Titlu

Orientarile sexuale dezvoltate in timpul adolescentei


Autor: george

Cei mai multi dintre tinerii ajunsi la varsta adolescentei, experimenteaza trairile sexuale la o intensitate nemaiintalnita pana atunci. Acest lucru poate fi explicat pe de o parte prin schimbarile de natura hormonala din timpul pubertatiisi pe de alta datorita schimbarilor la nivel emotional resimtite tot mai acut in aceasta perioada. In plus, tot in perioada adolescentei tinerii incep sa isi descopere orientarile sexuale, termen ce face referire la semenii fata de care se simt atrasi fizic si emotional (femei sau barbati). Ceea ce mai trebuie sa stiti este faptul ca exista cateva tipuri de orientari sexuale, pentru care tinerii pot opta:

1. Heterosexualitatea

Persoanele heterosexuale se simt atrase fizic si emotional de persoanele de sex opus (baietii se simt atrasi de fet,e in vreme ce fete se simt atrase de baieti).

2. Homosexualitatea

Persoanele homosexuale se simt atrase fizic si emotional de persoane de acelasi sex ( baietii se simt atrasi de baieti, iar fetele se simt atrase de fete).

3. Bisexualitatea

Persoanele bisexuale se simt atrase fizic si emotional atat de persoane de sex opus cat si de persoane de acelasi sex.

Cel mai adesea tinerii, odata ajunsi la aceasta varsa, se pot surprinde pe ei insisi datorita atractiilor sexuale pe care le resimt brusc, iar acest lucru este cu atat mai acut in cazul persoanelor bisexuale si homosexuale. Acestea, datorita mediului dezaprobator in care pot trai, de cele mai multe ori aleg fie sa isi inhibe, fie sa isi ascunda adevarata orientare sexuala pentru a putea fi acceptati in societate. Pe de alta parte se intampla adesea ca persoanele homosexuale sa marturiseasca familiei si prietenilor apropiati aceste trairi si orientari sexuale si sa fie acceptati si integrati in societate fara probleme.

S-a pus foarte multa vreme problema factorilor care pot in fluenta orientarea sexuala a unui individ, dar pana in prezent medicii specialisti nu au reusit sa ajunga la un numitor comun. In acest sens, exista specialisti in domeniu care afirma ca orientarea sexuala este influentata de un complex de factori precum cei de natura biologica, fiziologica, psihologica, mostenirea genetica si hormonala. Pe de alta parte, exista medici care sustin ca orientarea sexuala tine in exclusivitate de alegerea pe care individul o face, fara a fi influentata de factori genetici sau de alta anatura.

Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii este faptul ca orientarile sexuale sunt pur si simpul "detalii" ale vietii personale ale individuluisi prin urmare, acesta nu ar trebui stigmatizat sau prejudiciat la locul de munca, in scolisau chiar in familie.

Bibliografie

http://kidshealth.org/teen/sexual_health/guys/sexual_orientation.html