Titlu

Cat cresc copiii ?


Cercetarile efectuate de specialisti au demonstrat ca in zilele noastre, persoanele de sex masculin sunt mai inalte cu 11 centimetri, iar persoanele de sex feminin sunt mai inalte cu 10 centimetri comparativ cu oamenii secolului XIX. In zilele noatre, barbatii masoara circa 1, 76 metri, iar femeile masoara in jur de 1, 64 metri.

Inaltimea copiilor este conditionata in principal de factorii genetici. Inaltimea parintilor si caracteristicile genetice furnizate de acestia au un rol important in stabilirea inaltimii copilului. In general, copiii parintilor scunzi se vor asemana cu acestia. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca baiatul sa creasca mai inalt decat tatal sau, iar fiica mai inalta decat mama sa. 

Copiii cresc mai mult in inaltime in cursul primaverii si a verii, iar in perioadele de boala se constata stagnarea cresterii.  Variatiile de inaltime sunt determinate si de gruparea etnica, nivelul de viata, conditiile sanitare si nutritionale, de activitatea hormonului de crestere, care este responsabil de dezvoltarea scheletului si de activitatea hormonilor sexuali si tiroidieni.

Cresterea se initiaza o data cu conceperea fetala, astfel ca de la greutatea de 0, 0175 miligrame si diametrul de 0, 1 milimetri al oului din momentul initierii procesului de crestere, fatul va ajunge in momentul nasterii la greutatea aproximativa de 3.500 grame si inaltimea de 50 de centimetri. Cea mai mare rata a procesului de crestere se desfasoara intre luna a treia si luna a sasea de sarcina.

La implinirea varstei de sase luni, fatul a atins deja la 70 % din talia sa, in timp ce acesta cantareate 25 % din greutatea de la nastere. La nastere, copilul cantareste 5, 7 % din greutatea sa de adult si masoara circa 30 % din inaltimea pe care o va atinge la maturitate.

Incepand cu saptamana a noua de sarcina, fatul incepe sa secrete hormonul de crestere, a carui secretie va atinge apogeul in jurul saptamanii  20 din perioada fetala, mentinandu-se astfel pana in momentul nasterii. Hormonul de crestere influenteaza dezvoltarea scheletului. In aceasta perioada, hormonii tiroidieni nu sunt secretati de glanda tiroida, ci de placenta. Hormonii tiroidieni au un rol foarte important in procesul de maturare osoasa.

Supravegherea procesului de crestere al copiilor este foarte importanta, in cazul constatarii unor intarzieri in crestere in perioada uterina fiind absolut necesara identificarea imediata a factorului cauzal. Cauzele posibile ale tulburarilor de crestere ale copiilor in perioada intrauterina sunt hipertensiunea arteriala a mamei, tabagismul sau consumul de bauturi alcoolice care impiedica aportul substantelor nutritive al fatului prin intermediul placentei.

Medicii afirma ca 90 % dintre nou - nascutii cu greutate mica recupereaza acest deficit in urmatoarele 24 de luni de viata si numai o proportie de 10 % dintre acestia risca sa nu atinga valori normale. In cursul controalelor medicale frecvente, se monitorizeaza cu atentie dezvoltarea corporala a copilului pana la atingerea varstei de doi ani. Dupa implinirea varstei de doi ani, vizitele medicale vor scadea in frecventa. Talia copiilor trebuie masurata anual si raportata curbelor de crestere standard. Chiar daca copiii au talia normala sau superioara varstei lor, in cazul in care nu acestia nu au crescut nici macar un centimetru in cursul unui an, exista motive de ingrijorare pentru parintii care trebuie sa apeleze la sfatul medicului specialist.

