Titlu

Sfaturi pentru imbunatatirea comunicarii cu adolescentii


Este important ca adolescentul sa fie inteles, iar abia apoi parintii sa se faca intelesi.

Unul dintre sfaturile esentiale in ceea ce priveste comunicarea cu adolescentii este acela ca un adolscent trebuie, in primul rand, inteles si abia apoi va putea, la randul sau, intelege adultii. Pe langa faptul ca acest lucru are o importanta maxima, isi va dovedi si utilitatea.

Tendinta parintilor este, de cele mai multe ori, o actionare rapida, lucru care se va putea intoarce, la un moment dat, impotriva acestora, oricat de mult s-ar stradui sa imbunatateasca relatiile si comunicarea cu adolescentul.

De pilda, daca acesta ajunge acasa cu nota 5 la un test, parintele trebuie, inainte de a-i sari la gat si a-l ponegri, sa se intereseze ce s-a intamplat.

Daca fiul ajunge acasa doar seara, cu mult dupa ora stabilita si mai este si posesor proaspat al carnetului de sofer, cel mai probabil, mama sa si-a petrecut timpul bolnava de ingrijorare. Insa, nici in acest caz, nu trebuia ca aceasta sa sara la gatul copilului, in primul rand ar trebui sa se bucure de senzatia de usurare ca il vede acasa teafar si nevatamat. Prin evitarea certurilor, tanarul nu va fi umilit si va invata faptul ca oricand el poate fi ascultat, iar ceea ce are el de spus va fi respectat. Astfel comunicarea cu adolescentul va deveni vizibil mai calitativa.

Parintii trebuie sa fie aproape de tineri, chiar daca exista un sentiment de respingere. Sentimentele parintilor pot, de foarte multe ori, sa fie ranite in urma respingerii manifestate de catre copiii adolescenti. Este important ca adultii sa inteleaga ca acest tip de respingere nu este altceva decat o parte normala, o evolutie fireasca a procesului de maturizare al adolescentului. Acesta, pe masura ce invata sa fie tot mai mult pe picioarele sale, isi va dezvolta tot mai puternic increderea in deciziile proprii, fapt care poate avea drept efect sentimentul parintilor ca sunt respinsi. Uneori, drept urmare, acestia devin imbufnati si si confrunta cu un fals sentiment de inutilitate vizavi de cel tanar.

Este important de retinut faptul ca, cu toate ca aceste sentimente pot deveni coplesitoare, parintele trebuie intotdeauna sa mentina deschiderea catre o cuminicare cu copiii sai. Adolescentii se afla in valtoarea unor schimbari majore si dramatice in ceea ce priveste dezvoltarea lor, devenind, la randul lor, uneori chiar coplesiti de toate schimbarile si evenimentele care se petrec in viata si in jurul lor.

Parintii trebuie tot timpul sa ramana aproape, demonstrandu-le copiilor iubirea si intelegerea lor. Replicile taioase ale acestora nu trebuie sa fie interpretate gresit si sa afecteze comunicarea, parintii trebuie sa ramana alaturi de copii, fiind constienti ca acestia au mai mare nevoie de ei decat au avut vreodata. Intuitia este foarte importanta, astfel ea nu trebuie neglijata.

Cand copilul era la o varsta frageda, parintii au avut incredere in intuitia lor, lucru care nu ar trebui sa se schimbe nici cand copilul a devenit adolescent. Este extrem de important ca parintii sa nu permita stereotipurilor intalnite peste tot sa capete o importanta mai mare decat propria lor intuitie. Chiar daca adolescentul se afla in mijlocul unor intreg proces de metamorfoza, parintii sai sunt cei care il cunosc cel mai bine, asa ca trebuie evitata utilizarea sabloanelor comportamentale in vederea stabilirii unei relatii optime de comunicare.

De cele mai multe ori, atunci cand intuitia unui parinte ii spune acestuia ca are un copil bun, nu trebuie nicidecum facuta greseala de a crede altceva si de a se pierde increderea in acesta. Pe de alta parte, daca intuitia semnaleaza ca este posibil ca ceva sa nu fie in regula, actiunile trebuie sa fie in consecinta, fara teama de a da gres. Parintii ar trebui sa aiba incredere in instinctele lor si, totodata, sa isi dezvolte capacitatea de a asculta fiul sau fiica si de a fi pe aceeasi lungime de una cu acestia.

Negocierea cu adolescentul este un lucru pozitiv. Negocierea parintilor cu adolescentii este extrem de corecta, iar cei tineri merita, cu siguranta, sansa de a putea avea si ei acces la regulile pe care ar trebui sa le respecte cu strictete. Pe masura ce adolescentii se maturizeaza, regulile se vor schimba, iar capacitatea adolescentului de a negocia va subilia extrem de multe lucruri despre nivelul sau de maturitate. Negocierea reprezinta, de asemenea, si un mod excelent de a sprijini adolescentul sa isi dezvolte anumite aptitudini care ii vor fi de un real folos, mai tarziu, in viata.

Pe de alta parte, negocierea este benefica si pentru faptul ca aceasta impune parintilor o examinare minutioasa a regulilor pe care acestia le impun copiilor sai, reguli care trebuie modificate atent si constient pe masura ce adolescentul avanseaza in varsta si in experienta.

Toate acestea nu inseamna, insa, ca parintii trebuie sa cedeze insistentelor sau presiunilor exercitate de adolescenti sau sa le permita acestora lucruri care nu par corecte. Regulile tebuie discutate, iar motivele din spatele acestora trebuie dezbatute cu seriozitate, lucru care va sprijini comunicarea dintre parinte si adolescent.

Comunicarea indirecta pote functiona cel mai bine, in multe cazuri. Se intampla ca nu toti adolescentii sa poata purta cu parintii lor discutii foarte intime de la un suflet la altul, existand un numar relativ mic de astfel de cazuri. Ce este insa de facut atunci cand copilul nici macar nu se opreste la o mica discutie cu parintii sai ? Cum pot acestia sa trateze subiectele de o importanta majora cu ei ? Aici apare solutia salvatoare, si anume: comunicarea indirecta. Aceasta presupune un e-mail, un bilet sau o scrisoare.

De asemenea, parintii pot planifica astfel de discutii importante cand adolescentii se afla cu ei in masina. In astfel de momente, copilul va asculta tot ce i se spune chiar daca impresia pe care o lasa este total opusul. Exista posibilitatea ca cel tanar sa aiba nevoie de un anumit timp pentru a absorbi si a digera tot ce i se spune, insa, acesta va asculta, cu siguranta.

Comunicarea indirecta este, de foarte multe ori, una dintre cele mai bune modalitati de comunicare cu adolescentii.