Titlu

Despre memoria bebelusului


Oamenii de stiinta au crezut timp ce cateva decenii ca bebelusii nu-si pot aminti mare lucru. Majoritatea expertilor considerau ca bebelusii experimenteaza mediul in care traiesc extrem de simplist.

Dar, cercetarile realizate recent arata de fapt ca, bebelusii isi pot aminti multe lucruri pentru o perioada surprinzator de lunga.

Experimente

Cum ne putem da seama ce memorie au bebelusii? Pentru ca bebelusii nu pot raspunde direct intrebarilor adresate de catre cercetatori, acesti s-au gandit la o serie de metode inteligente prin care pot afla cate ceva despre memoria bebelusului. Un tip de experiment se bazeaza pe metoda “imitatie amanata” pentru a verifica cat de bine isi aduc aminte bebelusii sa faca un anumit lucru. Imitatia amanata are la baza doua idei principale:

 1. Bebelusii vor imita ceea ce vad la oameni
 2. Bebelusii isi pot aminti ce au vazut si pot copia comportamentul dupa o anumita perioada de timp

De exemplu: bebelusilor li se ofera o jucarie noua destul de ciudata. Li se arata un mod unic de functionare a jucariei respective. Li se ia apoi jucaria si li se ofera aceeasi jucarie dupa ceva timp. Daca bebelusii vor putea sa se joace cu acea jucarie exact asa cum li s-a demonstrat anterior de catre adult, cercetatorii vor sti va bebelusii si-au amintit si au copiat un comportament pe care l-au vazut anterior.

Cat de mult isi pot aminti copiii din ceea ce li se arata?

Dupa metoda de mai sus s-au realizat o serie de experimente. Astfel, cercetatorii au dorit sa stie daca bebelusii de 12 luni isi pot aminti comportamente care le-au fost prezentate in urma cu trei minute, o saptamana si respectiv patru saptamani. S-au format grupe de bebelusi, li s-au prezentat cinci jucarii speciale si li s-a aratat cate un mod unic de joaca cu jucariile respectiva. Rezultate acestor experimente asupra memoriei bebelusului au fost urmatoarele:

 • Dupa trei minute, bebelusii si-au adus aminte aproximativ 70% din comportamentul prezentat de adulti
 • Dupa o saptamana, bebelusii si-au adus aminte peste 50% din comportamentul prezentat
 • Dupa patru saptamani, bebelusii au retinut aproximativ 50% din modalitatile speciale de a se juca cu cele cinci jucarii.

In concluzie, chiar si dupa patru saptamani, bebelusii de un an si-ar putea aminti si ar putea imita aproximativ jumatate din lucrurile care li s-au aratat, in conditiile in care au vazut fiecare actiune unica pentru doar 20 de secunde!!! Experimentul realizat nu arata faptul ca bebelusii au o memorie de doar patru saptamani, ci cel putin de patru saptamani. Bebelusii isi pot aminti cele prezentate pentru o perioada chiar mai lunga de patru saptamani.

Sfaturi pentru parinti

 • Bebelusii invata doar privind la oameni – si sunt grozavi de buni la acest lucru. Ei pot vedea un adult cum face un anumit lucru de mai multe ori, nu doar pentru 20 de secunde si isi pot aduce aminte peste patru saptamani si peste ceea ce au vazut.
 • Fiti exemple bune pentru bebelusi, astfel incat ei sa-si aminteasca si sa imite comportamente pozitive. Asa de exemplu, isi pot aminti cum sa imbratiseze, sa spuna “pa”, sa se joace frumos cu alti copii.
 • Bebelusii nu stiu diferenta dintre ceea ce este sigur si ceea ce este periculor. Ei ne privesc si cand desfasuram o activitate periculoasa, ca de exemplu: cand ascutim un cutit, cand folosim detergent sau cand stropil trandafirii din gradina cu solutie otravitoare pentru diverse organisme daunatoare.
 • Obisnuiti-va sa laudati copilul atunci cand isi aduce aminte cum sa faca anumite lucruri.
 • Bucurati-va de abilitatile minunate de invatare ale bebelusilor. Retineti ca bebelusii pot copia orice model vad. Prin urmare, aveti o responsabilitate enorma. De Dumneavoastra, cei de langa ei, depinde modul in care le umpleti viata cu exemple sanatoase si in conditii de siguranta pentru ca acestia sa le poate imita.

