Titlu

Pubertatea, o problema de tact in cazul parintilor


Autor: george

Una dintre cele mai delicate perioade atat din viata copiilor cat si a parintilor este constituita de problemele impuse de pubertate. In aceasta perioada incep sa apara primele schimbari de natura fiziologica, hormonala, dar si psihologica, iar multi dintre copii pot fi chiar inspaimantati de acest lucru. Pentru a veni in intampinarea nevoilor copiilor dumneavoastra este foarte important ca in primul rand dumneavoastra sa puteti intelege schimbarile impuse de varsta pubertatii.

Schimbari la baieti si schimbari la fete

Odata ce varsta pubertatii este atinsa glanda pituitara elibereaza in organism hormoni speciali, responsabili de toate schimbarile din aceasta perioada.In cazul baietilor, activitatea hormonala are ca rezultat, in primul rand producerea testosteronului si implicit a spermei. De asemenea, in aceasta perioada, unii baieti pot sa prezinte asa-numita crestere brusca, ce poate dura aproximativ 2-3 ani. In aceasta perioada organismul baietilor dumneavoastra se va dezvolta rapid si considerabil, inregistrand totodata si o crestere in inaltime. Alte schimbari specifice pubertatii sunt: cresterea parului pubian, in zonele inghinale, axiale, pe piept si pe fata, precum si ingrosarea vocii.

La fete schimarile de natura hormonala vizeaza cele doua ovaresi are drept manifestari producerea estrogenului si inceperea ciclului menstrual. Ciclul menstrual reprezinta o scurgere lunara de sange de la nivelul uterului datorata nefecundarii ovulului eliminat de catre ovare. Este foarte important sa discutati cu fetita dumneavoastra depre aceasta schimbare majora din viata ei. De asemenea, medicii specialisti recomanda ca fetele sa fie insotite la cumparaturi de mame pentru alegerea cea mai potrivita a produsului corespunzator organismului si nevoilor acesteia.

Una dintre cele mai frecvente probleme ale adolescentilor ajunsi la pubertate este reprezentata de aparitia acneei. Acnee este o boala inflamatorie a pielii manifestata prin aparitia unor papulesau a unor puncte rosii sau negre, cunoscute in termeni populari drept „cosuri”. Este important sa acordati acestei probleme atentia cuvenita, datorita impactului psihologic pe care aceasta o poate avea asupra vietii adolescentului. De asemenea, rolul parintilor este esential in vederea alegerii produsului de ingrijire pe care adolescentul il va alege.

O alta problema la fel de neplacuta pentru tinerii ajunsi la pubertate este mirosul neplacut si persistent din zona axiala. Nu trebuie sa va ingrijorati insa, deoarece aceasta problema poate fi remediata cu usurinta prin mentinerea unei igiene riguroase si folosirea produselor de ingrijire corporala, precum antiperspirant, deodorant si chiar putin parfum. Amintiti-va insa ca cel mai eficient remediu ramane apa si sapunul, iar simpla aplicare a produselor cosmetice nu va putea masca mirosul la nesfarsit.

Pentru ca perioada pubertatii sa nu mai fie o problema si cu atat mai mult sa nu constitue un factor major de stres atat pentru parinti cat si pentru copii este foarte important sa fiti deschisi dialogului liber, indiferent de problema expusa de copilul dumneavoastra.

Bibliografie

http://kidshealth.org/kid/grow/body_stuff/puberty.html#

Comentarii

Sunt baiat si am 15 ani. Problemele mele de pubertate au inceput la 12 ani, insa la 14 ani au devenit chiar enervante. Invatam o zi intreaga si nu retineam nimic si am vazut acelas lucru si la colegii mei. Am un grad de nervozitate crescuta, dar nu genul de nervozitate in care simti nevoia sa dai in ceva sau cineva. Puteti sa imi spuneti va rog ce as putea sa fac?

 

Sunt baiat si am 15 ani. Problemele mele de pubertate au inceput la 12 ani, insa la 14 ani au devenit chiar enervante. Invatam o zi intreaga si nu retineam nimic si am vazut acelas lucru si la colegii mei. Am un grad de nervozitate crescuta, dar nu genul de nervozitate in care simti nevoia sa dai in ceva sau cineva. Puteti sa imi spuneti va rog ce as putea sa fac?