Titlu

Ce se intampla in perioada pubertatii ?


In perioada pubertara, corpurile adolescentilor trec prin trei fenomene importante pentru dezoltarea viitoare a organismului.

  • Maturatia fizica.

In timpul pubertatii, cresterea in lungime este incetinita, desi a fost pronuntata in cursul anilor ce au precedat perioada pubertatii. Trunchiul se largeste, creste in diametru si se inregistreaza cresteri in greutate. Cresterea este incetinita progresic, insa nu se finalizeaza pana la atingerea varstei de 18 ani.

  • Maturatia sexuala.

Activitatea glandelor endocrine determina aparitia manifestarilor specifice pubertatii. Un rol important in acest proces este cel al glandelor ovariene si a glandelor suprarenale. Secretia hormonilor ovarieni este dependenta de elaborarea de hormoni hipofizari dirijati de catre sistemul nervos central, proces bazat pe un oarecare grad de maturitate organica. Maturitatea organismului se poate aprecia prin dozarea biologica si chimica sau prin formarea osului sesamoid la nivelul policelui. Simptomele timpurii ale pubertatii sunt reprezentate de dezvoltarea mameloanelor si a glandelor mamare, aparitia pilozitatii pubiene, dezvoltarea organelor genitale externe si aparitia pilozitatii axilare care se produce cu cateva luni inaintea primei menstruatii.

  • Modul de evolutie psihica si maturitatea psihica puberala sunt caracterizate de trei fenomene:
  1. Necesitatea efectuarii de analize, referitoare nu doar la propria persoana, ci si la persoanele din jur. La aceasta varsta, adolescentii incep sa studieze oamenii din jurul lor si societatea in general. Analizele psihologice sunt efectuate cu stangacie de catre adolescenti, fapt ce poate determina inducerea sentimentelor de negatie sau chiar discutiile violente. Pubertatea este o perioada de entuziasm artistic, de care profesorii si parintii trebuie sa profite orientand-o si evitand franarea sa decat in cazul conturarii de exagerari.
  2. Dezvoltarea inteligentei tinerilor face posibila formarea rationamentelor abstracte. Desi pare ciudat, in aceasta perioada se constata scaderea randamentului scolar, ca urmare a tulburarii efortului psihic. In aceasta perioada este foarte importanta influenta unui bun pedagog care poate sesiza dezorientarea tinerilor, sa ii ajute fara sa il jigneasca sau sa il pedepseasca pentru eventualele rezultate mediocre la invatatura.
  3. Eliberarea de mediile familiare reprezinta o pornire prin care tinerii ajung sa descopere mediul inconjurator. Pubertatea este perioada specifica varstei confidentelor, prieteniilor si chiar a cunoasterii dragostei.