Titlu

Bebelusul are nevoie de masaj


Masajul pentru bebelusi?

Masajul este indispensabil pentru dezvoltarea fizicacorecta si armonioasaa bebelusilor. Cel mic se adapteaza treptat la noul mediu care il inconjoara si invata sa deprinda diverse activitati care implica folosirea fortei musculare. Masajul periodic al bebelusilor contribuie la fortificarea musculaturii acestora si la stimularea grupelor musculare de a face fata solicitarilor diverse. Masajul stimuleaza activarea circulatiei bebelusului si are efect de relaxare, contribuind la buna sa dezvoltare. Treptat, pe masura ce bebelusul inainteaza in varsta, tehnicile de masaj se asociaza cu exercitii de gimnastica. Intervalul de timp alocat masajului sau gimnasticii celui mic contribuie si la dezvoltarea de ordin psihic si emotional a acestuia prin prisma legaturii stranse cu parintiila care contribuieactivitatile desfasurate impreuna.

Cand incepem masajul bebelusului?

Masajul trebuie sa devina o rutina zilnica inca din primele zile de viata ale bebelusului. Desigur ca intensitatea si complexitatea miscarilor va creste proportional cu varsta, astfel ca in ceea ce priveste bebelusul de cateva zile, masajul poate fi realizat sub forma unor mangaieri usoare realizate asupra intregului corp. Presiunea cu care este efectuat masajul nu trebuie in nici un caz sa fie exagerata, in special in primele zile de viata ale acestuia. Programul de masaj al celui mic ar trebui sa capete un caracter de rutina. Acesta trebuie sa se desfasoare in acelasi interval orar in fiecare zi. Momentul optim pentru aceasta activitate poate fistabilit la 40 de minute dupa servirea mesei, cu jumatate de ora inainte de hranire sau dupa baita de seara.

Cum organizam sedinta de masaj?

Momentul ales pentru desfasurarea acestei activitati trebuie sa fie in acea perioada a zilei cand cel mic este vioi si linistit. Camera trebuie sa fie bine aerisita, iar temperatura ambientala sa fie mai mare de 20 de grade Celsius. In timpul efectuarii masajului, este bine ca cel mic sa fie asezat pe un suport moale precum o patura. Mainile celui care efectueaza masajul trebuie sa fie bine igienizate si manichiura scurta. Lotiunile folosite la realizarea masajului sunt cele destinate exclusiv acestui scop si adaptate varstei copilului. Miscarile de masaj trebuie sa fie efectuate cu blandete pentru prevenirea iritarii pielii foarte sensibile si pentru a nu dauna sistemului osos si muscular fragil si incomplet dezvoltat al bebelusului.

In cazul in care cel mic nu este bine dispus, este posibil ca masajul sa nu poata fi realizat, de aceea sunt alese momentele in care bebelusul este linistit si bine dispus. Daca cel mic devine capricios, manoperele de masaj sunt stopate pana cand cel mic se linisteste si devine mai cooperant. Parintii trebuie sa faca tot posibilul ca cel mic sa nu asocieze programul de masaj cu un disconfort pentru ca acesta sa nu devina treptat o sursa de neplacere sau neliniste.


Exercitiilede masaj la varste fragede

In continuare sunt prezentate o serie de tehnici de masaj impartite pe regiuni corporale, care pot contribui la fortificarea sistemului muscular al celui mic si prin care se pot testa chiar si reflexele acestuia.

1. Masajul mainilor

Masarea mainilor sau netezirea acestora se initiaza asezand bebelusul pe spate si cu piciorusele indreptate spre dumneavoastra. Manuta dreapta a bebelusului este prinsa si ridicata usor cu mana stanga a persoanei care realizeaza masajul.Cu mana dreaptase incepe masarea prin alunecare si cu presiune redusa, apartii interioare a antebratului si umarului, din zona cotului inspre regiunea pieptului. Miscarile seefectueaza de 4 -6 ori si se repeta ulterior si la nivelul manutei stangi a bebelusului.

