Titlu

Tulburarile ciclului menstrual la adolescente


Ciclul menstrual peate fi perturbat de o serie de factori interni sau externi. Starile de oboseala, bolile infectioase, carentele nutritionale sau dereglarile functionale ale glandelor endocrine, in special ale hipofizei, pot determina incetinirea evolutiei. Ca urmare a faptului ca la fete, organele genitale interne sunt localizate intraabdominal, dezvoltarea lor insuficienta poate sa treaca neobservata pana in momentul in care se constata tulburari ale ciclului menstrual, insa parintii acorda atentie acestor tulburari menstruale si pot neglija alte semne precum obezitatea sau intarzierea in crestere.

Prima menstruatie, cunoscuta si sub denumirea de menarha, survine in intervalul de varsta cuprins intre 11 si 14 ani. Ciclurile menstruale neregulate se inregistreaza frecvent in primele luni care succed prima menstruatie. In general, ciclurile menstruale sunt mai lungi la debut, putand sa dureze in jur de 30 sau 45 de zile. De asemenea, de retinut este faptul ca primele cicluri menstruale sunt anovulatorii, situatie mcare se mentine pe durata a cateva luni, mai rar ani.

In general, dupa prima menstruatie sau dupa cateva menstre succesive, se constata dereglari ale ciclului menstrual, a duratei si a calitatii menstruatiilor. Ritmul este neregulat, putand aparea cicluri menstruale de cate patru saptamani care alterneaza cu cicluri de cate cinci sau sase saptamani sau chiar mai lungi de cate trei luni. Durata ciclurilor menstruale poate sa varieze de la trei sau patru zile cat este normala la una sau doua zile, ori chiar sa se prelungeasca la cinci sau sapte zile. Menstruatiile pot sa se modifice cantitativ, reducandu-se la doar cateva picaturi sau pot sa devina foarte abundente, rareori chiar hemoragice. Acestor tulburari ale ciclului menstrual li se pot asocia si durerile pelvine sau dureri la nivelul glandelor mamare, care preced aparitia menstruatiei.

Evolutia tulburarilor menstruale se poate confrunta cu o regularizare spontana, care se realizeaza in doua sau trei ani dupa prima menstruatie. In cazul in care se constata neregularitati ale menstruatiei, in cazul in care anormalitatile menstruale se agraveaza sau in cazul in care menstruatia abundenta determina instalarea unei stari de oboseala si a anemiei, se recomanda efectuarea unui consult medical de specialitate.

Absenta menstruatiei este asociata in general cu inactivitatea ovariana si nedezvoltarea glandelor mamare sau a pilozitatii, semne care se datoreaza unor tulburari pasagerea ale functiei glandelor pe care tratamentele hormonale le poate inlatura cu usurinta. Rareori, intarzierile in crestere sunt cauzate de leziuni organica. Oprirea dezvoltarii ovarelor se inregistreaza frecvent in primii ani de viata.

Astfel, copilul poate sa ramana scund ( 1,37 m ), vaginul si uterul pot fi de tip infantil, pieptul sa se mentina aplatizat, bazinul ingust si sa lipseasca menstruatia. Frecvent se inregistreaza absenta menstruatiei adolescentelor a caror dezvoltare corporala sau genitala externa pare sa se incadreze in parametrii normali. Cauzele sunt reprezentate de usoare malformatii locale precum himenul imperforat. De obicei, lipsa menstruatiei se datoreaza insuficientei secretorii a ovarelor sau hipofizei sau excesului de secretie.

Amenoreea poate fi de natura organica, determinata de afectiuni genitale sau de natura functionala, determinata de cauze hormonale. Amenoreea fiziologica se instaleaza in timpul sarcinii si se mentine pe perioada alaptarii. Amenoreea aparuta dupa prima menstruatie se numeste amenoree secundara. Amenoreea secundara poate fi declansata de eforturile fizice intense, fiind intalnita la sportivele de performanta dupa derularea activitatilor fizice intensive. Amenoreea psihogena se intalneste in caz de anorexie nervoasa si in cadrul curelor de slabire drastice. In astfel de situatii, absenta menstruatiei este asociata cu scaderea marcanta in greutate si cu tulburari de comportament precum o preocupare exagerata pentru regimul alimentar. Amenoreea secundara poate fi determinata si de alte afectiuni organice astfel ca pentru determinarea corecta a factorului cauzal si remedierea tulburarii este necesara consultarea medicului specialist.

