Titlu

Cum protejam copiii de violenta


Autor: george

Cu siguranta fiecare dintre noi isi doreste sa aiba un copil prietenos si sociabil, insa in acelasi timp cu totii dorim sa detinem certitudinea ca in in orice clipa copilul nostru este in siguranta.

1. Nu va invatati copilul sa nu vorbeasca cu strainii
In categoria persoanelor straine intra invatatoarea cea noua, de care copilul trebuie sa asculte cat este la scoala sau vanzatorul de la magazin. Prin urmare specialistii sustin ca trebuie evitata folosirea cuvantului "strain" in discutiile cu micutul dumneavoasta.

2. Invatati-va copiii sa fie prevazatori in orice moment
Insistati ca micutul dumneavoasta sa va tina in permanenta la curent cu locurile unde se duce, chiar si atunci cand doreste sa mearga la toaleta.

3. Incurajati-va copilul sa va povesteasca despre cum si-a petrecut ziua
Discutiile purtate cu micutul dumneavoasta despre cum si-a petrecut ziua nu numai ca va duce la consolidare parinte-copil, dar va va ajuta sa depistati situatiile noi din viata acestuia.

4. Invatati-va copilul sa spuna "Nu"
Copiii considera ca toti adultii au intentii bune in ceea ce ii priveste. Prin urmare este extrem de important ca inca de la varste foarte fragede copilul dumneavoasta sa invete sa spuna "Nu" situatiilor care nu ii fac placere. Dintre acestea cele mai frecvente sunt:

  • imbratisarile puternice si prelungite;
  • saruturi nedorite;
  • gadilat chiar si dupa ce copilul a cerut incetarea acestei activitati;
  • atingerea partilor intime ale copilului;
  • fortarea copilului sa atinga sau sa sarute un adult.

5. Explicati-i copilului dumneavoastra ca zona genitala este o parte intima a corpului si ca nimeni nu are voie sa o atinga.


6. Invatati-va copilul care sunt denumirile corespunzatoare fiecarei parti a corpului. Doar asa va putea identifica posibilele abuzuri.


7. Incurajati-va copilul sa invete date importante despre sine. Din aceasta categorie fac parte numele complet, adresa, numarul de telefon si numele parintilor.


8. Copilul dumneavoasta trebuie sa inteleaga faptul ca doar persoanele apropiate au dreptul sa il sarute.


9. Invatati-va copiii sa va ceara permisiunea inainte de a primi dulciuri sau jucarii de la alte persoane. Doar asa veti reusi sa identificati cu succes posibilii abuzatori.


10. Fiti deschisi inca de la inceput cu micutul dumneavoasta si vorbiti oricand cu el, astfel incat sa il incurajati sa discute in orice clipa cu dumneavoastra.

Bibliografie

http://www.baby-health.net/articles/699.html