2. Masajul abdomenului

Pozitia initiala a bebelusului in cazul masajului abdomenului este aceeasi ca si in cazul primului exercitiu. Copilul se tine cu mana stanga de picioruse, iar cu cea dreapta se maseaza usor abdomenul acestuia,prin miscari circulare, in directia acelor de ceasornic. Miscarile se repeta de 4 - 6 ori. In cursul masarii abdomenului este recomandat sa se evite zona ficatului. Incepand cu varsta de 3 luni, se poate proceda si la masarea musculaturii mai dezvoltate din aceasta zona. De la aceasta varsta se poate frictiona, cu ambele maini, musculatura abdominala, initial cu toata palma si ulterior cu buricele degetelor. Miscarile se repeta de 4 - 6 ori.

3. Masajul picioarelor

Pozitia initiala este aceeasi cu cea din exercitiul anterior. Se incepe netezirea usoara a partii dorsale a piciorului, din zona calcaiului spre regiunea inghinala. Aceste miscari se repeta de 4 - 6 ori la nivelul fiecarui picior.

4. Masajul coloanei vertebrale

Pozitia initiala a celui mic este pe o parte. Treceti cate doua degete pe partile laterale ale coloanei vertebrale si in lungul acesteia, din zona funduletului spre zona umerilor. Manevra conduce la extensia coloanei vertebrale si se repeta pe fiecare parte laterala coloanei.

5. Masajul spatelui ( dupa varsta de 2 luni )

Masajul spatelui se efectueaza dupa implinirea varstei de 2 luni. Pozitia initiala a bebelusului este asezat pe abdomen si sprijinit cu picioarele de cel care efectueaza masajul. Cu dosul palmei se netezeste spatele celui mic de la nivelul funduletului pana la nivelul gatului si apoi cu fetele palmelor, dinspre gat spre fundulet. Miscarile trebuie repetate de 4 - 6 ori.

6. Flexarea coloanei vertebrale si a picioarelor

Pozitia initiala este cea descrisa in exercitiul anterior. Copilul se sprijina de sub nivelul pieptului si i se intind piciorusele. Cel mic se ridica usor deasupra suportului de masaj, moment in care, bebelusul are tendinta sa isi indrepte spatele si sa ridice capul. Exercitiul este util pentru fortificarea grupelor musculare din regiunea spatelui, coloanei si a regiunii cefei.

7. Masajul talpilor

Postura initiala este cea in care bebelusul este intins pe spate. Talpile celui mic se ridica usor cu ajutorul degetelor anterioare si se frictioneaza usor fetele exterioare ale talpilor, incepand de la degete spre calcai. Miscarea se repeta de 4 - 6 ori.

8. Gimnastica degetelor de la picioare

Cu bebelusul asezat intins pe spate se initiaza masajul reflexogen al talpilor. Ridicati cu o mana piciorul bebelusului si apasati usor cu degetul aratator pielea si musculatura aflata la baza degetelor. Copilul va reactiona reflexprin indoirea degetelor. Ulterior se va plimba usor degetul spre zona interioara a talpii, de la nivelul degetelor spre zona calcaiului, miscare la care cel mic raspunde tot pe cale reflexa, prin desfacerea degetelor de la picioare. Exercitiul este util pentru tonifierea muschilor din zona talpilor. Miscarile se repeta de 4 - 6 ori.

9. Reflexul de mers

Cel mic se aseaza pe suportul de masaj, cu fata spre persoana care efectueaza masajul, fiind sprijinit de la nivelul subratelor. Atunci cand cel micatingesuportul de masaj, are tendinta sa intinda in mod reflex picioarele de la nivelul genunchilorsi a articulatiilorbazinului. Repetareamiscarilor se efectueazade 4 - 6 ori. Acestemiscaricontribuie la fortificarea musculaturii de la nivelul picioarelor, copilul obisnuindu-se astfel treptat sa se sprijine pe ele.

