Multi parinti se intreaba care este momentul potrivit cand pot incepe sa invete copilul sa faca la olita. Unele mame incep la putin timp dupa nastere, altele asteapta pana cand copilul implineste doi ani, iar alteori mamele lasa aceasta sarcina in grija bunicilor sau fratilor mai mari care il pot ajuta pe copil sa se obisnuiasca si sa accepte mai usor sa foloseasca olita.
In esenta puteti incepe sa invatati copilul sa faca la olita daca:
O metoda des aplicata in ultima vreme, recomanda parintilor sa-i aseze pe copii pe olita de la o varsta mica, imediat ce acestia pot sta in fundulet (6-7 luni). Parerile sunt impartite, iar alti specialisti considera ca pana la varsta de aproape 2 ani, copilul nu poate lua parte in mod activ la acest proces. “Eliminarea comunicarii” ii ajuta mai degraba pe parinti sa inteleaga cand trebuie sa stea copilul pe olita (de obicei la 15 minute dupa masa), decat de a-l ajuta pe copil sa mearga la olita pe cont propriu, pentru ca asa simte.
Exista cateva semnale cheie pe care trebuie sa le urmariti pentru a sti care este cel mai bun moment cand puteti incepe.
Pentru a invata copilul sa faca la olita sau la toaleta este nevoie de multa energie si rabdare. Este nevoie de nenumarate vizite la baie, ca sa nu mai vorbim de rufele in plus de spalat. Si va fi nevoie sa faceti toate acestea cu un zambeti incurajator in orice moment. Daca nu sunteti pregatiti sa faceti acest lucru in acest moment – din cauza unui loc de munca nou, stres marital etc – este indicat sa amanati incercarea pana in momentul in care veti avea putin mai mult timp si disponibilitate. Va fi mult mai usor daca asteptati momentul oportun.
Procesul poate parea simplu: cumparati olita, o aratati copilului, asezati copilul pe olita imbracat, apoi dezbracat, cumparati chilotei atractivi, ramaneti rabdator si optimist. Dar, procesul de a obisnui copilul sa faca la olita necesita multa implicare, flexibilitate si determinare.
Exista mai multe metode pe care le puteti utiliza.
1. Abordarea imbratisari-si-pupici
Presupune ca de fiecare data cand copilul face la olita, sa-l laudati, sa-l aplaudati, sa-l imbratisati si sa-l sarutati. De asemenea, veti povesti despre realizarile copilului prietenilor si rudelor, astfel incat si acestia sa se arate foarte incantati si surprinsi.
Pro: Lauda verbala construieste stima de sine.
Contra: Nu exista. Daca functioneaza in cazul dumneavoastra, aveti noroc.
Este bine pentru copil si parinte? Este in avantajul fiecarui parinte sa inceapa cu aceasta abordare si sa evite oferirea de recompense tangibile (inghetata, jucarii etc).
2. Abordarea lenjeriei umede
Presupune sa lasati copilul sa-si aleaga mai multe perechi de chilotei draguti si atractivi, chilotei de copii mari. Apoi, in ziua stabilita, imbracati copilul cu chiloteii, nu-i mai puneti scutec si lasati olita in apropiere.
Pro: Majoritatea copiilor vor fi incantati sa poarte doar chilotei, fara scutec. Atunci cand au accidente si se scapa in chilotei, simt un disconfort mai mare in comparatie cu situatia in care ar avea scutec.
Contra: Poate fi mai solicitanta pentru dumneavoastra, pentru ca va trebui sa spalati si sa curatati mai multe hainute, mai ales in primele zile, pana cand micutul se va obisnui.
Este bine pentru copil si parinte? Daca aveti rabdare, nu va deranjeaza mizeria, puteti ramane acasa cateva zile in timpul procesului de obisnuire a copilului la olita, aveti masina de spalat, iar copilul pare intr-adevar motivat, atunci aceasta abordare poate fi de succes.
3. Utilizarea chiloteilor de unica folosinta
Daca ati stabilit ca micutul este gata sa renunte la scutece, inlocuiti-le pe acestea cu chilotei de unica folosinta. Copilul se obisnuieste cu utilizarea chiloteilor, merge la baie la intervale regulate, il intrebati frecvent daca vrea sa mearga la baie si il laudati atunci cand ajunge la timp la olita.
