Titlu

E-urile din mancarea copiilor nostri


Dictionar de "E"-uri

E555 - silicat de aluminiu si potasiu
Silicatul de aluminiu si potasiu este adaugat in compozitia sarii, a laptelui praf si a fainii. Desi este cunoscut faptul ca aluminiul determina afectiuni placentare pe parcursul sarcinii si faptul ca este asociat in mod frecvent cu instalarea bolii Alzheimer, folosirea sa in componenta alimentelor este permis in tara noastra.

E210 - acid benzoic
Acidul benzoic este adaugat in bauturile alcoolice, produsele de brutarie, branzeturi, dulciuri, condimente sau produse farmaceutice. Acidul benzoic provoaca crize astmatice, in mod special la persoanele dependente de o anumita medicatie. Acidul benzoic poate provoca hiperaciditate la copii. Testarile pe animale de laborator au demonstrat ca acidul benzoic poate fi asociat si cu aparitia cancerului.

E211 - benzoat de sodiu
Benzoatul de sodiu are proprietati antiseptice, este folosit ca si conservant alimentar si pentru mascarea gustului unor alimente de slaba calitate. Bauturile racoritoare cu arome de fructe citrice contin, in general, cantitati mari de benzoat de sodiu, care pot atinge si 25 mg / 250 ml. Benzoatul de sodiu se adauga si in compozitia laptelui si a produselor din carne, a produselor de brutarie si a dulciurilor. Acesta este, de asemenea, prezent si in compozitia multor medicamente, desi se cunoaste faptul ca poate provoca urticarie si ca poate agrava manifestarile astmatice. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana l-a considerat cancerigen, insa in tara noastra acesta este inca permis.

E250 - nitrit de sodiu
Nitritul de sodiu se utilizeaza pentru stabilizarea culorii rosiatice a produselor din carne conservate, deoarece fara adaugarea nitritului, hot dogs si baconul ar avea o nuanta gri. De asemenea, nitritul de sodiu confera o aroma caracteristica preparatelor. Adaugarea nitritilor in compozitia alimentelor poate conduce la formarea de volume mici de substante cu potential cancerigen, in special in compozitia baconului. Companiile procesatoare de carne adauga in prezent, pe langa nitriti, acid ascorbic sau izoascorbic pentru impiedicarea formarii nitrozaminelor. Industria carnii justifica folosirea nitritilor pentru efectul inhibitor al acestora asupra dezvoltarii de bacterii producatoare de toxina botulinica.

E132 - indigotina
Indigotina reprezinta un colorant alimentar adaugat in compozitia tabletelor si capsulelor, inghetatei, dulciurilor, produselor de patiserie sau a biscuitilor. Indigotina poate provoca senzatie de greata sau chiar stare de voma, cresterea tensiunii arteriale, urticarie, dificultati respiratorii sau alte reactii de natura alergica. Folosirea acestui colorant alimentar este permisa in Romania.

E123 - amaranth
Amaranthul se obtine din planta care poarta acelasi nume. Amaranthul se foloseste in compozitia amestecurilor pentru prajituri, a umpluturilor cu arome de fructe sau a cristalelor pentru jeleuri, insa acesta poate declansa manifestari astmatice, eczeme sau hiperaciditate. In urma testarilor efectuate pe animale s-a constatat ca poate provoca defecte neonatale sau chiar moarte fetala.

E122 - azorubina
Azorubina este un colorant de culoare rosie, obtinut din gudron, care se poate adauga in dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri sau peltea. Azorubina poate determina reactii adverse la persoanele afectate de astm si la persoanele alergice la aspirina. Azorubina este interzisa pe teritoriile Japoniei, Suediei, Statelor Unite ale Americii, Austriei si Norvegiei, insa folosirea sa este permis pe teritoriul Romaniei.

E155 - brun HT
Brunul HT este adaugat in compozitia ciocolatei si a prajiturilor. Acesta poate sa produca reactii adverse la persoanele care sunt alergice la aspirina si la persoanele astmatice. Este cunoscut faptul ca acesta poate sa produca sensibilitati dermice. Folosirea acestuia este interzisa pe teritoriile Danemarcei, Belgiei, Frantei, Germaniei, Elvetiei, Suediei, Austriei, Statelor Unite ale Americii si Norvegiei, insa folosirea sa este permisa pe teritoriul Romaniei.

