Titlu

Modul de manifestare al autismului la bebelusi


Autor: george

Cei mai multi dintre parinti descopera primele semne si simptome ale autismului abia in momentul in care copilul ajunge la varsta de 2-3 ani. Exista insa unele cazuri in care aceste semne pot fi depistate chiar mai repede, inca din primele luni de viata. Acest lucru se datoreaza reactiilor anormale pe care bebelusii le au la anumiti stimuli, prin faptul ca nu isi recunsoc parintii, nu par agitati in preajma persoanelor straine, nu au capacitatea de a scoate anumite sunete specifice bebelusilor (precum gangurit)si nici capacitatea de a imita gesturile facute de parintii lor.

Simptomatologia autismului

Datorita complexitatii acestei conditii medicale, precum si faptului ca modul de manifestare difera in functie de fiecare persoana, pana in prezent simptomatologia autismului ramane extrem de dificil de stabilit. Cu toate acestea exista cateva semne distincte intalnite la majoritatea copiilor diagnosticati cu aceasta conditie medicala, precum:

 • pana la varsta de un an copilul nu reuseste sa gangureascasau sa imite gesturile parintilor;
 • pana la varsta de 16 luni copilul nu a rostit nici un cuvant;
 • pana la varsta de 2 ani copilul nu reuseste sa asocieze nici macar 2 cuvinte;
 • nu raspunde la numele pe care l-a primit;
 • nu reuseste sa acumuleze abilitati de limbaj sau abilitati sociale;
 • evita contactul vizual cu persoanele din jurul sau;
 • nu reuseste sa descopere modul de a se juca, in special cu jucariile;
 • aliniaza in mod excesiv jucariile;
 • prezinta un atasament anormal fata de o jucarie sau un obiect;
 • nu zambeste;
 • prezinta simptoame ale unor disfunctii auditive.

De asemenea, de cele mai multe ori copiii autisti nu reusesc sa asimileze abilitatile de limbaj, sociale, sau comportamentale specifice varstei acestora. Astfel la varsta de un an, copii cu aceasta deficienta cel mai probabil nu vor avea capacitatea de a imita gesturile parintilor, sau de a le zambi, iar la varsta de 2 ani acestia vor fi incapabili sa perceapa enunturi simple, sau sa puncteze catre diferite parti ale corpului. Mai mult decat atat, copii care sufera de autism prezinta dificultati in ceea ce priveste capacitatea de a scrie sau de a desena, precum si dificultati locomotorii, sau de interrelationare cu alti copii.
Medicii specialisti sustin ca exista situatii cand autismul se manifesta prin dezvoltarea prematura a anumitor abilitati (precum vorbitul), si mult prea tarziu a altor abilitati, precum cele locomotorii. De asemenea, exista situatii in care copii nostri prezinta capacitatea de a imita actiunile personelor din jurul sau, insa pe masura ce inainteaza in varsta aceasta capacitate va fi impinsa la extrem, copilul respectiv ajungand sa imite cu fidelitate tot ceea ce il inconjoara. Aceasta conditie medicala poarta denumirea de ecopraxie.
Cercetarile de specialitate au relevat faptul ca momentul in care aceasta boala este diagnosticata este esential pentru eficienta tratamenrului administrat. De asemenea, un studiu statistic a relevat faptul ca abia dupa momentul diagnosticarii parintii s-au intors in trecut, analizand inregistrarile video, descoperind in acest fel semne mai mult sau mai putin evidente ale autismului.

Bibliografie

http://parenting.ivillage.com/baby/bhealth/0,,8gjjkbws,00.html