Titlu

Perioada adolescentei pentru baieti


Adolescenta este acea perioada din viata unui tanar care este cuprinsa intre 16-20 de ani. Maturizarea psihologica a baietilor se desfasoara mult mai lent, spre deosebire de maturarea sexuala a acestora.

Felul in care ambele sexe isi traiesc pubertatea este unul hotarator pentru intreaga viata a tinerilor si explica, intr-o foarte mare masura, deosebirile de comportament dintre cele doua sexe.

In ceea ce priveste baietii, perioada adolescentei este intotdeauna una foarte critica, deoarece acestia au sentimentul ca in viata lor cotidiana patrunde un nou element fiziologic, si anume erectia. Aceasta nu este un element supus vointei, fapt care poate parea, la inceput, enigmatic si ingrijorator. Daca pana de curand, un tanar isi petrecea timpul alaturi de fete, considerandu-le egalele lui, el se va indeparta curand de acestea si se va indrepta inspre grupuri de baieti. Un astfel de comportament este unul caracteristic perioadei prepuberale (11-14 ani) si poarta denumirea de homosimpatie, adica preocuparea stricata pentru cei de acelasi sex ca si el.

Homosimpatia manifesta urmatoarele caracteristici:

  • Agresivitatea: aceasta se manifesta prin intermediul batailor sau a jocurilor mai dure. De asemenea, baietilor li se pare foarte rusinos sa se imbrace ingrijit, sa se aranjeze, astfel de preocupari parandu-le extrem de feminine.
  • Perioada este plina de „eroism”, fiecare grup alegandu-si eroul sau, indragind un erou din randul adultilor care, in ochii lor, este identic cu propriile lor persoane. Un astfel de erou poate fi chiar un profesor sau tatal unui coleg care joaca fotbal impreuna cu ei, insa, in orice, caz, eroul va fi intotdeauna un reprezentant al sexului masculin.
  • Alta caracteristica a perioadei de homosimpatie este faptul ca apar dificultati in ceea ce priveste activitatea de la scoala. Astfel, o nota mica devine un semn de eroism, la fel si spargerea unui geam. Activitatile baietilor in aceasta perioada includ citirea cartilor istorice, de aventuri sau urmarirea filmelor de actiune, politiste etc., toate acestea devenind izvoare de inspiratie pentru adolescenti.
  • Conduita baietilor este caracterizata de faptul ca devin obraznici, neascultatori, extrem de dificili, iar metodele traditionale de educatie nu mai au nici un efect asupra lor.

Exista si exceptii, insa. Baietii care sunt mai putin dezvoltati din punct de vedere fizic isi vor petrece timpul fiind mai retrasi si nu vor fi inclusi in grupuri precum cele descrise mai sus, fiind luati in deradere de catre tipul de adolescenti mai duri si fiind asezati pe acelasi plan precum fetele. Faptul ca au fost expulzati din grupul colegilor sau nu li s-a permis nici macar accesul intr-un astfel de grup va avea drept efect ca ei se vor retrage intr-o viata psihica marcata profund de sentimente de inferioritate si complexe care pot provoca, mai tarziu in viata, nevroze reactive. Astfel de adolescenti pot avea un caracter mult mai dificil decat al celorlati, avand in vedere faptul ca isi vor gasi preocupari cu un caracter avand un grad minim de agresivitate.

Impulsul sexual in cazul baietilor adolescenti se va contura, la inceput, prin aceasta perioada de homosimpatie, educatia tinerilor fiind extrem de dificila si rezultatele pozitive obtinandu-se doar cu ajutorul acelor adulti care reusesc sa gaseasca modalitatea de a le castiga increderea.

Momentul aparitiei primelor manifestari sexuale va tulbura adolescentul mult mai mult decat a facut-o aparitia caracterelor sexuale secundare. Ejacularile nocturne sau erectia spontana reprezinta niste fenomene care vor conduce la conflicte si la stari de tensiune de care adolescentii vor cauta sa se elibereze prin cele mai variate forme posibile. 

