Titlu

Metoda Ferber: Problemele de somn ale bebelusului


Autor: george

In anul 1985, Richard Ferber a publicat articole in care discuta cum sa rezolvati probleme de somn ale bebelusului. Ferber propune o metoda in care copilul doarme singursi in cazul in care se trezeste in timpul noptii, adoarme la loc fara ajutorul parintilor. Metoda Ferber presupune ca bebelusul sa se linisteasca pe cont propriu.Ferber comapara acest proces cu sentimetele adultului, daca acesta nu este lasat sa doarma pe perne. La inceput adultul adoarme cu dificultate si se trezeste din somn in mod constant. Dar dupa cateva nopti, adultul se obisnuieste sa doarma fara perna si poate sa doarma comfortabil chiar si fara aceasta.

Metoda Ferber, asemeni multor altora, incepe cu un ritual special inainte de culcare (poate inot si apoi cititul unei carti sau cantatul unui cantec de leagan). Apoi mama sau tatal pun copilul in pat la culcare, in timp ce acesta este inca treaz. Apoi parintele iese din camera (copilul plange). Unul dintre parinti se intoarce in 5, 10 si 15 minute pentru a arata copilului ca nu a fost abandonat. Parintele nu sta in camera, nu linisteste copilul si nu ii ofera acestuia biberonul sau suzeta. In nici un caz parintele nu trebuie sa ridice copilul din patut. Acesti pasi sunt urmati din nou de fiecare data cand copilul se trezeste. Incepand cu a doua noapte, intervalul de timp cand parintele se intoarce in camera trebuie marit cu 5 minute.

Metoda Ferber ofera si alternative precum: parintele sta langa pat, si in fiecare noapte aseaza scaunul din ce in ce mai departe. Metoda pe care se pune cel mai mult accentul este cea in care parintele paraseste camera copilului la intervale regulate de timp.

Aplicarea metodei Ferber poate dura cateva ore pe noapte, cateva zile, sau chiar cateva saptamani. In cele din urma, aceasta metoda este de obicei incununata de succes. Intrebarea este: sunteti capabili sa urmati metoda Ferber ?De obicei, tatii urmeaza aceasta metoda mai usor decat mamele. Plansul bebelusului face ca in organismul mamei sa se produca hormoni ce o imping sa doreasca sa se duca si sa linisteasca bebelusul. Acest lucru nu face decat sa ingreuneze situatia.

Dupa ce cartea lui Ferber a fost publicata, au aparut si alte metode similare. Cele mai recente studii au adus la lumina un lucru ce trebuie mentionat: s-a descoperit ca nu trebuie sa va duceti la copil de fiecare data cand se trezeste in timpul noptii. Urmati instructiunile incluse in metoda Ferber o data, atunci cand puneti copilul la culcare; noaptea puteti sa il linistiti putin. In cele mai multe cazuri, devierile minore de la metoda Ferber nu au efect negativ si copilul pana la urma va reusi sa doarma linistit noaptea.

Bibliografie

http://www.baby-health.net/articles/718.html

Comentarii

Cineva care a incercat?

Cineva care a incercat?