Titlu

Pesticidele din mancarea copilului tau


Standardele Uniunii Europene cu privire la limita pesticidelor admise in alimente sunt cu mult mai drastice decat standardele stabilite la nivelul Statelor Unite ale Americii. Standardele aplicate astfel pe teritoriul Americii au starnit o lupta greu de controlat cu experimentele genetice in urma carora au fost scoase pe piata sute de soiuri de legume si fructe. Revolutia genetica a produselor alimentare nu a apucat inca sa isi dezvaluie adevaratul efect asupra starii de sanatate a consumatorilor. Specialistii in tehnologia produselor alimentare sunt de parere ca din cauza fenomenului globalizarii, informatii elovcente obtinute in urma cercetariiimplicatiilor acestor experimente sunt ascunse de opinia publica si ascunse cu mare grija de marii producatori de produse alimentare.

In Romania nu exista nici in momentul de fata un control adecvat alproduselor pesticidesau a ingrasamintelor de natura sintetica folosite in componenta alimentelor. Aceste produse au rolul de a distruge daunatorii materiei prime si de a contribui la cresterea culturilor. Astfel, pesticidele sunt folosite intr-o gama larga si in cantitati enorme, netinandu-se cont de cantitatea propice de administrat sau de modul de utilizare. Un alt motiv de ingrijorare este faptul ca sin cauza unor producatori ilegali, in Romania patrund tone intregi de pesticide extrem de periculoase care au fost deja interzise pe teritoriul Uniunii Europene si de care tarile unde sunt interzise vor sa se elibereze dat fiind faptul ca aceste pesticide periculoase sunt clasificate drept deseuri de natura chimica. Folosirea pesticidelor a scapat de sub control atat de tare incat pana si cele mai banale fructe sau legume vandute de producatorii particulari sunt dezvoltate cu ajutorul produselor pesticide. Astfel, se poate afirma ca in Romania, alimentele ecologice reprezinta de fapt un mit. In continuare vom prezenta un studiu efectuat in Statele Unite ale Americii.

Trebuie sa va faceti griji in ceea ce priveste reziduurile de pesticide din mancarea copiilordumneavoastra ?

Raspunsul este da. Incepand din anul 1991, Departamentul de Agricultura al Statelor Unite ale Americii a initiat testarea unei game variate de alimente. In urma acestor testari s-a conchis ca circa 7.000 - 8.000 de probe au fost prelevate din unitati de vanzare a produselor alimentare de pe intregul teritoriul al tarii cu scopul determinarii nivelului de reziduuri de pesticide din componenta acestora. Rezultatele obtinute in urma acestui studiu au fost mai mult decat tulburatoare. Astfel, majoritatea alimentelor consumate in mod frecvent de catre copii contineau un nivel de reziduuri care depasea cu mult limita de siguranta stabilita de catre Administratia pentru Protectia Mediului.
Spre exemplu, 38 de tipuri de pesticide au fost depistate in componenta merelor in anul 1996, iar unul dintre aceste pesticide, metil - paratinolul, a fost identificat in cantitate de 10 ori mai crescuta decat nivelul considerat ca fiind sigur in urma consumul de catre copii.

In plus, 41 % dintre piersicile analizate in anul 1996 contineau o cantitate de metil - paratinol crescuta de 20 de ori fata de doza de siguranta.

Incepand cu anul 1996, Administratia pentru Protectia Mediului a eliminat treptat reziduurile considerate ca fiind periculoase de pe piata. Astfel, sa procedat la interzicerea cu desavarsire a folosirii metil - paratinolului in componenta merelor si a piersicilor incepand cu anul 1999.

Este posibil sa se reuseasca evitarea ingestiei reziduurilor de pesticide prin spalarea atenta si curatarea cojii fructelor si legumelor. Fructele conservate, bananele, sucurile de mere sau de struguri contin o cantitate foarte mica sau absenta de reziduuri.

Beneficiile pe care le au copiii consumand legume si fructe proaspete sunt mult crescute in comparatie cu riscurile ingestiei de reziduuri, astfel ca este recomandat sa se evite produsele alimentare de acest fel.

Cat de daunatoare sunt aceste reziduuri pentru copilul dumneavoastra ?

Desi cercetatorii efectueaza in continuare studii si nu detin inca date exacte despre efectele acestor pesticide, insa se considera ca si cantitatile foarte mici de pesticide sunt foarte daunatoare. Din acest motiv, Congresul American a votat in anul 1996 o lege denumita " Legea Protejarii Calitatii Alimentelor " prin intermediul carora au incercat sa se asigure ca utilizarea pesticidelor in componenta produselor alimentare nu pericliteaza starea de sanatate a copiilor. Inaintea adoptarii acestei legi, fermierii aveau libertatea sa foloseasca pesticide indiferent de dozaj si cum riscurile folosirii acestora era greu de demonstrat, au existat situatii in care cantitatile de pesticide au fost limitate pentru prevenirea unor efecte secundare.

In prezent legea americana a conchis ca folosirea substantelor pesticide trebuie realizata in asa fel incat sa se evite daunarea sanatatii, iar dozele sigure sunt cele adaptate de fapt copiilor. Creierul copiilor aflati in perioada de crestere se afla in plina dezvoltare astfel ca acestia sunt extrem de vulnerabili in comparatie cu persoanele adulte.

In urma votarii acestei legi, Agentia pentru Protectia Mediului a reevaluat gradele de toxicitate ale pesticidelor cu scopul determinarii dozelor sigure de reziduuri de pesticide a caror ingestie poate fi realizata in conditii de siguranta de catre copii. Specialistii Agentiei pentru Protectia Mediului au fost nevoiti sa reduca dozele de referinta admise chiar si de cateva sute de ori in unele cazuri.

