Titlu

Cum ii explicati copilului ce sunt drogurile


Autor: george

Ca parinti facem tot ce ne sta in putere pentru a oferi copiilor nostri cele mai bune conditii, precum si o educatie aleasa. Tocmai din acest motiv majoritatea parintilor tinde sa se confrunte cu un atac de panica in momentul in care copiii lor incep sa ceara cat mai multe informatii despre droguri. Ceea ce trebuie sa inteleaga fiecare dintre noi este faptul ca aceste informatii ajung fara voia noastra, mai devreme sau mai tarziu, la urechile copiilor nostri.Iata cateva sfaturi oferite de medicul specialist pentru a face fata cu brio acestei situatii:

1. Expuneti efectele nocive ale drogurilor

La aceasta varsta cu siguranta copilul dumneavoasta si-a insusit deja notiunile de alcool sau tigari. Acesta este momentul ideal pentru a aduce in discutie nocivitatea efectelor drogurilor asupra organismului.

2. Concentrati-va atentia asupra sanatatii

La aceasta varsta copiii trebuie sa primeasca mesaje pozitive de la parintii sai, ca urmare a mentinerii unei igiene corporale riguroase si a grijii pe care o acorda sanatatii sale. Prin urmare este recomandat ca parintii sa le explice copiiilor ca prea mult din orice este daunator pentru organismul uman si ca drogurile sunt substante nocive pentru organismul uman chiar si in cantitati mici.

3. Faceti-va sistemul de valori cunoscut

Multi dintre parinti se multumesc sa presupuna ca sistemul propriu de valori a fost insusit de copiii lor cu succes. Pentru ca acest lucru sa se petreaca este necesar ca parerile dumneavoastra sa fie formulate cu multa fermitate si claritate. In acest sens, nu ezitati sa discutati cu micutul dumneavoastra despre ceea ce credeti in legatura cu alcoolul, tigarile si chiar drogurile.

4. Fiti deschisi pentru orice tip de intrebare sau discutie

Este extrem de important pentru copilul dumneavoastra sa stie ca parintii sai sunt intotdeauna deschisi intrebarilor pe care acesta le are. Astfel, cu toate ca la varsta de 7 ani copilul dumneavoastra nu are intrebari clare sau specifice legate de consumul de droguri, acesta este momentul ideal pentru a stabili bazele unei viitoare discutii.

5. Invatati copilul cum sa spuna "Nu"

Specialistii sustin ca este extrem de important ca parintii sa isi incurajeze copiii sa refuze cu fermitate o activitate, propunere sau mancare ce nu ii este pe plac. Acest lucru il va ajuta pe copilul in cauza sa faca fata cu succes presiunii exercitate de grupul de prieteni in perioada adolescentei. In plus, in situatiile in care nu sunteti de acord cu micutul dumneavoastra este recomandat sa asteptati ca acesta sa isi incheie ideea, urmand ca ulterior sa va expuneti punctul de vedere.

6. Asigurati-va copilul ca se poate bucura de sustinerea dumneavoastra

Studiile statistice au aratat ca de cele mai multe ori copiii care recurg la consumul de droguri sunt cei care nu s-au bucurat de atentia parintilor. Pentru a evita situatiile de acest gen, este bine sa va petreceti cat mai mult timp in compania copilulul dumneavoastra.

Intrebari frecvente adresate de copii parintilor in ceea ce priveste consumul de droguri

Intrebare: Ce sunt drogurile?

Raspuns: Drogurile sunt substante daunatoare organismului care creaza dependenta. Acest lucru inseamna ca nu mai suntem liberi sa facem ceea ce ne-am dorit, intrucat atentia se va concentra asupra procurarii unei alte doze de drog.

Intrebare: Ce este marijuana?

Raspuns: Unul dintre primele tipuri de droguri de care copiii aud este marijuana. Pentru a va asigura ca mesajul ajunge la copilul dumneavoasta este bine sa va ii spuneti pur si simplu ca marijuana este un drog ce se fumeaza, asemeni unei tigari normale, si care poate afecta plamanii si memoria. Specificati de asemenea ca marijuana este ilegala atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Intrebare: Cum ne afecteaza drogurile?

Raspuns: La varsta de 7 ani copiii gandesc in termeni concreti si sunt extrem de interesati de felul in care functioneaza organismul uman. Pentru a-l ajuta sa inteleaga modul in care drogurile afecteaza organsimul, este bine sa ii explicati copilului ca drogurile care se fumeaza afecteaza plamanii, cele care au forma pastilelor contin chimicale iar cele care se injecteaza ajung direct in sange.

Intrebare: Ce inseamna "dependenta"?

Raspuns: Dependenta se manifesta atunci cand iti doresti ceva atat de mult incat nu te poti abtine sa nu il consumi in cantitati tot mai mari. Persoanele dependente de droguri nu mai mananca si nu mai au grija de sanatatea lor, singura preocupare fiind procurarea drogurilor.

Bibliografie

http://www.babycenter.com/0_how-to-talk-to-your-child-about-drugs_67916.bc?page=2