Titlu

Importanta jocului cu bebelusul tau


Pentru a stimula dezvoltarea corecta a copilului dumneavoastra, pentru a-l pregati pentru primii sai pasi si pentru sporirea increderii in fortele proprii este necesar sa ii acordati si suficient timp de joaca alaturi de dumneavoastra. In acest mod, copilul se va deschide cu usurinta vietii sociale, mediului inconjurator si oamenilor din jurul sau.

Ce le place bebelusilor?

Bebelusii sunt incantati de miscarile ritmate, dar blande, acestea asemanandu-se cu o continuare a vietii lor intrauterine. In unele grupuri etnice, dupa nastere, copiii petrec o perioada lunga de timp atasati prin intermediul unei portiuni de panza la nivelul spatelui sau a soldului mamei. In unele tari occidentale, port - bebe - urile au aparut mai tarziu, insa au fost considerate la fel de eficiente. Oricare ar fi modul in care se transporta copilul, leganarea sa ii face o mare placere inca de la nastere.

Prin joaca, bebelusul simte afectiunea care ii este atribuita

Joaca si leganatul nu constituie doar placeri, ci si niste factori stimulatori din punct de vedere fizic, care ii confera bucuria de a simti ca este implicat intr-o activitate alaturi de mama si tatal sau. Copilul va simti in acest mod ca este sustinut atat din vedere fizic, cat si psihologic. Parintii nu trebuie sa uite sa ii vorbeasca sau sa ii cante bebelusului. Auzirea vocii, a rasului, observarea atitudinii si a privirii parintilor le face placere si ii bucura pe copii. Importanta schimburilor afective este majora pentru dezvoltarea creierului celui mic. In acest fel, copilul va deveni mai deschis vietii sociale, ambiantei inconjuratoare si persoanelor din jurul sau. Cu toate acestea, nu este nevoie ca cel mic sa fie antrenat intensiv pentru imbunatatirea performantelor. Parintii trebuie sa profite de momentele in care copilul se trezeste linistit. Pentru inceput, acestia trebuie sa se bucure doar de momentele dintre mese si sa se multumeasca cu cateva minute de joaca. In curand, cel mic va fi disponibil jocului pentru o perioada mai lunga de timp. Parintii nu trebui sa exagereze totusi si sa evite sa il determine copilul sa se joace inaintea sau la finalul meselor, acordand atentiei semnelor prin care acesta le transmite ca este obosit.

Jocurile favorite ale copilului in primul an de viata

Luna a treia

Joaca cu cel mic trebuie adaptata evolutiei copilului. Astfel, inca de la momentul nasterii, parintii trebuie sa isi tina in brate copilul, sa il legene usor, lucru care in afara de placere va contribui si la descoperirea reciproca.

Luna a patra

Luand copilul in brate si sustinandu-i burtica, parintii se pot juca cu cel mic " de-a avionul ". Avand bratele si picioarele intinse, copilului ii va face placere sa zboare si va aprecia noua pozitie, putand sa descopere in acest fel lumea de la inaltime. Jocul poate sa inceapa mai usor, ca apoi ritmul sa fie putin accelerat deoarece cel mic se va simti in siguranta in mainile parintilor.

Luna a cincea

La aceasta varsta, copilul incepe sa se ridice din antebrate. Parintii il pot aseza pe suprafata picioarelor lor indoite, tinandu-l ferm cu ajutorul mainilor si determinandu-l sa se joace " de-a ascensorul ". Picioarele parintilor se vor ridica din ce in ce mai sus, iar miscarea va deveni din ce in ce mai rapida.

Luna a sasea

In luna a sasea, copilul isi poate controla cu usurinta mainile si picioarele. Atunci cand este asezat pe burtica, acesta incearca sa se intoarca pe spate. Parintii pot aseza copilul pe antebratele lui, trecandu-si mainile bub abdomenul copilului. Mama isi uneste mainile cu cele ale tatalui, facand astfel copilul sa se rostogoleasca de pe burta pe spate si invers.

Luna a opta

La aceasta varsta, copilul a invatat deja sa se intoarce in toate partile si poate sta in sezut fara a fi sprijinit. In scurt timp, copilul va incepe sa incerce sa se ridice in picioare. Atunci cand este asezat in picioare, sustinut fiind, celui mic ii face placere sa sara. Parintii pot accentua miscarea, ridicandu-l pe cel mic si mai sus in momentul in care acesta sare.

Luna a noua

Sprijinit de un scaun sau alt obiect de mobilier, copilul reuseste sa se mentina in picioare. Daca asezat in patru labe cel mic se descurca sa se deplaseze, parintii ii pot organiza o cursa cu obstacole. Astfel, pe jos se pot ajuta perne tari pe care copilul este incurajat sa le escaladeze fiind atras cu o jucarie la care va avea acees cand va ajunge de partea cealalta a pernei.

Luna a zecea

Copilul devine din ce in ce mai indemanatic. Astfel, parintii pot adauga obstacolelor un tunel format din perne tari. Copilul apreciaza jocurile precum " cuc - bau " daca parintii se ascund de partea cealalta a tunelului. Copilul va stii si ca jucaria considerata disparuta il va astepta de partea cealalta a obstacolelor.

Luna a unsprezecea

La aceasta varsta copilul incearca sa se ridice pe propriile picioare. Parintii ii pot pregati un scurt traseu de-a lungul caruia cel mic va trece de la mersul in picioare la mersul in patru labe. Parintii pot aseza perne tari, scaune si taburete de-a lungul acestui traseu.

Luna a douasprezecea

Copilului ii fac placere senzatiile din ce in ce mai puternice. Mama si tatal isi pot folosi bratele precum un leagan care se misca din ce in ce mai repede si mai sus.

La incheierea fiecarei sedinte de joaca, parintii trebuie, desigur, sa ii ofere copilului dovezi suplimentare de afectiune.