Titlu

Introducerea notiunii de alcool in viata copilului


Autor: george

Discutia despre alcool nu este niciodata simpla pentru parinti, insa pe masura ce copilul creste,cu precadere din momentul in care merge la scoala,curiozitatea in aceasta privinta devine tot mai mare. Si ca orice alta curiozitate, aceasta trebuie satisfacuta. Ceea ce trebuie sa inteleaga fiecare parinte este faptul ca discutiile despre alcool trebuie sa fie adaptate varstei copilului dumneavoastra.

1. Concentrati-va atentia asupra sanatatii

La aceasta varsta copiii trebuie sa primeasca mesaje pozitive de la parintii sai, ca urmare a mentinerii unei igiene corporale riguroase si a grijii pe care o acorda sanatatii sale. Prin urmare este recomandat ca parintii sa le explice copiiilor ca prea mult din orice este daunator pentru organismul uman si ca alcoolul este o substanta nociva pentru organismul uman chiar si in cantitati mici.

2. Faceti-va sistemul de valori cunoscut

Multi dintre parinti se multumesc sa presupuna ca sistemul propriu de valori a fost insusit de copiii lor cu succes. Pentru ca acest lucru sa se petreaca este necesar va parerile dumneavoastra sa fie formulate cu multa fermitate si claritate. In acest sens, nu ezitati sa discutati cu micutul dumneavoastra despre ceea ce credeti in legatura cu alcoolul, tigarile si chiar drogurile. Mai mult decat atat, in momentul in care la televizor sunt prezentati oameni in stare de ebrietate este bine sa va exprimati dezaprobarea fata de o asemenea atitudine.

3. Fiti deschisi pentru orice tip de intrebare sau discutie

Este extrem de important pentru copilul dumneavoastra sa stie ca parintii sai sunt intotdeauna deschisi intrebarilor pe care acesta le are. Astfel, cu toate ca la varsta de 8-9 ani copilul dumneavoastra nu are intrebari clare sau specifice legarte de consumul de alcool, acesta este momentul ideal pentru a stabili bazele unei viitoare discutii.

4. Invatati copilul cum sa spuna "Nu"

Specialistii sustin ca este extrem de important ca parintii sa isi incurajeze copiii sa refuze cu fermitate o activitate, propunere sau mancare ce nu ii sunt pe plac. Acest lucru il va ajuta pe copilul in cauza sa faca fata cu succes presiunii exercitate de grupul de prieteni in perioada adolescentei. In plus, in situatiile in care nu sunteti de acord cu micutul dumneavoastra este recomandat sa asteptati ca acesta sa isi incheie ideea, urmand ca ulterior sa va expuneti punctul de vedere.

5. Asigurati-va copilul ca se poate bucura de sustinerea dumneavoastra

Studiile statistice au aratat ca de cele mai multe ori copiii care recurg la consumul de alcool sunt cei care nu s-au bucurat de atentia parintilor. Pentru a evita situatiile de acest gen, este bine sa va petreceti cat mai mult timp in compania copilulul dumneavoastra.

Intrebari frecvente adresate de copii parintilor in ceea ce priveste consumul de alcool

Intrebare: Ce este alcoolul?

Raspuns: In cazul copiiilor cu varste fragede este bine ca parintii sa foloseasca o explicatie prin analogie. Astfel, puteti defini alcoolul ca substanta nociva pentru organism, pe care adultii o consuma uneori in cantitati mici pentru a se "rasfata". Pentru a oferi mai multa claritate raspunsului dumneavoastra puteti face o analogie cu inghetata, oferita copiilor in cantitati mici ca forma de "rasfat" culinar. Nu uitati sa evidentiati faptul ca alcoolul este extrem de nociv pentru organism daca este consumat in cantitati mari.

Intrebare: Pot sa gust si eu putin alcool?

Raspuns: Daca doriti ca micutul dumneavoastra sa nu vina in contact cu aceasta substanta, trebuie sa raspunsul dumneavoastra sa fie negativ. Incercati insa sa nu va rezumati la un simplu "nu". Explicati-i copilului ca organismul sau se afla in crestere, iar alcoolul il poate afecta sever. Alti parinti, dimpotriva considera ca este bine sa le permita copiilor sa guste putin alcool pentru a indeparta misterul si implicit tentatia.

Intrebare: Daca alcoolul dauneaza sanatatii, tu de ce bei vin?

Raspuns: Pentru a raspunde in mod eficient la aceasta intrebare parintii trebuie sa le explice copiilor ca un pahar de vin seara, dupa programul incarcat de la munca este extrem de relaxant. Nu uitati insa sa evidentiati faptul ca va opriti la un singur pahar. Orice alt raspuns care ofera o explicatie rezonabila poate fi folosit.

Intrebare: Ce este un om beat?

Raspuns: Un om beat reprezinta acea persoana care a consumat o cantitate mai mare de alcool decat poate tolera limita organismului rau. Din acest motiv, oamenii beti au de cele mai multe ori tendinta de a se comporta prosteste, de a vorbi prea taresau de a deveni agresivi.

Intrebare: Ce inseamna dependenta de alcool?

Raspuns: Dependenta face referire la nevoia necontrolata a organismului de a primi o substanta cu care s-a obisnuit. In acelasi fel, consumul constant de bauturi alcoolice duce la aparitia dependentei la nivelul organismului.

Intrebare: De ce colega mea nu isi mai vede tatal?

Raspuns: Raspunsul la aceasta intrebare trebuie formulat intr-o maniera extrem de delicata, intrucat la aceasta varsta copilul trebuie sa detina sentimentul ca familia este un mediu sigur, indestructibil. Astfel, daca unul dintre motivele pentru care colega de la scoala nu isi mai vede tatal este alcoolul, fiti pregatit pentru o noua gama de intrebari.

Bibliografie

http://www.babycenter.com/0_how-to-talk-to-your-child-about-alcohol_67912.bc?page=2