La momentul actual exista putine informatii care ar putea face legatura intre ingestia unor astfel de reziduuri si declansarea unor afectiuni, insa se considera ca multe astfel de amanunte sunt ferite de opinia publica.

Cercetatorii efectueaza in permanenta studii care ar putea releva legaturile dintre pesticidele din produsele alimentare si unele tulburari comportamentale a caror incidenta este din ce in ce mai crescuta. Astfel de tulburari sunt autismul sau hiperactivitatea, insa nimeni nu are curajul sa efectueze experimente pe oameni, acest lucru fiind interzis si prin lege. Din acest motiv, cercetarile nu inregistreaza o evolutie elocventa.

Experimentele realizate pe animalele de laborator indica unele motive de ingrijorare. Astfel, intr-unul dintre studiile efectuate de cercetatorii americani s-a dovedit ca injectarea sobolanilor cu solutii pesticide are efecte minore asupra acestora in perioada tineretii, insa la nivelul creierului acestora se produc modificari cu caracter permanent care determina dupa o perioada de cateva luni de zile manifestarea starilor de hiperactivitate. Desi injectarea acestor substante are efecte diferite ca si intensitate fata de consumarea acestora pe cale orala, efectele nu difera decat prin intesnsitatea manifestarilor si perioada derulata pana la aparitia simptomelor.

Efectele pesticidelor se manifesta in special asupra tesuturilor aflate in curs de dezvoltare. Astfel, dezvoltarea tesutului cerebral si a restului sistemului nervos poate fi influentata negativ in special la fetusi sau la copiii foarte mici, al caror creier este incomplet dezvoltat. Din acest considerent, este important ca femeile insarcinate, femeile care alapteaza si copiii foarte mici sa evite sa se expuna unor niveluri mari de astfel de substante. Multe dintre aceste pesticide contribuie la cresterea riscului de aparitie a afectiunilor de natura tumorala. Cercetatorii au demonstrat ca o parte dintre legumele consumate in mod frecvent, precum castravetii sau dovleceii, contin un nivel ridicat de solutii pesticide cu potential cancerigen a caror utilizare a fost interzisa prin lege, insa care persista in componenta solului. Desi fermierii nu mai utilizeaza aceste substante, solurile contaminate determina cu ele determina dezvoltarea a noi si noi recolte de plante contaminate.

Care alimente contin cel mai mare nivel de pesticide ? Exista si alimente care pot fi consumate in conditii de siguranta ?

Uniunea consumatorilor este o organizatie non - profit care se ocupa cu testarea si transmiterea informatiei. In New York au fost adunate datele necesare, au fost analizare produsele alimentare rezultate din diverse recolte si s-a stabilit nivelul de reziduuri prezent si gradul lor de toxicitate. Inregistrarea unui scor superior valorii de 100 pe scara lor numerica reprezinta un motiv grav de ingrijorare, astfel ca masurile uate trebuie respectate cu strictete pentru a putea oferi copiilor alimente sigure si bogate in indici nutritivi.

Conform studiilor efectuate, alimentele cu cel mai mare volum de reziduuri de pesticide sunt piersicile, dovleceii de iarna, spanacul, strugurii, fasolea verde, merele, perele, rosiile si capsunile. Alimentele cu cel mai mic nivel de reziduuri inregistrat au fost laptele, cerealele, broccoli, bananele, piersicile conservate, sucurile de portocale, mazarea si sucurile de mere.

Uneori prelucrarea produselor alimentare creste nivelul de siguranta. Spre exemplu, in cazul piersicilor proaspete s-au descoperit niveluri crescute de reziduuri, insa piersicile conservate contin un nivel rezonabil de reziduuri. De asemenea, sucurile de mere si de struguri contin un nivel scazut de reziduuri, insa echivalentul lor in produse proaspete contine un nivel foarte mare de reziduuri de pesticide. Motivul este acela ca alimentele care urmeaza sa fie prelucrate nu necesita un aspect frumos. Totodata, produsele destinate prelucrarii sunt spalate, decojite si fierte, astfel indepartandu-se o cantitate importanta de reziduuri.

Din nefericire, lista este pe departe de a se finaliza. Testarea alimentelor se continua in special pentru alimentele consumate in mod frecvent de catre copii, fiind adaugate in fiecare an noi si noi produse de testat.

Poate fi evitata expunerea la acest risc major ?

O cantitate importanta din aceste reziduuri poate fi indepartata prin spalarea si curatarea legumelor si a fructelor. Spre exemplu, salata verde poate fi curatata prin indepartarea frunzelor dispuse la exterior. In cazul in care se prefera cunsumarea fructelor si a legumelor cu tot cu coaja sau este imposibila indepartarea acesteia, se recomanda o spalare foarteatenta a acestora.

Uniunea consumatorilor a recomandat utilizarea unui detergent special destinat igienizarii fructelor sau legumelor. Astfel de produse sunt din ce in ce mai frecvent intalnite pe piata la momentul actual.

Daca doriti sa sporiti masurile de protectie a dumneavoastra si a familiei dumneavoastra puteti evita pe cat posibil consumarea alimentelorcare prezinta un risc crescut precum dovleceii de iarna, capsunile sau fasolea verde. Aceste produse contin cele mai mari cantitati de reziduuri imposibil de indepartat prin spalarea sau curatarea cojii alimentelor.