Copiii cresc in cursul primului an din viata in jur de 25 de centimetri, 11 centimetri in cursul celui de-al doilea an din viata si 8 centimetri in cursul celui de-al treilea an din viata. Incepand cu anul al treilea de viata, copiii cresc in jur de 5 pana la 6 centimetri anual, pana la atingerea varstei prepubertatii. In perioada pubertatii, copiii cresc in inaltime aproximativ 9 centimetri anual. Hormonul de crestere are un rol decisiv in dezvoltare in special la varstele cuprinse intre 4 si 8 ani. In cazul hiposecretiei acestui hormon si viteza de crestere a copiilor scade. La varsta pubertatii, actiunea hormonului de crestere se asociaza cu actiunea hormonilor sexuali. In cazul fetelor, perioada de crestere intensa se desfasoara cu un an inaintea aparitiei primului ciclu menstrual, intre varstele de 11 si 13 ani. Perioada cea mai intensa de crestere in cazul baietilor se desfasoara intre varstele de 14 si 15 ani. Hormonii sexuali contribuie si la sudura cartilajelor, reprezentand astfel niste indicatori de finalizare a procesului de crestere. Astfel, la finalizarea perioadei de pubertate, intre varstele de 15 si 16 ani, copiii ating inaltimea lor de adluti.

Standardele de crestere in inaltime a copiilor corespondente primilor ani din viata sunt urmatoarele:

  • La varsta de un an, copilul masoara cu 24 de centimetri mai mult decat inaltimea masurata la momentul nasterii.
  • Pana la implinirea varstei de doi ani, copilul mai creste inca 11, 5 centimetri.
  • Pana la implinirea varstei de trei ani, copilul se mai dezvolta inca 8, 5 centimetri.
  • Pana la implinirea varstei de patru ani, copilul mai creste inca 7 centimetri in inaltime.
  • Pana la implinirea varstei de cinci ani, copilul mai creste in inaltime inca 6, 5 centimetri.
  • Pana la implinirea varstei de sase ani, copilul se mai dezvolta inca sase centimetri in inaltime.

Dupa varsta de sapte ani si pana la ajungerea la varsta pubertatii, copiii cresc in medie cinci pana la sase centimetri anual, iar de la varsta pubertatii pana la atingerea varstei adulte vor mai creste inca noua centimetri.

In cazul constatarii de anomalii ale ritmului de crestere sau in cazul imposibilitatii de recuperare a intarzierilor in cresterea intrauterina pana la finalizarea celui de-al doilea an din viata, este necesara consultarea unui medic specialist. Este important sa se descopere timpuriu orice factor poate constitui un impediment in cresterea copilului precum bolile cronice, disfunctiile metablice sau intoleranta la gluten. Trebuie mentionat faptul ca nu toate tipurile de deficiente de crestere se pot trata si ca cu cat se depisteaza mai rapid problema existenta, cu atat mai mari sunt sansele de corectare a acesteia. Examenul radiografic al mainii stangi se realizeaza cu scopul eterminarii varstei osoase. Atunci cand cartilajele de crestere nu s-au sudat inca, este un semn ca exista " rezerve de crestere ". In functie de stadiul de calcifiere a cartilajelor, se poate stabili inaltimea viitoare a copilului. La momentul actual sunt disponibile tratamente pentru intarzierea pubertatii si sudura cartilajelor, care pot sa prelungeasca perioada de crestere.

In cazul in care varsta osoasa este prea avansata, mai inaintata de 15 ani in cazul baietilor si de 13 ani in cazul fetelor, tratamentele cu hormoni de crestere devin inutile si ineficiente. Cu toate acestea, bilantul secretiei hormonale beneficiaza verificarea deficitelor de secretie a hormonului de crestere. Este posibila efectuarea mai multor teste de stimulare, in general utilizandu-se doua teste distincte pentru confirmarea rezultatelor.

Unii medici sunt de parere ca in perioada pubertatii, inaltimea copilului va atinge parametrii normali. In cazul prescrierii hormonului de crestere, tratamentul este cu atat mai eficient, cu cat este initiat mai devreme. Tratamentul consta intr-o administrare injectabila zilnica, timp de catinva ani. In urma acestui tratament, copiii pot sa creasca intre cinci si zece centimetri. In unele cazuri, conduita terapeutica consta in interventia chirurgicala care poate fi dificila si dureroasa, constand in alungirea oaselor. Tehnica chirurgicala permite cresterea in inaltime cu 14 pana la 15 centimetri anual.

