Titlu

5 calitati pe care sa i le cultivi copilului tau


A ajuta copiii sa interpreteze lumea prin intermediul valorilor reprezinta o responsabilitate enorma si esentiala pentru parinti.

Ce sunt valorile?

Valorile reprezinta un set de principii sociale, scopuri sau standarde, detinute sau acceptate de un individ. Valorile determina modul in care dumneavoastra si familia dumneavoastra traiti. Puteti de exemplu sa aveti ca valori onestitatea, importanta familiei sau distractia. Exista multe valori pe care le aveti dar nu sunteti constienti de ele. Valorile se pot schimba de la o zi la alta. Chiar daca nu sunteti constienti de unele valori, un lucru este cert: aveti o prioritate printre valori.

De exemplu, puteti pune accent mai mult pe munca decat pentru petrecerea timpului liber cu familia dumneavoastra. In acest caz, veti spune ca sotul sau copiii dumneavoastra actioneaza in mod negativ pentru a obtine atentia dumneavoastra. Exista persoane care se simt mai tensionate atunci cand sunt acasa. Totusi,daca va schimbati prioritatea punand pe primul plan familia si apoi munca, veti descoperi ca familia va deveni un sprijin pentru dumneavoastra si pentru munca pe care o desfasurati.

Sa cresteti un copil azi, in societatea aceasta atat de rapida si mereu in schimbare va poate crea confuzie cu privire la ce valori ar trebui sa le insuflati copiilor dumneavoastra. Ca regula generala, depinde doar de dumneavoastra ce-i invatati pe copiii dumneavoastra sa creada si modul in care ar trebui sa-si traiasca viata.

Cum putem cultiva valorile adecvate copilor nostri?

Iata cateva sfaturi legate de modul in care puteti insufla copiilor dumneavoastra valorile pe care le considerati importante si pe care va doriti sa le adopte si ei in viata.

 • Stabiliti ce valori doriti exact sa cultivati copiilor dumneavoastra. Faceti o lista cu 10 prioritati.
 • Stabiliti reguli.
 • Subliniati actiunile pe care le desfasurati prin cuvinte. Discutati cu copilul dumneavoastra despre modul in care actionati intr-o anumita imprejurare. Spuneti-le ce sentiment de bine aveti atunci cand respectati o anumita valoare.
 • Fiti atenta si cautati oportunitati de predare a valorilor. Vorbiti despre intamplarile din viata reala, carti, ziare etc unde se ilustreaza o valoare pe care o considerati importanta.
 • Invatati-va copilul sa prioritizeze. (De exemplu intr-o anumita situatie puteti sa-i spuneti: “Ce este mai important acum pentru tine, sa faci neaparat cum vrei tu sau sa ne calmam toti si sa fie pace in familie?” - dar, atentie, adresati aceasta intrebare fara sa invinuiti copilui sau sa fiti prea exigenta)
 • Ajutati-va copilul sa-si dezvolte empatia, sursa compasiunii, care este fundamentul valorilor. Singurul mod in care copiii pot invata ce este empatia este de a-i trata dumneavoastra empatic si de a va vedea pe dumneavoastra cum raspundeti altor persoane cu bunatate si compasiune.
 • Discutati cu copilul dumneavoastra cu privire la valorile dumneavoastra si de ce sunt acestea importante. Ce este integritatea? De ce trebuie sa avem un comportament respectuos? Ce parere aveti despre modul in care presa scrie despre o anumita chesiune? Etc.

Valori pe cale ar trebui sa le cultivati copilului Dumneavoastra

Multi parinti considera ca este prematur sa incercati sa insuflati anumite valori unui copil mic sau prescolar. Aceasta este o conceptie gresita. Iata o serie de valori pe care toti copiii ar trebui sa si le dezvolte inca din primii ani de viata, o serie de valori simple si comune, care par sa piara tot mai mult in randul generatiei tinere. Bineinteles, in functie de personalitatea dumneavoastra si de modul in care doriti sa va cresteti copiii aceasta lista se poate modifica sau se poate extinde.

