Titlu

Modificarile fizice din perioada adolescentei


Pe perioada copilariei, dezvoltarea organelor genitale, atat in cazul baietilor, cat si a fetitelor, se produce destul de lent, simultan cu celelalte parti ale trupului. In jurul varstei de 10 ani, modificarile fizice se accelereaza in ceea ce priveste organele genitale, pentru ambele sexe. Aceasta dezvoltare este controlata de catre hipofiza anterioara si hipotalamus (centrii nervosi) si de catre ovare, in cazul fetelor.

Modificarile pot surveni la varste diferite. Asadar, exista cazuri in care unele tinere fete pot fi dezvoltate complet pana in jurul varstei de 12-13 ani, in timp ce in cazul altora aceste transformari abia incep sa apara. In cazul baietilor, vom intalni aceleasi situatii: pana la varsta de 13-14 anii, unii baieti au deja aspectul similar barbatilor, iar, in cazul altora care au aceeasi varsta, dezvoltarea nici macar nu a inceput din acest punct de vedere.

Astfel de diferente nu trebuie sub nici o forma sa produca ingrijorare sau panica, ele fiind totalmente normale. Ritmul de dezvoltare va varia de la o persoana la alta, indiferent de sex.

De regula, baietii cresc primii in greutate, umerii lor devenind mai lati decat cei ai fetelor, iar soldurile acestora se vor mentine relativ inguste. La varsta de aproximativ 14 ani, vocea baiatului adolescent va incepe sa se modifice, facandu-si, totodata, aparitia primele polutii; totusi, aceste modificari vor varia de la un baiat la altul. In ceea ce priveste cei mai multi dintre baieti, ei vor trebui convinsi ca marimea pe care o are penisul lor nu este deloc relevanta pentru potenta acestora.

La fel, in cazul fetelor, dimensiunea sanilor lor poate constitui un motiv de neliniste si sentimente de inferioritate. Este extrem de important ca ele sa devina constiente de faptul ca dimensiunea sanilor nu este importanta din punct de vedere estetic, cu atat mai putin ea nu influenteaza lactatia pe viitor. Este posibil ca, pe perioada adolescentei, unul dintre sani sa se dezvolte mai rapid decat celalalt, insa, cu timpul, marimea sanilor se va egaliza intr-o foarte mare masura, in mod normal. Oricum, trebuie retinut faptul ca nu exista cazuri in care ambii sani sunt perfect simetrici, deci aceasta nu ar trebui sa constituie o problema majora pentru fete.

In cazul fetelor, modificarile corporale vor debuta cu cresterea sanilor, a parului pubian si a soldurilor care se vor extinde, devenind mai proeminente, spre deosebire de umeri care isi vor pastra o latime relativ ingusta. Cu circa un an inaintea aparitiei primei menstruatii, in cazul majoritatii fetelor, apare o scurgere vaginala transparenta, reprezentand un indiciu cert ca hormonii au intrat in functiune. Aceasta scurgere nu va fi una iritanta si nu va avea un miros specific sau unul neplacut. Consistenta acesteia va fi un apastoasa, iar aspectul, unul alb-cenusiu. In cazul fetelor cu o stare optima de sanatate, aceasta scurgere vaginala precede menarha (momentul declansarii primei menstruatii) si poate continua chiar si pentru cativa ani dupa instalarea acesteia.

Atat in cazul fetelor, cat si in cel al baietilor,  o alta modifcare fizica ce poate surveni se gaseste la nivelul pielii. Astfel, un dezechilibru in functionarea hormonilor de natura sexuala poate conduce la aparitia unor probleme care includ acneea si pustulele faciale. Astfel de probleme isi vor gasi rezolvarea sau tratamentul, in timp.

Pana in jurul varstei de aproximativ 17 ani, majoritatea fetelor si baietilor sunt, de regula, complet dezvoltati din punct de vedere fizic.