Titlu

Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului?


Scaunul auto este un element esential din echipamentul de siguranta pentru orice bebelus si copil mic. Potrivit legii, bebelusii si copiii mici trebuie asezati corespunzator intr-un scaun auto atunci cand se deplaseaza cu masina. Din pacate, exista foarte multe accidente in care sunt implicati copii, iar multi din acestia chiar isi pierd viata.

In SUA, in 2009 peste 179000 de copii au fost raniti in accidente de masini si mai mult de 1000 au murit. De fapt, leziunile cauzate de accidentele auto sunt principala cauza pentru decesul copiilor in SUA. Motivul? Multi copii nu sunt asezati corespunzator, ceea ce inseamna ca scaunul auto ar fi putut evita multe din aceste decese.

Poate presupuneti ca aceste tragedii au avut loc din cauza vitezei prea mari. Dar, adevarul este ca peste 75% din accidentele rutiere nu au loc pe autostrazi sau drumuri europene unde viteza este mai mare, ci jumatate din ele se intampla pe drumuri unde viteza este de maxim 45-50 km/ h.

Deci, scaunul auto reprezinta un dispozitiv esential daca aveti masina, un element pe care ar trebui sa-l achizitionati inca dinainte sa vi se rupa apa. De fapt, specialistii recomanda viitorilor parinti, sa achizitioneze un scaun auto pentru bebelusi incepand cu luna a 8-a de sarcina. In acest fel, veti avea suficient timp la dispozitie pentru a va informa si pentru a face alegerea corecta.

Alegerea unui scaun auto

Toate scaunele auto prezente acum pe piata respecta standardele stricte legale si sunt omologate. Daca veti achizitiona un scaun auto nou veti sti ca acesta este sigur din punct de vedere tehnic. Din pacate, acest lucru nu este intotdeauna valabil si pentru scaunele care au fost cumparate acum mai multi ani si care au fost proiectate pentru a satisface o serie de standarde invechite sau scaune care au fost implicate in accidente.

Dar, chiar daca un scaun auto indeplineste toate standardele de siguranta, poate sa aiba probleme de siguranta daca nu este instalat si utilizat corect. Prin urmare, cel mai sigur scaun auto este cel care se potriveste cel mai bine cu copilul si cu masina pe care o aveti si scaunul pe care il puteti utiliza cel mai usor.

Modele de scaune auto

Exista trei tipuri principale:

 1. Scaune auto pentru bebelusi (scoica). In general au o limita de greutate. Cand copilul depaseste aceasta limita, trebuie sa schimbati scaunul.
 2. Convertibil/ cabrio. Acestea pot fi folosite pentru sugari si pentru copiii mici (de obicei pana in 3 ani)
 3. Rapel/ Booster. Sunt scaune auto speciale pentru copiii de minim 4 ani. Pentru asigurarea copilului se folosesc centuri de siguranta abdominale si de umar.

Montarea corecta a scaunului este esentiala

Instalarea unui scaun auto poate fi mai dificila decat pare. Potrivit Administratiei Nationale pentru Siguranta Traficului, cele mai frecvente greseli pe care le fac oamenii includ trecerea incorecta a centurilor de siguranta prin sloturile corespunzatoare, nefolosirea unui clip de blocare atunci cand este necesar, nefolosirea centurilor de siguranta pentru copil si instalarea superficiala a unui scaun.

Daca un scaun auto pentru copii se incadreaza in una din aceste situatii, nu este sigur:

 • Un scaun auto corect instalat nu poate fi mutat mai mult de 1 cm in ambele parti. Rapoartele autoritatilor arata ca 3 din 4 scaune sunt instalate sau utilizate incorect.
 • LATCH este in sistem standardizat pentru instalarea scaunelor auto care va asigura ca scaunul auto este ancorat foarte bine si nu se va deplasa in caz de zdruncinare. Acest standard reduce riscul de traumatism cranian in caz de impact. Sistemul LATCH face mai usoara utilizarea scaunului auto si va permite sa-l montati bine.
 • Toate scaunele auto fabricate dupa 2002 trebuie sa aiba doua ancore inferioare pe bancheta din spate la intersectia cu spatarul si mai multe ancore in partea de sus.
 • Toate scaunele auto fabricate dupa 2002 trebuie sa aiba centuri/ funii sau carlige
 • Locurile de rapel au uneori atasamente LATCH sub scaun, dar LATCH nu este necesar deoarece locurile booster sunt concepute pentru a fi utilizate cu centuri abdominale si de umar.

