependente de factori precum ereditatea, constitutia fizica, sexul sau conditiile de mediu, alimentatie, clima. Caracterele sexuale secundare reprezinta trasaturile fizice, fiziologice si psihologice caracteristice tuturor oamenilor care apartin unui sex. Caracterele sexuale secundare primare sunt prezente in momnetul nasterii si reprezinta acele trasaturi ce fac diferenta intre baietei si fetite. Acestea constau in prezenta organelor genitale specifice fiecarui sex precum ovarele, uterul, trompele uterina, vaginul si vulva la fete si ductele spermatice, prostata, veziculele seminale si penisul la baieti.

Evenimentele inregistrate in aceasta perioada sunt diferite la cele dua sexe. La fete, dezvoltarea in inaltime se produce mai rapid, intre varstele de 12 si 13 ani, pe cand la baieti se produce dupa varsta de 15 ani. De asemenea, fetele observa largirea diametrului soldurilor, slabirea scheletului, finetea formelor si vocea mai inalta. Acestea sunt cunoscute sub denumirea generica de caractere sexuale secundare feminine.

Caractere sexuale secundare feminine:

 • Aparitia pilozitatii pubiene si a pilozitatii axilare, cresterea parului de pe corp, in special la nivelul bratelor si a membrelor inferioare.
 • Dezvoltarea glandelor mamare.
 • Largirea diametrului bazinului.
 • Distribuirea grasimii tipic feminina, in special in regiunea soldurilor, a coapselor si a feselor si tesutul adipos difuz raspandit subcutanat sau sub piele, la nivelul intregului corp.
 • Dezvoltarea clitorisului, a vaginului si a uterului.

Caractere sexuale secundare masculine:

 • Cresterea pilozitatii de pe corp, in special in regiunea pieptului si a abdomenului, aparitia pilozitatii faciale, a pilozitatii axilare si a pilozitatii pubiene, impreuna cu pilozitatile de la nivelul bratelor si a membrelor inferioare.
 • Dezvoltarea accentuata a musculaturii si a sistemului osos. Oasele devin mai mari si mai grele, iar mainile si picioarele baietilor cresc in dimensiuni.
 • Largirea umerilor si a cutiei toracice.
 • Aparitia marului lui Adam sau a proeminentei cartilajului tiroid, cartilaj localizat in partea anterioara a gatului, caracteristica neobligatorie a barbatilor.
 • Ingrosarea vocii.
 • Dispunerea specifica a grasimii la nivelul abdomenului, a taliei si a spatelui.
 • Dezvoltarea penisului si a testiculelor.

Pubertatea se deruleaza in paralel cu dezvoltarea generala, fiind determinata in special de activitatea hormonilor sexuali. In cazul fetelor, aparitia parului pubian, a parului axilar si cresterea glandelor mamare sau scurgerile vaginale anunta aparitia primului ciclu menstrual. Varsta medie la care apare primul ciclul menstrual este de 12 ani, insa menstruatia poate sa apara oricand intre varstele de 9 si 15 ani. In cazul in care considera ca ceva nu este in regula cu organismul lor, fetele nu trebuie sa ezite sa se consulte cu parintii lor sau cu medicul de familie pentru a se asigure ca totul este in regula.

Nimeni nu poate stii cu exactitate cand va aparea prima menstruatie, astfel ca adolescentele pot lua unele masuri pentru a transforma experienta in una mai linistita. Acestea se pot pregati dinainte pentru aparitia menstruatiei vorbind cu mamele lor dinainte sau cu alti adulti in care au incredere. Fetele pot incepe sa poarte in geanta absorbante pentru orice eventualitate, pentru ca in momentul in care se va declansa menstruatia sa fie pregatite.

Comentarii

Buna! Am 12 ani este normal sa am penisul de 16 centimetri?

Da. Te rugam sa postezi aici intrebarile tale. Multumim!

Echipa www.i-medic.ro

           Buna ... sunt un baiat de 12 ani si am si eu cateva intrebari despre semnele de la pubertate .... pot posta aici intrebarile ???

Buna! Am 12 ani este normal sa am penisul de 16 centimetri?

Da. Te rugam sa postezi aici intrebarile tale. Multumim!

Echipa www.i-medic.ro

           Buna ... sunt un baiat de 12 ani si am si eu cateva intrebari despre semnele de la pubertate .... pot posta aici intrebarile ???