Jocul este foarte important pentru copii. Este cea mai buna modalitate de a creste. Jucariile educationale si jocurile il ajuta pe copil sa aiba o experienta directa cu lumea in care evolueaza pentru a o percepe mai bine si pentru a invata cum functioneaza ea. V-ati gandit vreodata la toate lucrurile pe care copiii le invata dupa ce se nasc? Ei invata sa vorbeasca, sa se aseze, sa alerge, sa mearga. Ei invata ce sunt lucrurile si cum functioneaza acestea. Invata despre oameni si lume. Si invata toate aceste lucruri prin joaca si jucarii.
De exemplu, copiii nu stiu initial ce insemna gravitatia. Ei nu stiu ca un obiect aruncat va cadea pe podea. Copiii invata acest lucru, prin joaca si cu ajutorul jucariilor. Se bucura de acest joc "arunca jucaria/ obiectul pe jos" atata timp cat dumneavoastra sunteti dispusi sa va jucati cu ei. Ei vor repeta apoi acest "experiment" si se vor juca cu alte obiecte. Astfel, vor intelege ce este gravitatia, pentru ca s-au jucat si au experimentat acest lucru. Copiii isi exerseaza muschii cu ajutorul jucariilor. Data viitoare cand observati copilul pe un balansoar sau pe o bicicleta, uitati-va cum isi foloseste muschii.
Ganditi-va la coordonarea si echilibrul pe care le exerseaza atunci cand se catara, la dezvoltarea controlului muscular atunci cand construiesc un turnulet din cuburi si sunt atenti ca acesta sa nu cada. Toate aceste abilitati necesare se dezvolta cu usurinta prin joc.
Jocul si jucariile ii invita pe copiii sa creeze si sa-si foloseasca imaginatia. Oferiti copilului o cutie goala de carton si priviti-l ce va face din ea: un tren, o casa sau o cusca de la gradina zoologica. Multe jocuri incep cu "Sa presupunem ca...". Deci jocul incurajeaza copilul sa creeze.
Pe masura ce se joaca, micutii castiga mai multa incredere in ei insisi. Cand termina un puzzle, cand fac o plimbare cu tricicleta sau sufla intr-un balon ei isi dezvolta un sentiment de forta interioara si spun: "Pot sa fac asta. Uita-te la mine." Ca adulti, este important sa le recunoastem realizarile si sa le acordam atentie.
In afara de construirea stimei de sine, jocul poate fi fundamentul relatiilor de prietenie. Astfel, cand coopereaza, copiii pot termina mai repede de construit anumite proiecte de joaca (de exemplu construirea unui castel de nisip).
Prin joc, copiii isi folosesc energia si descopera emotii. Ei au foarte multa energie. Poate nu este in regula sa-si foloseasca energia sarind in pat, dar este indicat sa-si consume energia plimbandu-se cu tricicleta sau alergand in parc.
Jocul dezvolta creierul si stabileste noi conexiuni neuronale. Intr-un anumit sens putem spune ca cel care se joaca devine mai inteligent. Jocul imbunatateste de asemenea capacitatea de a percepe starea emotionala a celorlalti si de adaptare continua la schimbari. Jocul este mai frecvent in timpul perioadelor de crestere rapida a creierului.
Teoreticianul Brian Sutton-Smith considera ca bebelusul se naste cu o supra-capacitate neuronala imensa, care va disparea daca nu este utilizata. Prin joc copiii invata sa relationeze cu ceilalti, sa-si foloseasca muschii si celelalte parti componente ale corpului. Invata sa gandeasca in termeni abstracti. Prin joc nu se dobandesc neaparat informatii specifice, ci se creaza in general o minte capabila sa solutioneze probleme din cele mai diverse.
Un copil care nu este stimulat prin joc, are putine oportunitati de a explora mediul in care evolueaza si nu poate fi capabil sa lege pe deplin aceste conexiuni neuronale necesare mai tarziu pentru invatare.
Neurologul Jaak Panksepp a constatat ca jocul stimuleaza productia unei proteine , "factor neurotrofic din creier", care este responsabila de organizarea, monitorizarea si planificarea viitorului. In urma unor studii, s-a constatat ca jocul a produs schimbari majore in greutatea si eficienta creierului.
Jocul are efecte benefice imediate asemenea fitnessului cardiovascular, iar pe termen lung implica sentimente de moralitate.
Mai mult de 40 de studii despre importanta jocului, arata ca jocul este legat in mod semnificativ de rezolvarea creativa a problemelor, de comportamentul de cooperare, gandirea logica, scorul IQ.
Jocul este esential pentru cresterea copilului, deoarece contribuie la dezvoltarea bunastarii cognitive, fizice, sociale si emotionale.
Beneficii emotional-comportamentale ale jocului:
Beneficii sociale ale jocului:
Beneficii fizice
Copilul se va juca din ce in ce mai mult, iar joaca se va imbunatati pe masura ce i se ofera sprijin si resurse adecvate. Unii copii se pot juca mai mult, insa altii vor avea nevoie de ajutor suplimentar din partea adultului pentru a se aventura in joaca. De exemplu, copiii mai impulsivi sau cei care se implica repede intr-un conflict, cei retrasi sau izolati, copiii care au intarzieri in vorbire, precum si cei care au deficiente senzoriale sau fizice vor avea de multe ori nevoie de suport specializat din partea adultului. Pentru a stimula copilul sa se joace si sa creasca armonios, tineti cont de urmatoarele sfaturi:
Jucariile, cele pe care le folosesc copiii in joc, pot fi achizitionate sau pot fi atat de simple, incat fac parte din viata noastra de zi cu zi (un sac de hartie, un tel, o lingura, o sticla de plastic etc). Cu cat o jucarie este mai simpla, cu atat va fi mai eficienta. Nu faceti greseala sa oferiti copilului o sumedenie de jucarii sofisticate, cat mai colorate, cat mai atractive, moderne, jucarii "care fac de toate", papusi "care vorbesc mult" etc. Copilul are nevoie de jucarii simple ca sa-si poata folosi imaginatia, sa improvizeze, sa creeze el insusi scenarii, sa le dea el viata in modul sau propriu.
Jucariile pot fi impartite in mai multe grupuri:
Cateodata, unele jucarii se incadreaza in mai multe categorii. De exemplu un vagon poate contribui la dezvoltarea muschilor copilului,dar poate fi folosit si ca o "ambulanta" intr-un joc "de-a spitalul". Copiii au nevoie de un echilibru intre jucariile din toate aceste categorii, pentru o crestere armonioasa.