Asa cum este ea definita in terminologia de specialitate pubertatea este perioada de dezvoltare a corpului de la copilarie la maturitate, datorat schimbarilor hormonale care au loc in organism, respectiv estrogenul la fete si testosteronul la baieti. Varsta medie estimata pentru manifestarea pubertatii este de 7 - 13 ani la fete si de 9 - 15 ani la baieti, desi exista situatii cand acestea pot varia.
La fete, pubertatea se manifesta prin dezvoltarea sanilor, aparitia parului in zona pubiana, inghinala si axiala, precum si prin aparitia lunara a menstruatiei. In plus, corpul se va modela evoluand tot mai mult spre cel specific unei femei.
La baieti, pubertatea se manifesta prin
ingrosarea vocii, aparitia parului la nivelul fetei, al pieptului, precum si in zonele pubiana, inghinala si axiala. In plus, testiculele si penisul se vor dezvolta devenind mai mari, umerii se vor lati si muschii se vor contura tot mai mult.
Motivele aparitiei intarziate a schimbarilor specifice pubertatii sunt destul de vastesi tocmai de aceea este indicat sa va adresati medicului dumneavoastra specialist in vederea realizarii unui
examen medical amanuntit, astfel incat in urma rezultatelor, dar si a consultarii istoricului medical al dumneavoastra si al rudelor apropiate sa se poata stabili un diagnostic precis.
Cele mai frecvente cauze care duc la pubertate intarziata sunt:
Ceea ce este important sa stiti este faptul ca odata ce cauza a fost identificata cu succes, este foarte posibil ca si "problema" dumneavoastra sa isi gaseasca rezolvarea. De cele mai multe ori insa, in urma rezultatelor medicii specialisti nu prescriu nici un fel de tratament, intrucat problema se va rezolva de la sine, si tot ceea ce trebuie sa faceti este sa mai asteptati putin. Daca totusi medicul dumneavoastra v-a descoperi ca pubertatea intarziata se datoreza unor cauze de natura endocrina, atunci va va recomanda sa va adresati unui medic de specialitate.
Multi dintre tinerii care se confrunta cu aceasta problema pot dezvolta complexe din aceasta cauza, si asta cu atat mai mult cu cat tinerii din mediu in care acesta interactioneaza au inceput deja sa resimta aceste schimbari. In situatii de acest gen comunicarea deschisa parinte-copil joaca un rol crucial in dezvoltarea (cel putin emotionala) a adolescentului. Ceea ce trebuie sa ii explicati copilului dumneavoastra este faptul ca pubertatea intarziata este un lucru normalsi ca asta nu il face diferit de ceilalti adolescenti din jurul lui.