Titlu

Contactul sexual si adolescenta


Autor: camy

Cea mai importanta intrebare pe care o ridica adolescenta este : cand sa inceapa activitatea sexuala si daca este indicat a avea contact sexual inaintea casatoriei ?
Bunicii nostri aveau doua raspunsuri : da, pentru baiat si nu pentru fata, care trebuie sa intre virgina in casnicie. Astazi aceste convingeri sunt desigur demodate, dar in locul lor nu s-au impus altele. Se impartaseste parerea ca la gradul actual de dezvoltare a stiintei si civilizatiei fiecare va decide singur asupra activitatii sexuale proprii.Dar pentru ca tanarul sa-si poata forma o parere, sa se poata stapini si comporta cu tact, trebuie sa cunoasca problemele de sexologie, anatomia si fiziologia organelor genitale, problemele legate de impulsul sexual precum si diferentele dintre sexe. Stiind despre ce este vorba, va avea si capacitatea de a se orienta si stapani. Exista apoi si alte forte disponibile ca : stima fata de corpul nostru, principii morale, responsabilitate fata de semeni si, mai ales, fata de copiii pe care ii va procrea.
Natura nu cunoaste scrupule morale, ci ea isi urmeaza drumul ei spre scopul final : mentinerea speciei. De aceea, orice adolescent trebuie sa priveasca aceste aspecte mai profund ca sa-si poata forma o parere si o conduita proprie. Omul se deosebeste de restul lumii vii prin faptul ca este capabil de dragoste si poate trai senzatiile sexuale fara ca acest eveniment sa fie legat de ideea reproducerii.
Impulsul sexual la adolescent este mai pronuntat in primii 5-10 ani ai adolescentei, dar totusi el nu este atat de puternic pentru a fi nevoie de calmarea lui prin contacte sexuale.
Acest lucru a devenit problema numai fiindca majoritatea adolescentilor au de timpuriu relatii de natura sexuala, stimulindu-si impulsul sexual. Problema este delicata, mai ales pentru baietii sub 18 ani cand impulsul sexual este foarte exprimat, iar experienta lipseste total. Ei cunosc senzatiile sexuale proprii, dar nu stiu nimic despre contactul sexual. Sunt curiosi si isi exprima o multime de pareri, unii considerindu-l ca ceva foarte important sau obisnuit, ca mancatul si bautul ; altii cauta doar aventura sexuala cu toate peripetiile, iar altii se lasa influentati de prieteni care le prezinta contactul sexual ca ceva necesar, iar daca nu-l vor practica se vor imbolnavi sau nu sunt "barbati". Si fiindca cel mai ingrozitor pentru un adolescent este faptul de a se indoi barbatia lui, va cauta sa actioneze in consecinta.
Ideea practicarii contactului sexual, inaintea casatoriei, de catre fete este relativ noua. Dupa anul 1920 femeile s-au revoltat impotriva cerintei de a intra virgine in casnicie. Astazi insa fetele impartasesc parerea ca fiecare are dreptul de a actiona in aceasta privinta asa cum crede de cuviinta. Majoritatea adolescentelor au contact sexual inainte de casatorie, ele nu sunt condamnate de opinia publica si nici vorba sa fie expulzate din societate. Aceste fete motiveaza faptul nu ca o "placere deosebita" ci ca o "intamplare" sau ca le este frica sa-si respinga partenerul pentru a nu-l pierde. Alteori au de compensat complexe de inferioritate sau ajung la concluzia ca este singura cale de a avea mereu un prieten. Altele sunt convinse ca este o atitudine rationala sau accepta contactul sexual din simpla curiozitate. In cazuri foarte rare poate fi vorba despre un impuls sexual exagerat.
Trebuie amintit faptul ca impulsul sexual este o parte integranta a personalitati,iar greselile sau excesele comise pe plan sexual pot avea repercusiuni asupra starii afective a tanarului.
La adolescent abtinerea de la activitatea sexuala nu va avea urmarile nefavorabile pe care le poate avea la adult. Ideea practicarii contactului sexual inaintea casatoriei, ca avand un rol educativ, este doar partial adevarat. Tehnica contactului sexual nu trebuie invatata, nu este un talent, o arta care sa necesite o maiestrie deosebita. Pe langa toate scrupulele morale, contactul sexual in afara casniciei poate avea si alte urmari : o sarcina nedorita sau boli venerice.
In concluzie, nu se poate da o reteta tip pentru comportamentul sexual nici nu se poate fixa data la care trebuie sa inceapa practicarea lui ; dar in nici un caz nu este vorba de un instinct sexual exagerat, diminuat sau patologic.
Deci practicarea contactului sexual in adolescenta nu este necesar pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii. Trebuie, de asemenea, acordata atentie si considerentelor morale, sa ne gandim si la persoana cu care avem contact sexual si in ultima instanta trebuie sa luam in considerare copilul pe care l-am putea procrea.
In viata unui tanar, trairea sexuala are un rol important, dar aceasta va trebui sa fie doar o parte a preocuparilor sale. Tanarul trebuie sa foloseasca toate posibilitatile ce i se ofera pentru dezvoltarea sa armonioasa, sa-si largeasca orizontul intelectual si sa descopere ca lumea este plina de lucruri interesante pentru care merita sa traiesti.

Comentarii

daca bunicii spuneau "da" pentru baiat si "nu" pentru  fata ...baietii cu cine faceau sex ?

daca bunicii spuneau "da" pentru baiat si "nu" pentru  fata ...baietii cu cine faceau sex ?