Titlu

Adolescentii si perioada adolescentei


Una dintre cele mai problematice si cele mai frecvente situatii in care se gasesc parintii adolescentilor este momentul si masura in care ei pot sau trebuie sa acorde o doza de independenta copiilor lor. Isi fac aparitia intrebari precum „Oare sa ii dau voie sa mearga la acea petrecere?”, „Cum procedez astfel incat sa il conving sa rupa legaturile cu prietenul acela cu un comportament detestabil?”, „Cat de departe pot merge cu pedepsele incat acestea sa aiba efecte pozitive?”

Ce trebuie sa faca parintii in perioada adolescentei ?

Potrivit cercetarilor si studiilor de specialitate, libertatea trebuie acordata adolescentilor treptat, in doze moderate.

A avea incredere intr-un adolescent nu va exclude, nicidecum, controlul asupra acestuia. In perioada adolescentei, tinerii vor fi intotdeauna tentati sa depaseasca limitele si sa incalce regulile, fiind prezent un impuls al rebeliunii, in cazul majoritatii dintre acestia. Limitele de care vorbim ar trebui stabilite cu strictete, fiindca doar pornind de la ceva strict si concret poti acorda, apoi, pe parcurs, anumite privilegii drept urmare a unui comportament adecvat. In cazul in care limitele sunt mult prea vagi si, pe deasupra, mai sunt si incalcate de catre tineri, parintii pot fi considerati a fi lipsiti de fermitate si le va lipsi, in totalitate, controlul. Lipsa acestui control va echivala, in ochii unor adolescenti, cu un fel de dezinteres, asadar, ei vor concluziona ca iubirea parintilor si grja acestora lipseste cu desavarsire.

Adolescentul are nevoie de libertatea de a se putea implica in diferite activitati, alaturi de prietenii sai, inainte de a i se acorda permisiunea de a frecventa petrecerile. El trebuie sa simta ca apartine unui anumit grup si sa simta ca are un comportament adecvat in cadrul acestuia. Daca tanarului i se refuza in mod constant posibilitatea intalnirii cu prietenii lui, exista riscul foarte mare de aparitie a unui handicap social, a unui soi de anxietate. Persoanele care nu au reusit in aceasta perioada sa isi formeze abilitatea relationarii cu cei din jur, risca sa ajunga deprimate, anxioase sau chiar sa apeleze la substante interzise, intampinand, totodata, o greutate in capacitatea de afirmare, in ciuda multiplelor aptitudini cu care sunt inzestrate.

Ce importanta are perioada adolescentei ?

Exista anumiti oameni de stiinta care motiveaza necesitatea existentei acestei perioade prin faptul ca in tot acest timp are loc dezvoltarea creierului individului. Altii cercetatori sugereaza faptul ca adolescenta permite copiilor invatarea subtilitatilor comportamentale in ceea ce priveste cadrele sociale mai complexe.

Studiile de specialitate privind tiparele de crestere demonstreaza faptul ca ritmul aceastei cresteri scade in timpul copilariei, insa va avea o zvacnire noua pe perioada adolescentei. Indiferent de avantajele sau de scopul pe care il are perioada adolescentei pentru tanar, aceasta a doua perioada de crestere rapida este facuta posibila de catre imbunatatirea duratei medii de viata a individului.

Cat dureaza perioada adolescentei ?

In ciuda cercetarilor, nu s-a putut stabili cu exactitate care este punctul concret sau ce anume marcheaza o limita clara, o tranzitie intre adolescenta la starea de adult. Finalul perioadei puberatii sau al maturizarii din punct de vedere sexual este, in schimb, foarte bine definit. Acesta este reprezentat de momentul in care procesul cresterii oaselor a luat sfarsit si anume 16 ani in cazul fetelor si circa 17 ani si jumatate in cazul baietilor. In ceea ce priveste adolescenta, pe de alta parte, trecerea de la copilarie la maturitate nu are un punct bine definit, asadar, sfarsitul adolescentei nu poate fi evidentiat cu exactitate.

Tranzitia de la copilarie la maturitate este un intreg amalgam de factori de natura fizica, psihologica si sociologica.

Stiati ca tinerii consuma cantitati mai mari de alcool daca urmaresc mai multe reclame?

O echipa de cercetatori de la Universitatea Connecticut a realizat niste studii  publicate intr-o revista medicala pentru copii si adolescenti in urma carora s-a subliniat concluzia ca acei tineri care urmaresc mai multe reclame la alcool manifesta o tendinta sporita de a consuma tot mai multe bauturi alcoolice.

Concluziile acestei cercetari se opun teoriilor conform carora reclamele nu sunt asociate consumului de alcool in exces in randul adolescentilor.

Spuneti NU drogurilor !

Chiar daca parintii au, in prezent, certitudinea faptului ca fiica sau fiul lor nu sunt consumatori de droguri sau nici macar nu au incercat astfel de substante interzise vreodata, nu poate exista, de asemenea, si certitudinea ca aceste lucruri nu se vor intampla la un moment dat. Este foare important de retinut faptul ca adolescenta este perioada in care se inregistreaza cel mai mare numar de debutanti in ceea ce priveste consumul de droguri.

Adolescenta reprezinta o perioada de confuzie in ceea ce priveste valorile de orice natura ar fi ele, iar pe parcursul acesteia, adolescentul poate adopta cu o foarte mare usurinta diferite comportamente nonconformiste, chiar la sugestiile prietenilor lor, de cele mai multe ori. In fata acestora, parintii vor avea o autoritate mult diminuata. Tinerii sunt manati acum de curiozitatea de a incerca lucruri si senzatii noi, tocmai de aceea incalcarea valorilor si a normelor sociale devine extrem de atractiva. Toate acestea sporesc vulnerabilitatea adolescentilor fata de pericolul reprezentat de consumul de droguri.

Riscurile la care tinerii sunt expusi zi de zi sunt niste realitati, iar parintii ar trebui sa ii pregateasca din timp pentru confruntarea cu astfel de posibile situatii, asa incat tinerii sa stie exact cu ce se confrunta si care sunt riscurile implicate. Cu alte cuvinte, comportamentul preventiv este impetuos necesar in vederea evitarii pericolelor care pot plana asupra celor tineri.