Pro: Mai putine accidente si pastrarea curateniei la un nivel minim.
Contra: Chiloteii de unica folosinta sunt mai scumpi decat scutecele si ofera o intarziere in procesul de invatare a copilului la olita pentru ca nu-i ofera o senzatie inconfortabila atunci cand urina curge in jos pe picioare.
Este bine pentru copil si parinte? Daca nu va deranjeaza sa asteptati un pic mai mult pana la obtinerea rezultatelor dorite sau daca doriti cu orice pret sa evitati prea multa mizerie, aceasta abordare poate fi cea potrivita pentru dumneavoastra.
4. Abordarea in conformitate cu programul
Presupune sa stabiliti o perioada de timp (de exemplu in vacanta) pentru a va concentra atentia astfel incat sa invatati copilul sa faca la olita. Stati aproape de casa, duceti copilul la baie in momentele cand credeti ca trebuie sa stea pe olita (desi ar fi bine sa-l intrebati daca vrea la olita ca sa-l ajutati in constientizarea senzatiilor) si stati in apropierea olitei atunci cand banuiti ca micutul trebuie sa mearga la baie. La sfarsitul timpului alocat, copilul va fi mai aproape de obiectivul final al procesului de utilizare a olitei.
Pro: Crearea unei rutine zilnice il ajuta pe micut sa se concentreze si sa invete mai repede. Mersul des la baie duce la evitarea posibilelor accidente.
Contra: Trebuie sa va stabiliti clar programul, astfel incat sa puteti sta acasa pentru mai mult timp. O schimbare de mediu poate sa va distraga atentia atat dumneavoastra cat si copilului.
Este bine pentru copil si parinte? Daca aveti un copil cooperant, caruia ii place rutina, aceasta abordare ar putea functiona foarte bine. Dar nu este corect pentru restul familiei, daca dumneavoastra sau copilul aveti o toleranta scazuta la frustrare, atentie limitata sau exista alti copii in jur care pot distrage atentia de la proces. Apoi, poate aparea si problema sfidarii. Exista riscul sa va pierdeti rabdarea, daca se apropie termenul limita si nu aveti rezultatele asteptate, daca termenul stabilit este prea scurt sau daca puneti presiune prea mare asupra copilului. Daca micutul dumneavoastra, este predispus sa va sfideze, incercati o alta abordare.
5. Abordarea tabelului autocolantelor. Presupune sa recompensati copilul dupa fiecare realizare cand face la olita, cu un lucru mic, cum ar fi un autocolant, un jeton, un cartonas etc. Puteti sa-i oferiti o recompensa mai mare, dupa ce acumuleaza mai multe autocolante sau dupa ce ramane uscat o saptamana intreaga.
Pro: copiii pot fi foarte motivati atunci cand merg la cumparaturi.
Contra: Exista riscul ca micutul sa va ceara o recompensa dupa fiecare realizare zilnica.
Este bine pentru copil si parinte? Poate fi o abordare de succes, daca stiti sa stabiliti limite. Copilul ar trebui sa uite curand de recompense. Daca credeti insa ca micutul va incerca sa va manipuleze, mai ales daca aveti tendinta de a-i oferi un lucru ca sa mentineti pacea, ar trebui sa evitati aceasta strategie.
6. Abordarea “o sa faca la olita cand o sa fie pregatit”. Incepand de la aproximativ 2 ani, urmariti semnalele care va indica faptul ca micutul este gata pentru a renunta la scutece. Dar, nu faceti presiune asupra lui. Asezati olita in baie, dar nu insistati ca el sa o foloseasca. Cand o foloseste, imbratisati-l si incurajati-l. In timp ar trebui ca el sa foloseasca mai des olita.
Pro: Mai putina frustrare si mai putine accidente, mai putina mizerie. In teorie, un copil ar trebui sa faca destul de curand la olita, daca este pregatit.
Contra: Mai mult ca sigur, copilul va utiliza scutece pentru mai mult timp. In plus, procesul efectiv se poate extinde. Ceea ce inseamna ca va trebui sa tolerati costul scutecelor si criticile celor din jur.