Tehnici de masaj pentru varsta de 3 luni

1. Masajul mainilor

Netezirea mainilor se efectueaza in acelasi mod ca si la varste mai fragede, cu deosebirea ca numarul miscarilor poate creste la 6 - 8. Miscarilor cunoscute deja, li se pot adauga exercitiile de incrucisare si desfacere a mainilor. Astfel, cel mic se aseaza pe o parte cu fata spre cel care realizeaza masajul. Palmele celui mic sunt atinse cu degetele adultului, bebelusul raspunzand prin apucarea degetelor acestuia. Urmeaza incrucisarea mainilor celui mic deasupra pieptului si desfacerea acestora in lateral. Exercitiul se repeta de 4 - 6 ori avand contributii in dezvoltarea respiratiei profunde si in tonifierea musculaturii din zona umerilor.

2. Masajul abdomenului

Copilul se aseaza spijinit pe spate, cu piciorusele indreptate spre persoana care il maseaza. Piciorusele i se tin ridicate cu ajutorul mainii stangi, iar cu mana dreapta i se frictioneaza usor si cu miscari circulare,regiunea abdominala. Miscarile se realizeaza in directia acelor de ceasornic, initial cu palma intreaga si ulterior cu buricele degetelor. Miscarile se repeta de 6 - 8 ori.

3. Intoarcerea de pe spate pe burta

Copilul se aseaza pe spate, in timp ce cu mana dreapta i se sustin picioarele. Cu mana stanga se prinde cel mic de manuta sa stanga si i se rasucesc incet picioarele si bazinul pentru a-l provoca sa isi schimbe pozitia de pe spate pe burta. Se repeta miscarile de 1 - 2 ori pe fiecare parte. In timp, bebelusul va reusi sa se intoarca mai usor pe cealalta parte, fiind nevoie ca adultul sa il sprijine doar de picioare.

4. Masajul spatelui

Pozitia initiala este cea in care bebelusul este asezat pe burta. Se vor efectua miscarile de netezire de 4 - 6 ori urmate de acelasi numar de frictionari cu ajutorul buricelor degetelor ambelor maini. Miscarile se vor efectua circular, de la nivelul funduletului spre zona cefei. Masajul se termina cu miscari de netezire.

5. Extensia picioarelor si a coloanei

Copilului asezat pe burta i se sustine corpul cu mainile, sprijinit de sub nivelul pieptului. Piciorusele celui mic se intind, iar copilul se ridica deasupra suportului de masaj.Acesta va indoi reflex spatele si isi va ridica capul. Se efectueaza 1 - 2 miscari de acest tip.

6. Masajul talpilor

Bebelusului culcat pe suportul de masaj i se mentin talpile usor ridicate, in timp ce partea exterioara a talpilor este masata cu ajutorul degetelor mari, dinspre degete inspre calcaie. Miscarile se repeta de 4 - 6 ori si sunt urmate de miscari de frictiune a degetelor in numar de 6 - 8 pentru fiecare picior. Ulterior se aplica percutari usoare la nivelul calcaielor, cu degetele usor indoite.

7. Gimnastica talpilor

Bebelusul se aseaza intins pe spate. Cu degetul aratator al mainii drepte, se apasa in zona interioara a talpilor, dupa care se efectueaza un numar dublu de miscari in zona exterioara a talpilor. Miscarile se incep de la degetul mic si se repeta de 2 - 4 ori. Exercitiul este recomandat pentru fortificarea musculaturii, articulatiilor si ligamentelor din regiune.

8. "Dansul" picioarelor.

Cel mic este asezat pe masa de masaj, cu fata spre dumneavoastra,fiind sustinut de la nivelul subratelor. La contactul picioruselor cu masa de masaj,acesta are tendinta sa se intinda de la nivelul genunchilor si a soldurilor. Astfel, cel mic isi intareste muschii de la nivelul picioarelor si se acomodeaza treptat cu sprijinitul pe propriile picioare. Manevra se repeta de 4 - 6 ori, devenind o placere atat pentru mama, cat si pentru cel mic.