Cand incepe bebelusul sa-si aminteasca

Bebelusii pot recunoaste fetele familiare si vocile celor pe care ii vede mai ales frecvent, chiar din primele doua luni de viata. Nou-nascutii pot recunoaste vocea mamei lor la nastere, iar bebelusii alaptati recunosc mirosul mamei si dupa o saptamana. Acest tip de cunoastere reprezinta primul indiciu de memorie a bebelusilor, desi acesta este diferit de amintirea detaliata a unor momente specifice.

Memoria de recunoastere a bebelusului tau reprezinta capacitatea lui de a identifica persoanele si obiectele pe care le-a vazut cu ceva timp in urma. Aceasta memorie se va dezvolta formidabil in primul an de viata. Experimentele realizate au demonstrat faptul ca, la trei luni, bebelusii isi pot aminti imagini si jucarii pe care le-au vazut in urma cu 1-6 zile. La 9 luni, bebelusul este deja capabil sa-si aminteasca mai multe informatii specifice, cum ar fi unde se afla mai exact jucariile in camera lui. De asemenea, el va putea imita anumite comportamente ale adultului. Acest lucru implica abilitatea lui de memorare. Chiar daca bebelusii nu-si amintesc de cele mai multe ori experientele prin care au trecut, la aceasta varsta ei incep sa aiba o memorie de revenire, adica isi pot aminti unele detalii legate de o experienta specifica pentru o perioada scurta de timp.

Memoria de lunga durata constienta in legatura cu anumite evenimente specifice se va dezvolta in jurul varstei de 14- 18 luni.

Cum puteti stimula memoria bebelusului:

Bebelusul incepe sa-si dezvolte memoria chiar din momentul in care s-a nascut. Exista mai multe lucruri pe care le puteti face in primul lui an de viata pentru a-l ajuta sa-si consolideze abilitatile de memorie. Iata cateva sugestii:

a) Daca bebelusul are intre 0 si 3 luni

 • Dezvoltati memoria bebelusului de aceasta varsta prin mentinerea mediului in care evolueaza bebelusul consecvent. Creati o rutina de zi cu zi. Asigurati-va ca joaca bebelusului este un moment previzibil pentru el. Daca bebelusul se joaca cu aceleasi jucarii, in aceeasi camera, in acelasi interval de timp, in fiecare zi, el isi va aminti scenariul mult mai bine decat daca veti interveni si veti face schimbari in aceasta rutina zilnica. Chiar si lucrurile mici carora nu le dati importanta, de exemplu daca ii cantati un cantecel diferit, ii poate afecta capacitatea de a-si aminti. In acest moment, bebelusului I se dezvolta memoria de scurta durata.
 • Introduceti abilitati noi pe perioade scurte de timp. Daca ii oferiti o noua jucarie care necesita o deprindere noua, jucati-va cu bebelusul cu acea jucarie pe parcursul unei saptamani intregi. Invatati bebelusul cum sa se joace cu ea, apoi oferiti-i din nou jucaria cate 5 minute o data pe parcursul mai multor zile. Acest lucru ii va permite bebelusului sa-si aminteasca unele lucruri despre capacitatea necesara de care a fost nevoie ca sa se joace cu jucaria pe o perioada un pic mai lunga de timp, de 1-2 zile.

b) Daca bebelusul are intre 4 si 6 luni

 • Adresati-va bebelusului spunandu-i pe nume. De la 4 luni el incepe sa recunoasca sunetul numelui sau si va incepe sa-l asocieze cu atentia pe care i-o acordati. Deci, spuneti-i numele cat mai des posibil, atunci cand vorbiti cu el. Il veti ajuta sa inceapa sa constientizeze ca numele acela ii corespunde special lui. Va incepe de asemenea, incet, sa faca asocieri intre nume si chipurile familiare. Pentru acest lucru, recomandarea este sa va spuneti “mama” oricat de des ca sa-l ajutati sa faca aceste conexiuni.
 • Vorbiti cu bebelusul prin intermediul actiunilor pe care le desfasurati, pentru a-l ajuta pe bebelus sa-si aminteasca efectul si cauza. Aratati-i, de exemplu, ca atunci cand apasati pe intrerupator in jos, lumina se stinge. Cand apasati pe intrerupator in sus, lumina se aprinde. Spuneti cand stingeti lumina cu voce tare, la fel si atunci cand o aprindeti. Cand faceti o gramada inalta din niste obicete spuneti “Prea inalta”. Aceste demonstratii il vor ajuta pe bebelus sa invete reguli simple si sa le anticipeze data viitoare cand efectuati actiunea respectiva. Daca, inainte de culcare, ii spuneti bebelusului o poveste in care apar actiuni, asigurati-va ca I le aratati in imagine. Aratati imaginea corespunzatoare si spuneti: “alearga”, “danseaza”, “coloreaza”.