9 greseli de evitat

Siguranta scaunului auto este esentiala pentru protejarea copilului dumneavoastra in timpul calatoriei. Nu este o joaca. Este important sa intelegeti ce greseli fac parintii frecvent atunci cand monteaza si utilizeaza scaunele de masina.

1. Procurarea unui scaun de masina fara sa stiti cum a fost utilizat in trecut.

Daca vreti sa achizitionati un scaun de masina pentru copil, asigurati-va ca acesta:

 • Vine cu instructiuni si o eticheta care indica data fabricatiei si modelul
 • Nu a fost rechemat in fabrica
 • Nu este expirat sau nu are mai mult de 6 ani
 • Nu prezinta deteriorari vizibile sau piese lipsa
 • Nu a fost niciodată implicat intr-un accident moderat sau sever
 • Daca nu cunoasteti cum a fost utilizat scaunul in trecut, specialistii va recomanda sa nu-l folositi

2. Plasarea scaunul auto in locul gresit. Cel mai sigur loc este pe bancheta din spate, departe de airbagurile active. Daca il plasati pe scaunul din fata si airbagul se umfla, poate lovi capul copilului, provocand astfel rani grave sau chiar moarte. Daca este necesar sa transportati un copil mai mare pe scaunul din fata, dezactivati airbagurile frontale sau instalati un comutator de alimentare, pentru a preveni desfacerea unui airbag in caz de impact. Daca montati scaunul pe bancheta din spate, puneti-l in centru daca este posibil, in loc sa-l asezat aproape de o portiera laterala. Astfel, veti minimiza riscul de ranire in cazul unui accident.

3. Utilizarea scaunului de masina pe post de leagan. Un scaun de masina este proiectat pentru a proteja copilul in timpul calatoriei. Nu este gandit ca inlocuitor de leagan/ scaun in casa. Un studiu din 2009 a aratat ca pozitia verticala dintr-un scaun de masina ar putea comprima pieptul unui nou-nascut si ar putea duce la un nivel mai mic de oxigen. Chiar si o obstructie usoara a cailor respiratorii poate afecta grav dezvoltarea copilului.De asemenea, daca un bebelus sta prea mult intr-un scaun auto poate avea probleme de reflux gastroesofagian, o boala cronica digestiva. In plus, in caz de cadere bebelusul se poate rani. Desi este esential sa legati copilul bine intr-un scaun auto in timpul deplasarii, nu lasati bebelusul sa doarma sau sa se relaxeze intr-un scaun auto pentru perioade lungi de timp in afara masinii.

4. Instalarea incorecta a scaunului de masina. Inainte de a instala scaunul, cititi instructiunile producatorului si sectiunile speciale din cartea masinii referitoare la montarea scaunului auto. Asigurati-va ca scaunul este bine fixat si orietat in directia corecta.

5. Inclinarea necorespunzatoare a copilului. Daca este necesar, puneti un prosop rulat intre cureaua dintre picioare si copil pentru a preveni aplecarea. Capul copilulul nu trebuie sa stea aplecat in fata. Multe scaune au indicatori de unghiuri si de reglare.

6. Imbracarea copilului cu haine prea groase si voluminoase. In acest caz centura poate sa nu ofere protectia necesara. Daca este frig imbracati copilul cu o jacheta, puneti centura de siguranta si puteti sa-l inveliti apoi cu o paturica.

7. Trecerea prea rapida la un loc de rapel. Trecerea de la scaunul auto la un loc de rapel se face de obicei cand copilul are intre 18-36 kg.

8. Folosirea incorecta a unui scaun de rapel. Locurile de rapel trebuie utilizate cu o centura peste umar si peste abdomen – niciodata doar cu o centura peste abdomen. Asigurati-va ca centura transversala este corect asezata si confortabila pentru copil.Centura de umar trebuie sa treaca prin mijlocul pieptului si peste umar. Unele locuri de rapel includ spatar.

