Titlu

Tipurile himenului


Importanta cunoasterii propriului trup

Discutiile despre momentul propice al inceperii vietii sexuale se intalnesc tot mai des, la fel si subiectele cu privire la implicatiile fizice si emotionale ale acestui pas pe care tinerii il fac. In randul adolescentelor, mai apare si o alta nelamurire, de foarte multe ori, cu privire la intensitatea durerii pe care o vor resimti in timpul primului lor act sexual. Este important de retinut faptul ca acest lucru depinde intr-o oarecare masura si de tipul himenului pe care il are fiecare trup feminin, in parte.

Himenul reprezinta acea membrana subtire care acopera partial sau total orificul vaginului, asa cum este el definit in terminologia de specialitate.

Tipuri de himen

  • Himenul neperforat

Un astfel de tip de himen se intalneste destul de rar in randul fetelor, gradul de incidenta al acestuia fiind de 1 la 2000. Un himen neperforat este, practic, o membrana subtire care acopera integral orificiul vaginal. In cazul adolescentelor, un astfel de himen poate fi cauzator de probleme, fiindca nu poate fi eliminat din vagin sangele menstrual. Acesta se va intoarce in regiunea partii inferioare a abdomenului cauzand stari de disconfort si durere. Metoda de tratament care se aplica in cazul unui astfel de himen presupune efectuarea unei incizii de dimnesiuni foarte mici la nivelul himenului, astfel sangele putand sa fie eliminat.

  • Himenul septat

Similar himenului neperforat, cel septat apartine categoriei cazurilor mai rare si se prezinta sub forma unui fel de pod de-a curmezisul orificiului vaginului.

  • Himenul cibriform

Tipul acesta de himen prezinta niste microgranule care fac posibila scurgerea sangelui menstrual si a altor fluide vaginale. Problema legata de acest tip de himen vizeaza imposibilitatea introducerii in vagin a tampoanelor vaginale.

  • Himenul labial

Acest fel de himen are o forma ca a unei deschizaturi verticale, de dimensiuni mici la nivelul orificiului vaginului.

  • Himenul zimtat

Tipul de himen zimtat prezinta niste mici franjuri care sunt dispusi imprejurul orificiului vaginului.

  • Himenul inelar

Himenul inelar poarta aceasta denumire datorita formei deschizaturii care este una perfect rotunda, similara unui inel care inconjoara orificiul vaginului.

  • Himenul in forma de semiluna

Deschizatura formata de acest tip de himen are forma unei semiluni pozitionate in partea superioara sau in cea inferioara a orificiului vaginului.

De foarte multe ori, se intampla ca majoritatea oamenilor sa priveasca prezenta sau lipsa himenului ca pe un semn sau o dovada a activitatii sexuale sau a lipsei acesteia. Insa, acest lucru nu este altceva decat o idee preconceputa, fiind evident faptul ca, de pilda, lipsa himenului poate fi datorata unei traume fizice suferite in perioada copilariei sau membrana poate lipsi de la inceput, chiar daca astfel de cazuri sunt foarte rare. La polul opus, exista o multime de fete care si-au inceput activitatea sexuala, insa himenul lor a ramas intact datorita elasticitatii membranei.

Bibliografie

http://www.youngwomenshealth.org/hymen.html