c) Daca bebelusul are intre 7 si 9 luni

 • Raspundeti-i la gandureli. Chiar daca bebelusul inca nu poate vorbi, incercati sa faceti pauze atunci cand vorbiti cu el. Daca asteptati ca bebelusul sa inceapa sa gangureasca, atunci el va invata in curand ca trebuie sa ofere un raspuns la ceea ce ii spuneti Dumneavoastra. El si va aminti acest lucru mai tarziu si ii va fi de ajutor atunci cand va participa la conversatii. Daca ii permiteti sa va raspunda, il veti ajuta pe bebelus sa-si aminteasca mai tarziu o structura anume a cuvintelor si propozitiilor.
 • Pastrati o rutina anume. Daca bebelusul are aproape 9 luni, el incepe sa anticipeze evenimentele din actiunile pe care le desfasurati. El isi va aminti astfel, de exemplu, ca daca aude cum curge apa la baie, urmeaza sa faca baie. Daca ii dati geaca, el se va astepta sa iasa afara. Deja, bebelusul incepe sa identifice umorul in anumite evenimente neasteptate. De exemplu, daca incercati sa-i puneti sosele in maini sau pantalonii in cap, bebelusul va incepe sa rada de “erorile” pe care le faceti si va incepe sa-si consolideze memoria unei rutine corecte.
 • Asigurati-va ca bebelusul se odihneste. Bebelusul va retine informatiile mai bine daca este relaxat si odihnit. Nu incercati sa transformati fiecare moment intr-o activitate de invatare. Lasati bebelusul sa exploreze mediuldin jurul sau in mod liber si personal. Aceste pauze, ii vor permite bebelusului sa-si consolideze amintirile si sa le pastreze in memorie pentru o perioada mai lunga de timp.

d) Daca bebelusul are intre 10 si 12 luni

 • Introduceti jocuri si activitati noi. La aceasta varsta, bebelusul incepe sa se plictiseasca de jocurile obisnuite. Abandonati rutina in joc si introduceti jocuri noi. Un exemplu bun prin care il puteti capta pe bebelusul de aceasta varsta este sa-l ajutati sa sorteze diverse obiecte. In timpul jocului, invatati-l sa separe jucariile, culorile, marimile etc. Asezati masinutele intr-un loc si animalele de plus in alt loc. Aratati-i apoi o jucarie noua si ajutati-l sa decida in care gramada se potriveste acea jucarie. Acest lucru il va ajuta pe bebelus sa-si aminteasca trasaturile diverselor obiecte.
 • Permanenta unui obiect. Bebelusul incepe sa inteleaga ca atunci cand un obiect nu este in campul sau vizual, nu inseamna ca acesta nu mai exista. Pentru acest exercitiu este util jocul de-a v-ati ascunselea. Ascundeti o jucarie si indemnati bebelusul sa o descopere.
 • Exersati asocierea cuvintelor. Cand bebelusul incepe sa rosteasca primele cuvinte, el le va asocia cu unele amintiri. Daca, de exemplu, spune “mama”, el are in minte chipul Dumneavoastra pe care il asociaza cu sunetul pe care il rosteste. Asocierea cuvintelor este foarte importanta. Cand bebelusul va priveste, rostiti numele obiectului pe care il tineti in mana, indiferent de obiect. Bebelusul, isi va aminti in acest mod rapid cuvinte si imagini. Astfel, vocabularul lui se va dezvolta repede.
Bibliografie
http://www.parents.com/baby/development/intellectual/boost-babys-memory/#page=2 http://raisingchildren.net.au/articles/baby_memory.html http://www.thedailybeast.com/articles/2010/11/09/kids-and-memory-what-do-babies-remember.html http://www.babycenter.com/404_when-will-my-baby-start-remembering-things_6888.bc