Este bine pentru copil si parinte? Aceasta abordare functioneaza in aproape toate cazurile, pentru ca majoritatea copiilor vor realiza in cele din urma ca doar bebelusii poarta scutece. Dar va trebui sa aveti rabdare si sa asteptati. Pe de alta parte, puteti gasi aceasta tranzitie de la dependenta la auto-suficienta destul de frustranta (daca ati procedat la fel in cazul biberonului si suzetei va puteti face o idee).
1. Copilul meu nu vrea sa foloseasca toaleta. Poate parea ciudat, dar unii copii refuza sa foloseasca toaleta pentru ca se tem de ea. Imaginati-va toaleta din punctul de vedere al copilului dumneavoastra. E mare, grea si rece. Face zgomote puternice, iar lucrurile dispar in ea si nu mai pot fi vazute niciodata. Din acest punct de vedere, toaleta este un lucru de evitat. Cel mai bun lucru pe care il puteti face in aceasta situatie este sa oferiti copilului un scaun-olita mic. Spuneti-i ca este a lui. Personalizati-o si decorati-o. Pentru a-l obisnui cu toaleta, incercati sa varsati scutecul murdar sau olita in toaleta. Lasati-l pe el sa traga apa si urmariti impreuna cum dispare in toaleta. Asigurati-l ca asa trebuie sa se intample – zgomotele sunt normale.
2. Cand ii sugerez copilului meu sa foloseasca olita, el se supara si refuza. Este posibil ca el sa fi descoperit ca prin refuz isi poate exercita puterea. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa vedeti unde este problema si sa-i aratati ca acesta este proiectul sau. Iata cateva sfaturi:
3. Copilul meu este constipat. El poate evita sa faca la olita pentru ca este dureros. Oferiti-i alimente bogate in fibre, cum ar fi paine din cereale integrale, broccoli. Un copil care consuma aproximativ 1000 de calorii pe zi necesita aproximativ 19 grame de fibre. Aveti grija sa nu-i oferiti prea multe produse lactate, care pot agrava constipatia. Daca nimic altceva nu ajuta, adresati-va medicului pediatru care va poate recomanda niste laxative usoare.
4. Copilul meu nu vrea sa foloseasca olita/ toaleta la gradinita. Aflati detalii despre rutina de la gradinita in ceea ce priveste utilizarea toaletei. Unele proceduri pot fi confuze pentru copil. Poate ca educatoarea duce copiii in grupuri la baie, iar copilul dumneavoastra prefera intimitatea, de exemplu. Daca acesta este cazul, intrebati daca exista posibilitatea unor modificari in rutina zilnica. Un educator sau o ingrijitoare poate duce copilul la baie separat sau educatoarea ii poate permite copilului sa mearga la baie cu prietenul sau. Uneori cauza poate fi chiar toaleta in sine. Copilul foloseste olita acasa si toaleta la gradinita. Poate fi util sa achizitionati o olita identica cu cea de acasa, pe care sa o duceti la gradinita pentru copilul dumneavoastra.
5. Copilul meu facea la olita, dar acum refuza. Schimbarile aparent minore (trecerea de la un pat de copil la un pat mai mare, inceperea utilizarii toaletei la gradinita etc) ii pot crea confuzii copilului. Aveti grija sa nu se simta jignit sau sa-i fie rusine cand are un accident. Poate deveni reticent. Incercati sa identificati modalitatile prin care el sa simta ca a crescut si incercati sa-l incurajati sa fie independent. Alegeti un moment relaxat pentru o mica discutie si spuneti-i copilului ca acum e destul de mare ca sa fie responsabil si sa poata folosi olita/ toaleta. Apoi, nu mai discutati despre acest subiect pentru un timp. Cand incepe sa invete din nou, folositi stimulente ca sa-l incurajati. Daca insa, copilul refuza clar sa mai foloseasca olita si vrea sa utilizeze scutecele din nou, nu va aratati prea suparata si indignata. Lasati-l sa revina la scutece timp de cateva zile sau saptamani sau pana cand isi exprima un nou interes de a folosi toaleta din nou.