E952 - ciclamat
Ciclamatul reprezinta un indulcitor artificial care poate sa produca migrene si altfel de reactii adverse. O parte dintre testarile efectuate au demonstrat ca administrarea ciclamatului poate contribui la instalarea unor afectiuni cancerigene. Folosirea sa este interzisa pe teritoriul Statelor Unite ale Americii din anul 1970 si pe teritoriul Angliei ca urmare a potentialului sau cancerigen. Folosirea ciclamatului in compozitia alimentelor este permisa pe teritoriul Romaniei.

E312 - galat de dodecil
Galatul de dodecil este folosit pentru prevenirea rancezirii alimentelor grase. Galatul de dodecil poate sa provoace iritatii gastrice sau cutanate. Folosirea acestuia nu este permisa in compozitia alimentelor destinate sugarilor si a copiilor mici deoarece poate provoaca tulburari de natura hematologica. Galatul de dodecil este asociat, de asemenea, cu manifestarea unor tulburari nervoase. Galatul de dodecil se poate adauga in componenta uleiurilor, margarinei, unturii sau a sosurilor de salate. Adaugarea sa in produsele alimentare este permisa in tara noastra.

E420 - sorbitol si sirop de sorbitol
Sorbitolul si siropul de sorbitol reprezinta un indulcitor artificial si un umectant care se poate obtine din glucoza sau prin sinteza. Sorbitolul se adauga in compozitia  dulciurilor, a fructelor uscate, a alimentelor sarace in calorii, a siropurilor farmaceutice si se numara printre primii sapte conservanti utilizati la produsele cosmetice, insa nu este permis in hrana pentru sugari si copii mici deoarece poate provoca tulburari gastrice. Este permis in Romania.

Produsele dulci si bauturile racoritoare sunt destinate in principal copiilor, astfel ca pentru a fi mai atragatoare, producatorii adauga diversi coloranti in compozitia acestora. Desi acesti coloranti au valoare estetica, proprietatile lor pericliteaza starea de sanatate a consumatorilor prin determinarea deficientelor de vitamina B6 si Zinc si chiar instalarea unor afectiuni cencerigene. Un astfel de colorant, regasit in mod constant in componenta dulciurilor si a bauturilor racoritoare, este tartrazina sau E102, a carui utilizare este acceptata de legislatia ramaneasca, insa interzisa de legislatiile Suediei, Elvetiei, Marii Britanii si Olandei.
In urma studiilor efectuate, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, a conchis ca pe piata romaneasca sunt disponibile anumite produse, destinate in mod special copiilor, care au in componenta lor acest colorant. Astfel produsele precum bomboane Ciclete cu aroma de zmeura, produse de C.M. Chimica Daily Bucuresti, bauturi racoritoare Kick cu aroma de portocale, aflate sub licenta Royal Crown Company, sucul Prigat Orange Light al Sigat Beverage Company, sucul Fanta Exotic al SC Coca-Cola HBS Rom sau sucul Mirinda Orange, imbuteliat la Quadrant-AMRoQ Beverages, bomboane Kathy Lemon ale Confiseue Kathy, Bruges, budincile cu gust de vanilie ale Euro Food Prod, bomboane gumate ca Sugus Exotic, produse de Kraft Foods Romania, acadele Chupa Chups ale Elkeka Romania, Bega - batoane cu spuma si jeleu de lamaie ale Kandia Timisoara Romania si Kroky Mania, jeleuri Silvana drajate de caise, zmeura sau portocale, aflate sub licenta Kraft Jacobs Suchard Romania au in componenta lor tartrazina.