Pentru preconizarea inaltimii viitoare a copilului se poate utiliza urmatoarele formule de calcul:

  • In cazul baietilor, inaltimea se poate calcula astfel:

Inaltimea mamei + Inaltimea tatalui + 13 cm :  2

Spre exemplu:

Mama ( 160 cm ) + Tata ( 180 cm ) + 13 cm : 2 = 176, 5 cm

  • In cazul fetelor, inaltimea se poate calcula astfel:

Inaltimea mamei + Inaltimea tatalui - 13 cm : 2

Spre exemplu:

Mama ( 166 cm ) + Tata ( 172 cm ) - 13 cm : 2 = 155, 5 cm

Majoritatea copiilor ating la varste adulte o inaltime cu zece centimetri mai mare sau mai mica decat aceasta estimare. O alta metoda de prezicere a inaltimii copiilor consta in masurarea inaltimii copiilor la varsta de doi ani, dublarea acesteia si obtinerea inaltimii pe care acestia o vor atinge la maturitate. Aceste metode nu confera o acuratete maxima, insa pot oferi parintilor o idee despre viitoarea inaltime a copiilor lor.

Sistemul endocrin este constituit dintr-un ansamblu de glande producatoare de hormoni. Hipofiza, glanda localizata in centrul creierului, are rolul de a sintetiza hormonul de crestere. Activitatea hipofizei se desfasoara sub influenta hipotalamusului, care asigura echilibrul de ordin hormonal.

Hormonul de crestere este absolut necesar dezvoltarii normale si armonioase. Acest hormon este secretat la nivele variate in cursul a 24 de ore, valoarea sa maxima fiind atinsa in cursul noptii.

Comentarii

am o fetiță, sa născut pe 28 mai 2012, lugimea 43 cm, acum avem 4 luni lungimea 54cm ni s/a spus că avem hipocondroplasie încă de la 30 săptămîni, la moment alte analize încă nu am făcut,  în cazul nostru pot să/i administrez copilului hormoni de creștere pentru a/i se lungi oasele mînilor și picioarelor?

Daca un baiat creste foarte repede intre 13 si 14 ani, ajungand la 190 cm la 14 ani, ce trebuie facut? Facand calculul cu formula de mai sus, am obtinut 189 cm, care deja au fost depasiti. Din graficile cresterii baietilor gasite pe net, am vazut ca ei continua sa creasca pana la aprox. 18 ani.

Am retinut din articolul D-voastra o sugestie: de facut analiza a cartilagiilor pentru determinarea varstei osoase. Si daca se constata ca acestea nu s-au sudat si cresterea va continua, se poate face ceva pentru incetinirea cresterii?

 

Multumesc anticipat pentru raspuns,

Ilinca

am o fetiță, sa născut pe 28 mai 2012, lugimea 43 cm, acum avem 4 luni lungimea 54cm ni s/a spus că avem hipocondroplasie încă de la 30 săptămîni, la moment alte analize încă nu am făcut,  în cazul nostru pot să/i administrez copilului hormoni de creștere pentru a/i se lungi oasele mînilor și picioarelor?

Daca un baiat creste foarte repede intre 13 si 14 ani, ajungand la 190 cm la 14 ani, ce trebuie facut? Facand calculul cu formula de mai sus, am obtinut 189 cm, care deja au fost depasiti. Din graficile cresterii baietilor gasite pe net, am vazut ca ei continua sa creasca pana la aprox. 18 ani.

Am retinut din articolul D-voastra o sugestie: de facut analiza a cartilagiilor pentru determinarea varstei osoase. Si daca se constata ca acestea nu s-au sudat si cresterea va continua, se poate face ceva pentru incetinirea cresterii?

 

Multumesc anticipat pentru raspuns,

Ilinca