Titlu

Disciplina copilului, un subiect controversat...


Autor: Anda Sabau

De multe ori parintii nu stiu cum sa gestioneze o anumita situatie de criza atunci cand vine vorba de mofturile celui mic. Daca copilul incepe sa planga ca nu i-ati cumparat o anumita jucarie sau incepe sa zbiere intr-un loc public, cum ar trebui sa reactionezi? Toate aceste intrebari au un raspuns si o rezolvare, asadar sa parcurgem impreuna cateva solutii.

In mod cert fiecare parinte a asistat la scene in care copilul face mofturi si se comporta intr-un mod neadecvat de fata cu strainii. Daca zbierati insa la cel mic sau daca il trageti de maneca, nu rezolvati nimic. Poate pe moment se va calma, iar peste doua zile o va lua de la capat. Intotdeauna este bine sa adoptati un ton calm si sa ii explicati cu motive celui mic de ce nu se poate! Daca isi doreste ceva ce nu poate avea pe moment, explicati-i ca nu mai are nevoie de inca o jucarie in plus cand deja are atatea acasa. Daca vedeti ca continua, invocati motive financiare. Este important sa nu cedati in fata lui, oricat de mult ar plange, deoarece acest lucru denota ca sunteti slabi din fire si cel mic va poate manipula cu usurinta. Mai puteti recurge si la mita in astfel de cazuri. Daca sta linistit si se potoleste ii puteti promite ca il duceti la un film sau ii cumparati o inghetata.

De multe ori parintii se judeca intre ei si cand vad astfel de cazuri la altii, au impresia ca acel copil este foarte rasfatat si nu ca nu ii s-a refuzat niciodata nimic. Este posibil ca asa sa si fie, tocmai de aceea un parinte trebuie sa invete sa spune “nu” si trebuie sa stie cand sa faca acest lucru. Mai tarziu, copii foarte rasfatati se vor integra greu intr-un grup de prieteni si nu vor fi simpatizati de anturaj. Parintii trebuie sa disciplineze un copil, chiar daca o fac intr-un mod mai dur la inceput, asta pana ce copilul intelege cu vorba buna. In ziua de azi, toate au o limita, iar asta trebuie sa intelegea si copilul dumneavoastra.

Odata ce ati inceput pe acest drum de disciplinare, trebuie sa fiti consecventi. Daca azi ii interziceti ceva si maine ii dati voie, copilul va deveni confuz si dumneavoastra va veti pierde pe parcurs autoritatea in fata lui. In cele mai multe cazuri, copilul nu este constient de reactia pe care o are, tocmai de aceea sta in puterea voastra sa il corectati si sa ii explicati de ce un astfel de comportament nu trebuie afisat in public. Nu va enervati si nu va agitati, totul trebuie rezolvat intr-o maniera calma. Asigurati-va ca si sotul dumneavoastra este pe aceeasi lungime de unda si explicati-i celui mic ca nu face bine cand are crize si mofturi si ca un astfel de comportament are si consecinte, adica copilul poate fi supus unor pedepse. Modul cum parintii se comporta in astfel de situatii are un rol major in educarea celui mic. Viitorul comportament al copilului porneste de la exemplu pe care il dau parintii, asadar fiti precauti si intelepti cand va confruntati cu astfel de situatii!