Titlu

Cum sa va pregatiti copilul pentru o interventie chirurgicala


Autor: george

Asa cum au putut dovedi studiile de specialitate, principala temere a copilului dumneavoastra este data de faptul ca pentru prima oara, poate, acesta va fi despartit de dumneavoastra. Astfel, pentru ca o experienta de acest gen sa nu se transforme intr-un factor traumatizant pentru cei mici, specialistii recomanda urmarea catorva pasi eficienti, bazati pe comunicare deschisa si rabdare.

1. Explicati-i copilului dumneavoastra ce se va intampla si de ce

In astfel de situatii, chiar daca este vorba despre un copil de numai un an, tonul bland pe care il folositi il va ajuta pe acesta sa constientizeze faptul ca ceea ce se va intampla este un lucru bun si necesar. De asemenea, limbajul pe care il folositi trebuie adaptat varstei copilului dumneavoastra, eventual facand trimiteri la personaje de basm sau desene animate.

2. Faceti o vizita la spital inainte ca micutul sa fie internat

Specialistii sustin ca acest demers este extrem de util ajutand copilul sa se acomodeze cu mediul din spital. In plus, in momentul in care va fi internat este recomandat sa ii aduceti de acasa jucaria preferata, inducandu-i in acest fel pe cat posibil senzatia de familiaritate si camin.

3. Folositi arta ca expresie a temerilor si sperantelor

La aceasta varsta copii isi exprima intr-un mod extrem de graitor sentimentele cu ajutorul desenelor. Prin urmare este indicat sa folositi aceasta metoda, pentru a-i explica acestuia ce se va intampla inainte si dupa operatie. De asemenea, este recomandat sa ii incurajati sa vorbeasca deschis despre temerile lor, fapt ce ii va elibera de tensiune.

4. Fiti pregatiti sa transpuneti experienta operatiei intr-o mica piesa de teatru sau chiar intr-o povestioara

Este bine cunoscut faptul ca la aceasta varsta copii integreaza experientele importante din viata lor in povestioare sau piese de teatru. Astfel, incurajati-va copilul sa isi exteriorizeze atat sentimentele pozitive, cat mai ales pe cele negative. Mai mult decat atat, multi dintre specialisti sugereaza sa va jucati cu papusile de-a doctorul, adoptand o atitudine calma si pozitiva, explicandu-i ca totul va fi bine.

Bibliografie

http://parenting.ivillage.com/tp/tpbehavior/0,,7qd1,00.html