Titlu

Cum sa vorbiti cu un copil despre fumat


Autor: george

Ajunsi la varsta de 5-8 ani, copiii cunosc deja notiunea de tigari, precum si faptul ca acestea sunt substante extrem de nocive pentru organismul uman. Mai mult decat atat, in aceasta perioada copiii se pot simti foarte putin atrasi de fumul de tigara, motiv pentru care parintii trebuie sa foloseasca aceasta oportunitate pentru a le explica acestora de ce tutunul nu este bun pentru organism.

1. Concentrati-va atentia asupra sanatatii

La aceasta varsta copiii trebuie sa primeasca mesaje pozitive de la parintii sai, ca urmare a mentinerii unei igiene corporale riguroase si a grijii pe care o acorda sanatatii sale. Prin urmare este recomandat ca parintii sa le explice copiiilor ca prea mult din orice este daunator pentru organismul uman si ca tigarile sunt substante nocive pentru organismul uman chiar si in cantitati mici.

2. Faceti-va sistemul de valori cunoscut

Multi dintre parinti se multumesc sa presupuna ca sistemul propriu de valori a fost insusit de copiii lor cu succes. Pentru ca acest lucru sa se petreaca este necesar ca parerile dumneavoastra sa fie formulate cu multa fermitate si claritate. In acest sens, nu ezitati sa discutati cu micutul dumneavoastra despre ceea ce credeti in legatura cu alcoolul, tigarile si chiar drogurile.

3. Fiti deschisi pentru orice tip de intrebare sau discutie

Este extrem de important pentru copilul dumneavoastra sa stie ca parintii sai sunt intotdeauna deschisi intrebarilor pe care acesta le are. Astfel, cu toate ca la varsta de 7 ani copilul dumneavoastra nu are intrebari clare sau specifice legate de tigari, acesta este momentul ideal pentru a stabili bazele unei viitoare discutii.

4. Invatati copilul cum sa spuna "Nu"

Specialistii sustin ca este extrem de important ca parintii sa isi incurajeze copiii sa refuze cu fermitate o activitate, propunere sau mancare ce nu ii este pe plac. Acest lucru il va ajuta pe copilul in cauza sa faca fata cu succes presiunii exercitate de grupul de prieteni in perioada adolescentei. In plus, in situatiile in care nu sunteti de acord cu micutul dumneavoastra este recomandat sa asteptati ca acesta sa isi incheie ideea, urmand ca ulterior sa va expuneti punctul de vedere.

5. Asigurati-va copilul ca se poate bucura de sustinerea dumneavoastra

Studiile statistice au aratat ca de cele mai multe ori copiii care recurg la tigari sunt cei care nu s-au bucurat de atentia parintilor. Pentru a evita situatiile de acest gen, este bine sa va petreceti cat mai mult timp in compania copilulul dumneavoastra.

Intrebari frecvente adresate de copii parintilor in ceea ce priveste fumatul

Intrebare: De ce sunt tigarile rele pentru noi?

Raspuns: "Fumul de tigara afecteaza inima si plamanii in momentul in care il inhalam. De asemenea fumul de tigara dauneaza persoanelor din preajma fumatorului."

Intrebare: De ce fumeaza matusa Anca?

Raspuns: Desi copiii percep tigarile ca factori nocivi pentru sanatate, prezenta unui membru apropiat al familiei care fumeaza poate fi destul de confuza. Este bine ca parintii sa explice copiilor aflati in aceasta situatie faptul ca matusa Anca s-a apucat de fumat cand era tanara si nu constientiza factorii de risc.

Intrebare: Tata fumeaza. O sa moara?

Raspuns: La 5 ani copiii pot interpreta totul ad literam. Prin urmare, daca acestia afla ca oamenii pot muri de cancer pulmonar, se pot gandi ca fiecare fumator va muri chiar a doua zi. Incercati sa ii explicati ca nu toata lumea care fumeaza se va imbolnavi, iar daca dumneavoasta sunteti persoana in cauza, cel mai bine este sa faceti promisiunea de a incerca sa va lasati de fumat.

Intrebare: Pot sa incerc si eu o tigara?

Raspuns: La fel ca si in cazul alcoolului, unii parinti aleg sa isi lase copiii sa "traga un fum" dintr-o tigara, in vreme ce altii refuza acest lucru cu vehementa.

Bibliografie

http://www.babycenter.com/0_how-to-talk-to-your-child-about-smoking_67099.bc?page=2