 1. Respectul. Este una din cele mai importante valori. Traim in societate, alaturi de oameni si este important modul in care intelegem si ne comportam unii fata de altii. Viata ar fi mai usoara pentru toata lumea daca toti am incerca sa acordam respectului importanta cuvenita.
 2. Ascultarea. Nu vine in mod natural pentru fiecare dintre noi. Mai nou, este mai distractiv ca un copil sa incalce regulile iar la randul sau, copilul simte la fel. Trebuie sa fiti fermi si consecventi. Puteti recompensa un comportament bun pentru a-i stimula pe copii sa fie ascultatori. Este nevoie de rabdare.
 3. Politetea. Nu este greu ca un copil sa-si aminteasca sa spuna “te rog” sau “multumesc” , dar in cazul in care ei nu au fost invatati sa spuna aceste cuvinte, nu vor avea ce sa-si aminteasca. Cu totii stim ca zaharul atrage mai multe muste decat otetul, asa ca este recomandat sa incepeti sa insuflati aceasta valoare morala copilului inca de la inceput.
 4. Raspunderea. Copiii pot invata ce este responsabilitatea de la o varsta frageda. Nu trebuie sa-i cicaliti tot timpul, dar dati-le lucruri usoare de facut. De exemplu, invatati-i sa-si adune jucariile, sa-si puna in dulap hainele curate sau sa va ajute sa puneti masa. Disciplina si responsabilitatea ii vor ajuta mai tarziu in viata.
 5. Onestitatea. Ajutati copilul sa gaseasca o modalitate pentru a spune tot timpul adevarul. Cel mai bun mod de a incuraja copilul sa spuna adevarul este ca Dumneavoastra sa fiti sincera tot timpul. Evitati orice fel de inselaciune sau vreo minciuna evidenta spusa vreodataa pentru ca sunteti un model pentru copil, iar acesta inregisteaza tot si va actiona asa cum faceti dumneavoastra. Educatia nu se realizeaza doar prin cuvinte, ci mai ales prin model, prin comportament. Degeaba ii spuneti sa nu minta ci sa spuna adevarul daca va aude pe dumneavoastra cu mici “inselaciuni” insofensive. Asa de exemplu, nu ar trebui sa spuneti niciodata o fraza de genul: “Hai sa nu-i spunem lui tati ca am mancat bomboane azi.” Copilul trebuie sa vada ca sunteti sincera cu un alt adult. Un alt mod de a cultiva onestitatea copilului Dumneavoastra este sa nu exagerati in cazul in care copilul va minte. Ajutati-l in schimb sa gaseasca o modalitate de a spune adevarul. Daca simtiti ca micutul nu stie cum sa va spuna un lucru de teama sa nu-l certati si incepe cu minciuni drept scuze puteti sa-i spuneti: “Promit ca nu voi tipa si nu te voi certa. Gandeste-te un minut si apoi spune-mi ce s-a intamplat cu adevarat.” Ajutati-l pe copil sa inteleaga ca a fi sincer nu este intotdeauna usor sau confortabil, insa cu totii ne simtim mai bine atunci cand spunem adevarul.
 6. Dreptatea. Pentru un copil poate fi usor sa spune “Imi pare rau” dar el spune acest lucru fara sa-l inteleaga de fapt. Ajutati-i pe copii sa invete sa se impace intre ei intr-un mod proactiv. Astfel le veti transmite un mesaj mult mai puternic. Daca de exemplu, copilul dumneavoastra a actionat incorect fata de alt copil, ajutati-l sa gaseasca o modalitate de a compensa si de a face dreptate. Daca i-a rupt camionul de jucarie unui prieten, ar putea sa-i ofere unul din camioanele sale; daca si-a suparat sora, ar putea incerca sa-i faca un desen frumos etc. Daca va incurajati copilul sa faca astfel de gesturi, il veti invata cat este de important sa gestioneze mai bine si mai corect relatiile cu cei din jurul sau.