9. Utilizarea centurii de siguranta a masinii prea repede pentru un copil. Cei mai multi copii pot utiliza in siguranta centura pentru adulti undeva intre 8 si 12 ani. Iata cum veti sti ca micutul dumneavoastra poate folosi centura de siguranta a masinii:

 • Copilul are o inaltime de minim 1.5 metri
 • Sta confortabil pe bancheta din spate cu genunchii indoiti la marginea scaunului si poate ramane asa cat dureaza deplasarea.
 • Centura transversala trece perfect peste coapsele sale, iar centura de umar trece pe umar si piept, nu pe gat sau fata.
 • Asigurati-va ca micutul nu da la o parte centura diagonala, sub brat sau in spate. Amintiti-va ca cel mai sigur loc pentru copiii mai mici de 13 ani este pe bancheta din spate.

Noi recomandari in ceea ce priveste amplasarea scaunului auto pentru copii

Un studiu recent sugereaza ca scaunele auto pentru copii ar trebui instalate pe bancheta din spate, in centru. Studiul arata ca acest lucru ar putea reduce riscurile de accident la sugarii si copiii mici cu aproape 50%.

Pentru acest studiu, cercetatorii au avut in vedere accidentele din 16 tari din SUA, in care au fost implicati copii mai mici de 3 ani. S-au colectat informatii cu privire la 4790 de accidente rutiere, care au avut loc intre anii 1998 si 2006. Cercetatorii au descoperit ca riscul de accidentare scade cu pana la 43% daca scaunul copilului este amplasat in centrul banchetei din spate in loc sa fie fixat in dreapta sau stanga banchetei.

Concluziile acestui studiu stau la baza recomandarilor pe care cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania si Spitalul de Copii din Philadelphia le fac parintilor de a monta scaunul auto pentru copiii lor in centrul banchetei din spate atunci cand calatoresc cu masina.

In studiu se mai arata ca, din pacate, doar 28% din copiii implicati intr-un accident stateau in aceasta pozitie la momentul accidentului. Restul, 41% aveau scaunul auto in partea dreapta pe bancheta din spate, iar 31% dintre copiii stateau in partea stanga din spate. Potrivit studiului, pozitia centrala a fost cea mai putin utilizata, dar cea mai sigura. In parte, motivul s-a datorat faptului ca micutii care se aflau in centrul banchetei din spate au fost mai bine protejati in timpul unui impact lateral.

Echipa de cercetatori recunoaste faptul ca este mai dificil de instalat un scaun auto pentru copii in centrul scaunelor din spatele masinii. Poate fi mai dificil mai ales daca este vorba despre un copil mai mare si bineinteles daca mai sunt si alti pasageri care stau pe bancheta din spate. Dar, potrivit cercetarilor actuale, acesta este cel mai sigur loc pentru sugari si pentru copiii mici.

In concluzie, cercetatorii au sugerat ca parintii ar trebui incurajati si informati ca cel mai sigur loc pentru copilul lor atunci cand calatoresc cu masina, este sa monteze scaunul auto pe bancheta din spate, in centru.

Noi reglementari privind utilizarea scaunului auto in Romania

Noul Cod rutier, intrat in vigoare din 14 februarie 20015 impune o serie de obligatii pentru parintii care transporta bebelusi sau copii in masina. Astfel, toti copiii mai mici de trei ani trebuie transportati in scaune auto special concepute pentru siguranta lor. Daca un copil are mai putin de trei ani, el trebuie transportat pe bancheta din spate si trebuie obligatoriu supravegheat de o alta persoana adulta, in afara de sofer.

Un copil cu o inaltime de pana in 1.35 m trebuie prins bine cu un dispozitiv de fixare in scaunul auto pentru copii.

Un copil poate folosi centura de siguranta pentru adulti, doar daca aceasta nu trece peste zona gatului sau a fetei. Un copil poate sta pe locul din fata, de langa sofer doar daca dispozitivul de fixare utilizat permite acest lucru si daca airbagul este dezactivat sau nu exista in acest loc.

In baza unei scutiri din partea medicului, copilul poate fi transportat fara centuri sau fara dispozitiv de siguranta. Toate scaunele auto trebuie sa fie omologate si sa fie adecvate pentru copil.  

Bibliografie
http://www.redorbit.com/news/health/1381426/new_recommendations_for_child_safety_seats/ http://www.mayoclinic.org/healthy-living/infant-and-toddler-health/in-depth/car-seat-safety/art-20043939?pg=1 http://www.babycenter.com/0_car-seat-safety-how-to-choose-and-use-a-car-seat_399.bc