Efectele negative ale E-urilor asupra sanatatii

Tartrazina poate genera reactii de intoleranta la zece oameni dintr-o mie, reactii manifestate prin edemul buzelor, urticarie, rinita, manifestari astmatice, purpura hemoragica sau soc anafilactic. Persoanele care sunt alergice la aspirina, manifesta reactii alergice si la tartrazina. Colorantul este eliminat prin intermediul bilei, astfel ca persoanele cu afectiuni biliare ar trebui sa evite comsunul produselor care contin tartrazina. Consumul produselor care contin tartrazina determina si deficiente organice in vitamina B6 sau Zinc in special la persoanele de sex feminin. Vitamina B6 este implicata si in metabolismul hormonului progesteron, cu rol in procesarea exceselor hormoni estrogeni. Astfel, femeile cu diferite afectiuni hormonale care determina hipersecretia de estrogen, pot fi afectate de dezvoltarea a diferite afectiuni de natura tumorala.

Dozele maxime admise

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania solicita din partea autoritatilor de resort interzicerea utilizarii acestui colorant, cel putin in ceea ce priveste produsele consumate in mod frecvent de copii. Motivatia este faptul ca s-a constatat ca  dozele mari de tartrazina pot determina modificari de ordin histologic cu caracter ireversibil la nivelul ficatului. Avand in vedere faptul ca acest colorant este adaugat in mod frecvent in bauturile racoritoare consumate pe perioada verii, efectele determinate de consumarea tartrazinei pot deveni extrem de severe. Doza maxima admisa pentru consum in cazul tartrazinei este de 0,75 mg / kg greutate corporala, iar in compozitia produselor alimentare este de 70 mg / kg greutate corporala, exceptie facand rahatul, in cazul caruia doza maxima admisa este de 30 mg / kg. Astfel, daca producatorii introduc in compozitia bauturilor racoritoare o cantitate maxima de colorant de 70 mg / kg, atunci o persoana cu o greutate corporala de 30 de kg care bea doi litri de suc, ingera 140 mg de colorant, in timp ce doza maxima admisa pentru o persoana cu greutatea de 30 de kg este de 22,5 mg.

In urma studiilor de specialitate efectuate de cercetatorii in domeniu, s-a reusit realizarea unei liste de coloranti asociati cu instalarea unor anumite patologii.

Astfel, cercetatorii au conchis ca urmatorii aditivi sunt responsabili de aparitia urmatoarelor afectiuni:

  • aditivii alimentari care declanseaza afectiuni de natura tumorala: E131, E142, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E218, E239, E330.
  • aditivii alimentari responsabili de tulburari ale vaselor de sange: E250, E251, E252.
  • aditivii alimentari care determina boli de piele: E230, E231, E232, E233.
  • aditivii alimentari care pot determina afectiuni ale sistemului nervos: E311, E312.
  • aditivii alimentari care produc tulburari de natura digestiva: E338, E339, E340, E341, E363, E465, E466, E450, E461, E407.
  • aditivul responsabil de distrugerea vitaminei B12: E200.

Folosirea aditivului E123 este interzisa pe teritoriul Statelor Unite ale Americii si pe teritoriul fostelor state sovietice. Acesta este regasit in componenta bomboanelor, jeleurilor, dropsurilor mentolate, branzeturilor topite si a cremelor de branza. Aditivul E123 este considerat ca avand cea mai puternica actiune cancerigena dintre toti aditivii cunoscuti. In aceeasi categorie este inclus si aditivul E110, care este regasit in componenta dulciurilor, in special a prafurilor de budinca pe care le coloreaza intr-o nuanta de "apus de soare".
Aditivul E330 poate produce afectiuni la nivelul cavitatii bucale si manifesta o actiune cancerigena puternica. Se regaseste in aproape toate bauturile racoritoare din comert.
Aditivul E102 reprezinta un alt colorant alimentar care se gaseste in componenta dulciurilor, in special in budinci si are actiune cancerigena.

Conservantii, colorantii si aromele fac parte din categoria aditivilor si sunt indicati pe ambalajele produselor alimentare prin litera "E", urmata de un numar alcatuit din trei sau patru cifre. Unii aditivi au potential nociv, toxic sau chiar cancerigen. Specialistii afirma ca, administrati in cantitati mici, aditivii nu constituie un pericol la adresa organismului uman, insa pentru prevenirea eventualele pericole, Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana au decis sa interzica o parte dintre acesti aditivi. In Romania, laboratoarele nu sunt dotate corespunzator pentru detectarea tuturor aditivilor introdusi in produsele alimentare, iar de cele mai multe ori, aceste produse sunt recunoscute pe piata doar din cauza datelor furnizate de producatori. Putem conchide astfel ca riscul de  a nu se respecta cantitatea de adaosuri sintetice conform reglementarilor legale exista.

