Titlu

Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului


Balansarea capului sau datul din cap este un comportament comun auto-reconfortant la copii si bebelusi. Pana la 20% din sugari si copii mici dau din cap intentionat. Cu toate acestea, se pare ca baietii sunt de trei ori mai susceptibili de a adopta acest comportament decat fetele.

Chiar daca poate parea ciudat, copilul isi poate balansa capul ca sa-si distraga atentia de la durere; fie ca este vorba despre o durere de dinti sau de o infectie la urechi.

Acest comportament incepe de obicei in a doua jumatate a primului an de viata si devine mai evident intre 18 si 24 de luni. Copilul poate continua sa dea din cap timp de mai multe luni si chiar ani, dar cei mai multi copii renunta la acest obicei in jurul varstei de 3 ani.

Miscarile ritmice in fata si in spate il pot calma pe copil si-l pot ajuta sa adoarma (la fel cum se intampla daca ar sta intr-un balansoar).

Cauze posibile

 1. Auto-confort. Cel mai multi copii aleg acest comportament cu scopul de a se relaxa. Ei pot da din cap atunci cand vor sa adoarma sau cand se trezesc in timpul noptii sau chiar atunci cand dorm. Expertii considera ca aceasta miscare de balansare il ajuta pe copil sa se linisteasca, exact ca atunci cand ar sta intr-un balansoar.
 2. Ameliorarea durerii. Le distrage atentia de la durere.
 3. Frustrare. Daca bebelusul da din cap nervos si rapid, probabil incearca sa-si stapaneasca niste emotii puternice. El inca nu stie sa-si exprime sentimentele in mod adecvat prin cuvinte, prin urmare se foloseste de modalitati fizice. In aceasta situatie stresanta, balansarea capului poate fi o solutie reconfortanta.
 4. Nevoia de atentie. In cazul in care copilul da din cap este posibil sa doreasca sa va atraga atentia. Este de inteles ca veti incerca sa-i distrageti atentia de la aceasta activitate care il poate rani. Din moment ce ii place acest lucru, copilul poate continua cu acest comportament cu scopul de a obtine atentie atunci cand vrea.
 5. O problema de dezvoltare. Balansarea capului poate fi un comportament asociat cu autismul si cu alte tulburari de dezvoltare, dar in aceste cazuri acesta este insotit si de alte simptome. In foarte putine cazuri doar balansarea capului poate semnala o problema serioasa in dezvoltarea copilului.

Ce puteti face Dumneavoastra

 • Consultati medicul. Datul din cap al copiilor este rareori un semn al unei probleme de dezvoltare sau emotionale, dar daca sunteti ingrijorati cu privire la acest aspect ar trebui sa discutati cu medicul pediatru. In cazuri rare, mai ales in situatiile in care copilul Dumneavoastra inregistreaza intarzieri in dezvoltare, ceva poate fi in neregula. Cel mai probabil insa, chiar daca acest comportament al copilului poate parea enervant, este inofensiv. Bebelusul nu se va rani atunci cand isi balanseaza capul. Adresati-va medicului daca datul din cap al copilului este insotit de urmatoarele simptome: isi pierde abilitatile fizice, de limbaj sau alte aptitudini dobandite, daca este din ce in ce mai retras, daca intarzie constant in etapele de dezvoltare standard.
 • Protejati copilul. Asigurati-va ca patutul este montat corespunzator iar suruburile nu se slabesc. Rezistati tentatiei de a pune perne sau paturi in patut cu gandul de a amortiza loviturile. Daca vreti sa folositi protectiile pentru patut, asigurati-va ca acestea sunt subtiri, ferme (nu umflate) si legate corespunzator. Chiar daca sindromul mortii subite apare inainte de 6 luni, este indicat sa evitati anumite riscuri. Unii vor prefera sa se atinga cu capul de bordura patului in timp ce altii vor alege gratiile patutului. Alti copii isi rotesc capul intr-o parte si in alta in timp ce stau culcati pe spate. Acest lucru duce la aparitia unei mici chelii in zona din spatele capului, la ceafa.
 • Daca sunetul produs de miscarile capului copilului va deranjeaza, incercati sa mutati patutul departe de perete.
 • Pentru ca este posibil ca bebelusul sa aiba o durere si incearca sa se consoleze, incercati sa-l ajutati. Asigurati-i un mediu de dormit linistit. Ajutati-l sa se relaxeze facandu-i o baie calda inainte de a-l culca. Puteti de asemenea sa-i faceti un masaj usor sau sa petreceti mai mult timp cu el inainte sa adorma. In cazul unor copii, poate fi eficienta o muzica linistita sau un ritm constant al unui ceas mecanic care ticaie.
 • Oferiti suficienta atentie pozitiva copilului dar nu in momentul in care da din cap. Daca ii dati atentie atunci cand da din cap, nu veti face decat sa-i consolidati acest comportament. Chiar daca nu puteti ignora complet acest comportament, incercati sa nu-l certati pe copil si sa nu-l pedepsiti pentru acest lucru. Deocamdata, el este prea mic pentru a intelege aceasta situatie iar dezaprobarea Dumneavoastra poate inrautati lucrurile.
 • Incercati sa nu va ingrijorati prea tare. Copilul se poate alege cu o vanataie, dar nu va faceti griji. In acest fel, copilul poate renunta usor la acest comportament. Acest lucru inseamna de asemenea, ca el va deveni constient de durere produsa si nu-si va mai balansa capul atat de tare astfel incat sa se raneasca. El stie care este pragul de durere si se va opri sau se va muta atunci cand va simti ca datul din cap la un moment dat ii provoaca durere.
 • Dragostea pentru ritm. Este evident ca bebelusul are o afinitate pentru ritm. Gasiti alte metode prin care ii puteti satisface aceasta nevoie. Poate fi vorba de dans, mars, tobe, bataia din palme, un ceas etc. Asigurati-va ca copilul depune suficient effort fizic in timpul zilei, ca astfel sa poata consuma o parte din energia nervoasa care il impinge sa-si balanseze capul.
 • Stabiliti o rutina de culcare linistitoare si relaxanta. Poate fi vorba de o baie calda, o poveste sau o melodie calma. Puteti sa petreceti cateva minute inainte de culcare mangaindu-l usor pe spate sau pe frunte.
Bibliografie
http://www.babycenter.com/0_head-banging_1509186.bc