Titlu

Cum ii explicati copilului ca un membru al familiei va pleca in razboi


Autor: george

Copiii cu varste mai mici pot fi foarte afectati in momentul in care unul dintre parinti sau o ruda apropiata este nevoita sa mearga la razboi. In plus, copiii cu varste de 5 pana la 8 ani percep notiunea de razboi doar prin prisma luptelor intre 2 tabere si a mortii, motiv pentru care acestia se pot arata extrem de ingrijorati pentru persoana draga.Daca dumneavoastra sunteti parintele care va ramane acasa, atunci povara de a va ajuta copilul sa se simta in siguranta ramane pe umerii dumneavoastra. Pentru aceasta este necesar sa limitati accesul micutului la stirile inspaimantatoare despre razboi, sa mentineti cu rigurozitate acelasi program si sa gasiti modalitati concrete pentru a suplini lipsa parintelui plecat la razboi.

1. Pregatiti-va

Pentru fiecare dintre noi a face fata sentimentelor de ingrijorare si tristete reprezinta o provocare, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca la varsta de 5-8 ani copiii sunt extrem de receptivi. Mai multe decat atat, in aceasta perioada copiii pot intelege conceptul de razboi si cu siguranta vor dori sa discutati despre asta. In acest sens, nu este recomandat nici sa va prefaceti ca totul este in regula, dar nici sa fiti atat de suparati incat copilul sa simta ca este responsabilitatea lui sa aiba grija de dumneavoasta.

2. Fragmentati vestile pe care copilul trebuie sa le primeasca

La varsta de 5-8 ani copiii asimileaza mai bine vestile, daca acestea sunt impartite pe bucatele. Pentru aceasta este bine sa ii spuneti acestuia mai intai ca este datoria celor inrolati sa apere tara, apoi sa il anuntati ca tatal sau o persoana draga trebuie sa mearga la razboi.

3. Nu faceti promisiuni pe care nu le puteti tine

Rezistati tentatiei de a face afirmatii ca "Nu iti face griji, tata se va intoarce in cateva luni", intrucat la aceasta varsta copii isi pot da imediat seama daca parintii lor incearca sa faca promisiuni false. Mai mult decat atat, daca promisiunea facuta nu se finalizeaza exista ricul sa pierdeti increderea copilului dumneavoasta.

4. Oferiti confort si prin limbajul nonverbal

Cele mai bune indicii in ceea ce priveste nelinistile copilului dumneavoastra vor fi oferite de cosmarurile acestuia, jocurile agresive, sau o modificare a apetitului. Aceste manifestari pot fi combatute cu succes raspunzand copilului tot la nivel nonverbal prin imbratisari dragastoase si multa afectiune.

5. Intocmiti un plan de comunicare

Vorbiti cu micutul dumneavoasta despre modalitatile prin care veti putea comunica in momentul in care va trebui sa plecati. Extrem de eficienta in aceasta privinta se poate dovedi inregistrarea unei casete audio sau video in care parintele care pleaca citeste povestea preferata a copilului. Ascultand in fiecare seara vocea acestuia, copilul nu se va mai simti atat de singur. In plus, este bine ca parintele care ramane acasa sa stabileasca un moment al zilei in care sa compuna impreuna o scrisoare sau un e-mail.

6. Pregatiti-va sa purtati aceleasi discutii iar si iar

La aceasta varsta copilul dumneavoasta este foarte curios. Astfel, el va aduna in mod constant fragmente de informatii auzite de la alti adulti, copiii de la scoala sau stiri si le va formula sub forma de intrebari. Este bine ca parintii sa fie pregatiti sa poate aceeasi discutie cu micutiilor lor, iar si iar.

7. Tineti legatura cu personalul didactic de la scoala

Daca acasa copilul poate ca din diverse motive sa fie putin mai retinut in ceea ce priveste ingrijorarea pentru parintele plecat, la scoala semnele stresului pot iesi cu mai multa usurinta la iveala. In consecinta este extrem de important sa pastrati o legatura stansa cu personalul didactic de la scoala unde merge copilul dumneavoasta.

8. Filtrati informatiile care ajung la copil

Este aproape imposibil sa va protejati copilul de 8 ani de stirile si imaginile infricosatoare difuzate la televizor si radio in ceea ce priveste zonele de confrict din lume. Puteti insa ca prin discutiile pe care le purtati cu acesta sa ii induceti o stare de confort. In plus este extrem de important, ca atat cat este posibil copilul dumneavoasta sa nu se afle in fata televizorului la orele de difuzare a stirilor.

9. Amintiti-va ca de cele mai multe ori copillul dumneavoastra nu intelege atat de multe pe cat da impresia

La varsta de 5-8 ani, copii incearca sa para mai sofisticati si maturi decat sunt in realitate. In aceasta privinta este bine ca parintii sa testeze in mod constant puterea de intelegere a copiilor pentru a putea corecta cu succes neintelegerile sau ideile preconcepute.

10. Explicati copilului dumneavoasta ca parintii trebuie sa lucreze pentru ca el sa fie in siguranta

Chiar si pentru o persoana adulta este greu sa isi pastreze calmul in momentul in care o persoana draga este trimisa intr-o zona de conflict. Astfel, este recomandat ca parintii sa explice copiilor faptul ca parintii, cu precadere cei care au meserii precum politist, jandarm, pompier sau s-au inrolat in armata, lucreaza pentru a mentine siguranta mediului inconjurator.

11. Incurajati copilul sa ia atitudine

Desi se afla inca la o varsta frageda, copiii de 5-8 ani pot fi incurajati sa se implice direct in aplanarea conflictelor. Acest lucru se poate concretiza prin scrisori de multumire trimise trupelor aflate in zona de conflict sau prin strangere de fonduri.

Intrebari frecvente adresate de copii parintilor in ceea ce priveste razboiul

Intrebare: Ce se intampla?

Raspuns: Raspunsul dumneavoasta trebuie sa cuprinda informati sincere dar succinte care sa fie adaptate in functie de varsta copilului.

Intrebare: De ce mor oamenii?

Raspuns: La fel ca si in prima situatie raspunsurile trebuie formulate sincer, concis si in conformitate cu varsta.

Intrebare: Tata o sa moara?

Raspuns: Acest rapsuns nu trebuie sa va ascunda temerile dumneavoastra. Incercati sa ii explicati copilului ca tatal sau se afla inconjurati de alti oameni aflati in aceeasi situatie si ca treaba lor este acees de a se proteja reciproc.

Intrebare: Noi o sa fim raniti?

Raspuns: Aceasta intrebare este extrem de frecventa in randul copiilor cu varsta de 5-8 ani. Pentru a nu le alimenta sentimentul de nesiguranta si angoasa este bine sa le explicam clar si deschis ca parintele a plecat, alaturi de multi alti oameni au menirea de a preveni acest lucru.

Intrebare: Exista monstri sub patul meu?

Raspuns: Aceasta intrebare nu reprezinta altceva decat o alta forma de manifestare a stresului si starii de angoasa provocate de ideea de razboi. Este recomandat ca in aceste situatii sa va reasigurati copilul ca nu exista monstri sau fantome.

Bibliografie

http://www.babycenter.com/0_how-to-talk-to-your-child-about-a-deployment_3657136.bc?page=1