Titlu

Tulburari ale dezvoltarii pubertare la baieti


Autor: camy

Avand la baza o cauza patologica, pubertatea poate aparea mai devreme sau mai tirziu. In cazul cand apare inaintea virstei de 8 ani - la fete - sau 10 ani la baieti - poarta denumirea de pubertate precoce. Daca,pe langa modificarile somatice specifice pubertatii se produce si ovulatia, respectiv spermatogeneza, se vorbeste de pubertate precoce adevarata. Alteori, cand apar doar caraterele sexuale secundare, lipsind ovulatia sau spermatogeneza, atunci se vorbeste de pubertate precoce falsa. Pentru ca evolutia pubertara sa se desfasoare normal, trebuie respectate anumite conditii : organismul sa fie ferit de oboseala, sa existe o buna functionare a tuturor glandelor endocrine, iar alimentatia sa fie rationala. Interactiunile nu se limiteaza numai la domeniul corporal, ci starea psihica poate avea si ea consecinte demne de luat in seama.


Anumite pubertati par usor intarziate, amanate. Ele se desfasoara normal imediat ce cauza care parea ca sta in calea ei a fost inlaturata. Intarzierea poate fi explicata prin hrana insuficienta, soc emotional, usoara insuficienta hormonala etc. Acestea se remediaza usor fie printr-un tratament medical simplu, fie prin corectarea unei erori de igiena alimentara.
Se poate insa ca odata declansata pubertatea sa sufere totusi o stagnare in evolutia ei, functiile sexuale odata desteptate sa recada in pasivitate. Si in aceasta situate cauzele pot fi puse pe seama oboselii, surmenajului scolar, alimentatiei insuficiente, a unei boli infectioase sau a unui soc emotiv. Remedierile sunt identice cu cele pentru tulburarile de instalare.


Ectopiile testiculare (ramanerea testiculelor in abdomen) impiedica in multe cazuri declansarea normala a pubertatii. In aceste cazuri, pana la 10-11 ani este suficient un tratament hormonal, apoi dupa aceasta varsta este necesara interventia chirurgicala prin care testiculele sunt coborate si fixate in scrot. Daca interventia este tardiva,adica depaseste 14 ani, risca sa fie inutila, fiindca testiculele ramase in abdomen sufera un proces de degenerare.Sterilitatea este atunci inevitabila si ea se poate complica cu o impotenta sexuala.


Obezitatea simpla este cea mai frecventa in aceasta perioada. Ea incepe in prepubertate si se accentueaza progresiv pana la varsta de 15 ani. Obrajii se rotunjesc , membrele inferioare se acopera cu un strat gros de grasime, sanii cresc ca volum, organele sexuale primare raman insa mici. Pubertatea se instaleaza incet, dar odata incheiata, surplusul de grasime dispare. Originea acestei ingrasari este dubla : insuficienta glandulara si o supraalimentatie excesiva. Un regim alimentar sever, lipsa bauturilor carbogazoase si alcoolului, exercitiile de gimnastica si un tratament hormonal duc la normalizarea trans-formarii caracterelor sexuale.


Sindromul adipozo-genital, adica o ingrasare pronuntata care se instaleaza mai tarziu, risca sa se mentina si dupa incheierea- pubertatii ;- surplusul de grasime ajunge la 50% din greutatea initiala si se fixeaza la nivelul trunchiului, al feselor si pulpelor ; bratele raman normale, obrajii rotunzi, sanii voluminosi, pielea uscata, pofta de mancare exagerata, miscarile lente, inteligenta pare usor redusa. Cauza este dereglarea functionala a glandei hipofize si se remediaza printr-un tratament hormonal echilibrat si aplicat la timp.
Mai rar se intalneste lipsa de crestere in greutate si inaltime, cauzata mai ales de oboseala sau hrana insuficienta.
Tulburari de crestere, manifestate mai ales printr-o crestere anarhica a diferitelor parti ale corpului,se corecteaza printr-un tratament adecvat.