Durerea reflecta congestia ovariana sau constituie reflexul dificultatilor de parcurgere a sangelui menstrual a uterului inca rigid. Medicatia usoara cu rol calmant sau sedativ este suficienta pentru a face aceste dureri suportabile.

Dismenoreea primara reprezinta durerea resimtita in perioada menstruala in asociere cu ciclurile ovulatorii si in absenta unor afectiuni de ordin organic. Unele dintre cauzele determinante posibile ale dismenoreei constau in excesul de estrogeni si in congestia pelvina determinata de acesta, anomaliile musculaturii uterina ( uter infantil ), activitatea prostaglandinelor inflamatorii, distonia neuro-vegetativa care asociaza si manifestari de spasmofilie la dismenoree si psihismul sau scaderea perceptiei dureroase intr-un mod psihologic particular. Teoria cea mai vehiculata este cea a excesului de prostaglandine inflamatorii care determina modificarea contractilitatii uterine.

Dismenoreea se produce ca urmare a contracturii anormale a uterului cu scopul eliminarii mucoasei uterine. Dismenoreea se manifesta ca o durere la nivelul abdomenului inferior, care poate sa iradieze la nivelul coapselor, vaginului sau rectului. Durerile menstruale au caracter spasmodic,asemanator unor crampe puternice sau difuz ori violent asemanator unor lovituri de pumnal. Dismenoreea se manifesta in primele patru sau sase ore de la debutul menstruatiei si poate sa dureze 48 sau 72 de ore. Aceasta poate fi insotita si de senzatie de greata, varsaturi, stare de lesin, dureri de spate sau dureri la nivelul glandelor mamare sau mastodinie si stari de ameteala.

Dismenoreea persista, in general, de-a lungul intregii vietii menstruale, reprezentand un factor de disconfort major lunar. Dismenoreea se asociaza si cu fumatul sau cu excesul de cofeina, drept urmare se recomanda evitarea acestor substante in aceasta perioada. Evitarea instalarii constipatiei, efectuarea de exercitii fizice regulare si respectarea orelor de odihna reprezinta masuri utile pentru ameliorarea dismenoreei. Pentru atenuarea durerii se pot administra si analgezice sau antiinflamatoare ce pot inhiba sinteza prostaglandinelor responsabile de inducerea dismenoreei. In cazul in care simptomele sunt severe si este nevoie de excluderea unor afectiuni organice care pot determina aparitia dismenoreei, se recomanda efectuarea unui examen medical de specialitate.

Consultul medical de specialitate este recomandat in conditiile in care menstruatia lipseste in urma aparitiei menarhei, in conditiile prezentei a cel putin trei cicluri anterioare sau in cazul in care prima menstruatia nu a aparut pana la implinirea varstei de 14 ani si copilul manifesta intarzieri in crestere si de dezvoltarea a caracterelor sexuale secundare precum aparitia pilozitatii si dezvoltarea glandelor mamare. De asemenea, un consult medical de specialitate devine necesar in conditile in care prima menstruatie nu s-a manifestat pana la implinirea varstei de saisprezece ani, indiferent de evolutia procesului de crestere sau de gradul de dezvoltare a caracterelor sexuale secundare.

Comentarii

Buna. Ma numesc Elena si am 14 ani ...Sunt dezvoltata dupa parerea,desi sanii ii am cam micuti :* . DAr totusi n-am ciclu,credeti ca am ceva..Cineva mi-a spus ca am probleme acolo jos,ca nu sunt dezvoltate normal :((

Buna. Ma numesc Elena si am 14 ani ...Sunt dezvoltata dupa parerea,desi sanii ii am cam micuti :* . DAr totusi n-am ciclu,credeti ca am ceva..Cineva mi-a spus ca am probleme acolo jos,ca nu sunt dezvoltate normal :((