Aditivii alimentari reprezinta orice substante care nu sunt consumate in mod normal ca si alimente in sine si care nu se utilizeaza ca si ingrediente alimentare propriu - zise, care au sau nu valoare nutritiva si care prin adaugarea in componenta produselor alimentare pe parcursul procesului tehnologic de fabricare, prelucrare, preparare, tratare sau ambalare devin o componenta a acestor produse. E-urile sunt adaugate in produsele alimentare avand rol de indulcitori, emulgatori, coloranti sau conservanti. Normele Uniunii Europene presupun indicarea codurilor de tip "E" pe ambalajele produselor alimentare, in cazul aditivilor alimentari. Organismele internationale ale sanatatii trag semnale de alarma in ceea ce priveste aceste adaosuri sintetice, pe care le declara toxice. Folosirea acestora pe termen lung sau intr-un mod incorect poate determina declansarea de probleme de sanatate grave. Rapoartele organizatiilor internationale demonstreaza ca mortalitatea determinata de consumarea alimentelor imbogatite artificial, se afla pe locul al treilea, in urma consumului de droguri sau medicamente si accidente de circulatie.
Consumul indelungat al alimentele care contin aditivi sintetici, supun organismul la o serie de bombardamente chimice care afecteaza functionalitatea organelor interne.Reactia de aparare a organismului consta in producerea exagerata de anticorpi, fapt care contribuie, de asemenea, la periclitarea starii de sanatate organica.

Efectul acestor procese poate consta in distructii iemediabile ale sistemului imunitar si in aparitia formatiunilor tumorale de natura benigna sau maligna. Studiile derulate de cercetatorii in domeniu au conchis ca folosirea pe termen lung al unor aditivi favorizeaza crearea dezechilibrelor organice, insa folosirea rara a acestora nu determina efecte daunatoare.

Margarina este un produs alimentar aparut in perioada celui de-al doilea razboi mondial, cand untul incepea sa devina inaccesibil. Cercetatorii americani au descoperit ca incalzirea la 150 de grade Celsius a unui amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului si uitlizand catalizatori din nichel, se poate obtine un produs de culoare alba, asemanator cu untul, care are o structura moleculara identica cu structura plasticului si pe care l-au denumit "margarina", dupa numele sotiei, Margot, unuia dintre savanti. De atunci si pana acum, progresele tehnologice au permis ca acest produs, obtinut cu ajutorul substantelor sintetice, sa devina din ce in ce mai atragator si mai apetisant. Aroma de lapte a margarinei este obtinuta pe cale chimica. Grasimile aflate in compozitia acesteia sunt insa greu asimilabile de catre organismul uman, care, pentru a face fata acestei solicitari, trebuie sa utilizeze o cantitate suplimentara de energie.

In acest mod, sistemul imunitar este neglijat, organismul dezvoltand o sensibilitate mai mare la dobandirea infectiilor, intoxicatiilor si la dezvoltarea afectiunilor de natura tumorala. De asemenea, in cursul procesului de metabolizare a grasimilor, ficatul devine solicitat in mod excesiv, favorizand instalarea hepatitei.

Aspartamul sau E951 este unul dintre aditivii cei mai controversati. Fiind un aditiv deosebit de concentrat, acesta poate leza organele digestive, care sunt obligate sa prelucreze o cantitate suplimentara de energie. Pentru ca nu poate fi prelucrat in totalitate, o parte din aceasta substanta se distribuie imediat in sange, prin intermediul intestinului subtire si provoaca hiperglicemie, ceea ce determina pancreasul sa secrete insulina in exces. In acest mod, funtiile organismului sunt dereglate si se instaleaza starile de oboseala sau de agitatie. Consumul excesiv si pe termen lung al acestui aditiv face organismul sensibil la infectii gripale, boli pulmonare, infectii urinare si afectiuni gastro - intestinale.