Titlu

Etapele de dezvoltare a bebelusilor


Copilaria este o perioada foarte dinamica in care cursul lucrurilor se poate schimba foarte repede. Bebelusii cresc si se dezvolta foarte repede, iar comportamentul lor si nevoile se modifica o data cu acestia. Dupa nastere, bebelusii stau aproape mereu culcati si au nevoie de protectia parintilor. Apoi, ei incep sa fie din ce in ce mai activi, invata sa mearga de-a busilea si incep sa invete sa spuna primele lor cuvinte sau sa rezolve mici puzzle-uri. Ulterior ei invata sa mearga, isi dezvolta personalitatea si devin treptat independenti.

  • Prima etapa din procesul de dezvoltare al bebelusului - Contactul cu lumea inconjuratoare

La nastere, bebelusul este expus unui mediu complet diferit fata de cel cu care s-a obisnuit in cursul celor noua luni de sarcina. In acest moment, pielea reprezinta organul senzorial cel mai bine dezvoltat al bebelusilor, astfel ca majoritatea adora sa fie mangaiati si atinsi.

Nou - nascutii pot vedea pana la o distanta de 20 sau 30 de centimetri, fapt pentru care simtul tactil are un rol foarte important in intelegerea si simtirea mediului inconjurator. Dupa cateva ore de la nastere, bebelusul poate sa distinga vocea mamei sale si melodiile pe care le-a ascultat inca din timpul vietii intrauterine.

  • A doua etapa din procesul de dezvoltare al bebelusului - " Explorarea " lumii inconjuratoare

Dupa cateva luni de la nastere, bebelusul este pregatit sa inceapa explorarea lumii inconjuratoare. Initial acesta are tendinta sa introduca in gura orice lucru se afla la indemana sa si ii atrage atentia. La scurt timp dupa aceasta, bebelusul este dornic sa posede toate lucrurile pe care le vede, curiozitatea reprezentand caracteristica principala a acestei varste.

Mersul de-a busilea, coordonarea miscarilor ce permit deplasarea pentru a ajunge la obiectele pe care le doreste constituie o provocare pentru cei mici. Din acest moment mai este doar un pas pana cand bebelusul va face primii sai pasi.

In general, copiii au tendinta de a imita persoanele din jurul lor, incearca sa detina controlul in tot ceea ce fac, lucruri care definesc motivatia acestora de a incerca sa stea in picioare.

  • A treia etapa din procesul de dezvoltare al bebelusului - Castigarea independentei

In acest stadiu, copilul se deplaseaza singur, fara a avea nevoie de ajutorul parintilor, simtindu-se astfel mult mai independent. Imaginatia copilului ii permite acum sa devina tot ceea ce el isi doreste folosind diverse obiecte in cele mai variate scopuri. Astfel o matura poate sa devina un ponei si asa mai departe. Mai mult decat atat, multitudinea de cuvinte invatate pe care copilul incepe sa le pronunte si sa le introduca in propozitii ii uimeste pe zi ce trece pe parintii sai, desi cuvantul cel mai frecvent folosit este " nu ". Aceasta etapa este cea in care copilul isi dezvolta mult personalitate, doreste sa faca totul fara sa primeasca ajutor din partea parintilor si incearca sa isi asume drepturile unui adult.