 7. Determinarea. Este o valoare pe care o puteti insufla copilului dumneavoastra de la o varsta frageda. Pentru a face acest lucru evitati lauda excesiva si oferiti copilului un feed-back onest, intr-un mod bland. Un alt mod de dezvolta determinarea este de a va incuraja copilul sa faca lucruri care nu sunt atat de usoare pentru ei si sa-l laudati pentru initiativa. De exemplu, daca copilul dumneavoastra este timid, incurajati-l in particular sa se apropie de alti copii pe terenul de joaca, chiar daca se va simti un pic nervos sau speriat. Altfel, daca fiica Dumneavoastra este cam temperamentala, invatati-o cum sa-si gestioneze excesul de furie (de exemplu: puteti sa-i spuneti sa numere pana la zece sau sa respire profund inainte de a da o replica atunci cand se simte furioasa). Felicitati copiii atunci cand reusesc sa faca anumite lucruri care sunt dificil de realizat pentru ei. Spuneti de exemplu : “Bravo, stiu ca a fost foarte greu pentru tine sa faci lucrul acesta.”. Copilul va aprecia astfel recunostinta dumneavoastra si va deveni mai hotarat sa continue sa incerce. ,
 8. Curajul. Curajul nu inseamna sa nu-ti fie frica, ci reprezinta de fapt situatia in care iti este frica, dar alegi sa faci lucrul cel bun, chiar daca iti este foarte frica. Exista momente cand copilul dumneavoastra are nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a fi curajos intr-o anumita situatie din punct de vedere fizic. Este important sa gestionati cu tact aceste situatii infricosatoare pentru el: nu-l fortati sa isi asume riscuri pentru care nu se simte pregatit deocamdata (daca nu poate sa calareasca un calut, va incerca la anul), ramaneti calma si empatizati cu sentimentele lui, comunicati cu el ca sa se simta in siguranta, ajutati-l sa-si rezolve problemele si incurajati-l sa-si transforme frica in emotie. In afara de curajul fizic, exista cel moral, dar acesta este mai complicat. Din fericire nu este ceva cu care ne-am nascut. Curajul moral este ceva ce putem dezvolta, cultiva si invata, prin incercari si greseli, prin confruntari cu situatii infricosatoare, alegerea a ceea ce este corect. Cercetarile au confirmat ca majoritatea oamenilor nu fac intotdeauna ceea ce stiu ca este drept. Integritatea nu poate fi predata. Daca fiul sau fiica dumneavoastra va da dovada de curaj moral in anumite situatii depinde in cea mai mare masura de ce persoana este cu adevarat, si , din fericire, dumneavoastra aveti un rol si un impact enorm legat de acest lucru. Cercetatorii confirma ca toti copiii nostri fac ceea ce facem noi si nu ceea ce spunem. Deci, incepeti dezvoltarea curajului moral al copilului prin dezvoltarea curajului dumneavoastra.
 9. Generozitatea. Atentie, daca va fortati copilul sa fie generos veti obtine doar resentimente. Pentru a dezvolta aceasta calitate copilului Dumneavoastra modelatiinsiva generozitatea, dati-i copilului posibilitatea de a experimenta modul in care actiunile sale pot crea bucurie altor persoane, nu-l fortati sa imparta inainte de a fi pregatit si incepeti sa cultivati generozitatea cat mai devreme posibil, astfel incat totul va decurge apoi natural.
 10. Dragostea. Parintii tind sa creada ca micutii sunt in mod naturat iubitori si generosi. Pentru a transforma dragostea intr-un sentiment care sa dureze, afectiunea trebuie sa fie reciproca. Dati-i voie copilului sa observe modul in care dumneavoastra va manifestati dragostea si afectiunea pentru persoanele din viata dumneavoastra. Imbratisati-va partenerul atunci cand sunt si copiii in preajma; nu evitati acest lucru. Discutati cu copiii dumneavoastra despre cat de mult ii iubiti pe bunicii lor, matusile, unchii lor etc. Nu lasati sa treaca o zi fara sa va exprimati afectiunea fata de copilul dumneavoastra. Aratati-i dragostea in moduri neasteptate. De exemplu, puteti sa-i puneti un biletel in pachetelul de la scoala, puneti o imagine cu o inimioara pe oglina de la baie astfel incat el sa o poata vedea cand se spala pe dinti, imbratisati-l fara un motiv anume. Cand copiii se simt liberi sa-si exprime dragostea, putem spune ca le-am insuflat probabil cea mai importanta valoare: Dragostea.
Bibliografie
http://parenting.allwomenstalk.com/moral-values-to-teach-your-children http://www.ucg.org/marriage-and-family/10-practical-ways-teach-your-children-right-values/