Erectiile spontane isi pot face aparitia inaintea maturizarii functiei germinative, reprezentand o expresie a tensiunii sexuale interioare. Acestea nu contin dorinta la modul sexual, fiind doar rezultatele unor impulsuri sexuale difuze.

Mai tarziu, dupa ce functia seminala a organelor sexuale intra in functiune, erectiile pot sa fie urmate de ejaculari nocturne, niste elemente normale in viata unui tanar care vor continua pana cand acesta isi va incepe viata sexuala regulata. Frecventa erectiilor care survin pe timpul noptii difera in functie de oboseala sau de starea sanatatii fiecaruia si pot fi provocate de literatura, filme, vise erotice etc. La inceput, tanarul se va simti dezorientat si nu se va adresa parintilor sai pentru a le cere vreun sfat, motiv pentru care adolescentului trebuie sa i se explice semnificatia ejacularilor de acest gen si necesitatea unei igiene corporale riguroase.

Baiatul va realiza, la un moment dat, ca prin provocarea unei ejaculari in urma frictionarii penisului cu mana, poate inlatura cu usurinta tensiunea interioara. Masturbarea reprezinta o etapa a maturatiei sexuale pe care o parcurge tanarul adolescent. Statisticile afirma faptul ca aproximativ 90-95% dintre barbati practica sau au practicat acest obicei pe parcursul vietii. In cazul adolescentilor, fenomenul este unul normal, trecator si o modalitate potrivita pentru anihilarea tensiunii sexuale. Astfel, in nici un caz, acest obicei nu trebuie vazut ca vreun simptom al unei dereglari la nivel psihic. Acesta nu poate fi un astfel de semn, decat in cazul barbatului matur care inlocuieste in totalitate relatiile sexuale cu masturbarea.

Varsta la care baietii incep sa se masturbeze va varia de la caz la caz si obiceiul poate fi practicat si inainte ca maturarea sexuala sa aiba loc. Educatorii si parintii copilului au obligatia de a-i explica acestuia tot ceea ce tine de masturbare, prevenindu-i totodata, de urmarile exceselor care includ: astenie, nevroza si oboseala. Starea de tensiune sexuala poate avea ca remediu potrivit sportul sau munca fizica si intelectuala la un nivel intens.

Asadar, problemele si framantarile sexuale ale tanarului adolescent nu trebuie nicidecum exagerate, avand in vedere faptul ca ele constituie o parte normala din paleta vasta de factori care isi exercita actiunea asupra lui la varsta aceasta, in perioada adolescentei.

Comentarii

Exista si baieti care se maturizeaza mai devreme fata de varsta normala, condusi de anumiti factori cum ar fi, unul dintre parinti este bolnav si adolescentul il ajuta cu treburi. Dar despre viata sexuala adolescentina ii conduce curiozitatea, dar de multe ori nu se gandesc la consecinte la ce se poate intampla, aceasta cresete numarul sarcinilor nedorite si avorturile in randul adolescentilor. Nu sunt bine informati si de metode contraceptive. Dragi adolescentii care vedeti acest comentariu protejativa inpotriva sarcinilor si bolilor, nu va jucati cu viitorul copiilor nui abandonati daca lati conceput dati dovada de responsabilitate. Va pup vedeti ce faceti!

Exista si baieti care se maturizeaza mai devreme fata de varsta normala, condusi de anumiti factori cum ar fi, unul dintre parinti este bolnav si adolescentul il ajuta cu treburi. Dar despre viata sexuala adolescentina ii conduce curiozitatea, dar de multe ori nu se gandesc la consecinte la ce se poate intampla, aceasta cresete numarul sarcinilor nedorite si avorturile in randul adolescentilor. Nu sunt bine informati si de metode contraceptive. Dragi adolescentii care vedeti acest comentariu protejativa inpotriva sarcinilor si bolilor, nu va jucati cu viitorul copiilor nui abandonati daca lati conceput dati dovada de responsabilitate. Va pup vedeti ce faceti!