Titlu

Cauzele pubertatii intarziate si modul de tratare a acesteia


Autor: george

Asa cum este ea definita in terminologia de specialitate pubertatea este perioada de dezvoltare a corpului de la copilarie la maturitate, datorat schimbarilor hormonale care au loc in organism, respectiv estrogenul la fete si testosteronul la baieti. Varsta medie estimata pentru manifestarea pubertatii este de 7 - 13 ani la fete si de 9 - 15 ani la baieti, desi exista situatii cand acestea pot varia.

La fete, pubertatea se manifesta prin dezvoltarea sanilor, aparitia parului in zona pubiana, inghinala si axiala, precum si prin aparitia lunara a menstruatiei. In plus, corpul se va modela evoluand tot mai mult spre cel specific unei femei.

La baieti, pubertatea se manifesta prin ingrosarea vocii, aparitia parului la nivelul fetei, al pieptului, precum si in zonele pubiana, inghinala si axiala. In plus, testiculele si penisul se vor dezvolta devenind mai mari, umerii se vor lati si muschii se vor contura tot mai mult.

Motivele pubertatii intarziate

Motivele aparitiei intarziate a schimbarilor specifice pubertatii sunt destul de vastesi tocmai de aceea este indicat sa va adresati medicului dumneavoastra specialist in vederea realizarii unui examen medical amanuntit, astfel incat in urma rezultatelor, dar si a consultarii istoricului medical al dumneavoastra si al rudelor apropiate sa se poata stabili un diagnostic precis.

Cele mai frecvente cauze care duc la pubertate intarziata sunt:

  • Intarziere fiziologica sau constitutionala, datorata unor factori de ereditate (una dintre rudele de gradul I sau II s-a confruntat la randul sau cu aceasta conditie medicala);
  • Afectiuni cronice, precum diabet, fibroza chistica, boli ale rinichilorsau chiar astmul;
  • Malnutritia. In aceasta categorie pot fi inclusi si tinerii diagnosticati cu anorexia nervosa. Explicatia consta in faptul ca in aceasta perioada organismul are nevoie de o alimentatie sanatoasa si echilibrata pentru a se putea dezvolta in parametrii normali;
  • Afectiuni ale glandei pituitare sau ale glandei tiroide (atat glanda pituitara cat si glanda tiroia produc hormoni esentiali pentru dezvoltarea corespunzatoare a organismului);
  • Afectiuni cromozomiale. Unul dintre cele mai elocvente exemple este sindromul Turner, si se manifesta in momentul in care unul dintre cei doi cromozomi X ai unui organism femeiesc fie lipseste, fie dezvolta o anomalie. Acest lucru conduce la probleme legate de productia de hormoni, precum si dezvoltarea normala a ovarelor. Pe de alte parte, la baieti sindromul Klinefelter se manifesta in momentul in care in structura cromozomiala a organismului barbatesc apare un cromozom X in plus (XXY in loc de XY). Aceasta anomalie va duce la dezvoltarea extrem de inceata a caracterelor sexuale.

Ceea ce este important sa stiti este faptul ca odata ce cauza a fost identificata cu succes, este foarte posibil ca si "problema" dumneavoastra sa isi gaseasca rezolvarea. De cele mai multe ori insa, in urma rezultatelor medicii specialisti nu prescriu nici un fel de tratament, intrucat problema se va rezolva de la sine, si tot ceea ce trebuie sa faceti este sa mai asteptati putin. Daca totusi medicul dumneavoastra v-a descoperi ca pubertatea intarziata se datoreza unor cauze de natura endocrina, atunci va va recomanda sa va adresati unui medic de specialitate.

Multi dintre tinerii care se confrunta cu aceasta problema pot dezvolta complexe din aceasta cauza, si asta cu atat mai mult cu cat tinerii din mediu in care acesta interactioneaza au inceput deja sa resimta aceste schimbari. In situatii de acest gen comunicarea deschisa parinte-copil joaca un rol crucial in dezvoltarea (cel putin emotionala) a adolescentului. Ceea ce trebuie sa ii explicati copilului dumneavoastra este faptul ca pubertatea intarziata este un lucru normalsi ca asta nu il face diferit de ceilalti adolescenti din jurul lui.

Bibliografie

http://kidshealth.org/teen/sexual_health/changing_body/delayed_puberty.html#