Titlu

Cum sa vorbiti cu un copil despre sex


Autor: george

La gradinita, copiii incep sa se indentifice cu alti copil de acelasi sex, facand in acelasi timp diferenta intre corpul lor si cel al copiilor de sex opus. Cu toate acestea copiii de 5 ani inca mai au o multime de intrebari la care inevitabil vor astepta raspunsul de la parinti. In acest sens, este bine sa va inarmati cu multa rabdare si diplomatie intrucat la aceasta varsta copiii nu sunt prea jenati sa intrebe.

1. Fiti calmi si relaxati

Este extrem de important ca in timpul acestor discutii sa fiti calmi si relaxati pentru a nu induce copilului ideea ca discutiile despre sex sau sexualitate reprezinta un subiect tabupentru dumneavoastra. De asemenea, raspunsurile trebuie adaptate la nivelul de intelegere al fiecarui copil.

2. Oferiti copilului raspunsuri cat mai simple

La aceasta varsta copiii trebuie sa primeasca raspunsuri simple si scurte. In plus, trebuie sa fiti intotdeauna pregatiti pentru o gama tot mai mare de intrebari, deoarece nu toti copiii vor fi multumiti cu raspunsul oferit de dumneavoastra.

3. Nu va descurajati copilul

Indiferent care este intrebarea adresata de copilul dumneavoasta este extrem de important sa nu izbucniti intr-o criza de nervi si nici sa nu incercati sa schimbati subiectul. Indiferent de reactia dumneavoasta copilul va intelege ca aceste intrebari se incadreaza intr-un subiect taboo, si ca este rusinos chiar si sa se gandeasca la aceste lucruri.

4. Folositi oportunitatile ivite pentru a initia dumneavoasta discutia despre sex

Nu trebuie sa asteptati ca intrebarile sa vina de la copilul dumneavoasta. Folositi ocaziile ivite in viata de zi cu zi

5.Invatati-va copiii notiunea de "intimitate"

La 5 ani, copilul dumneavoastra probabil ca si-a insusit notiunea de intimitate, precum si faptul ca trebuie sa bata la usa inainte de a intra in camera parintilor. Pentru ca toate aceste reguli sa ramana in mintea copilului este bine sa faceti si dumneavoasta acelasi lucru si sa bateti la usa inainte de a intra in camera acestuia, chiar daca nevoia de intimitate nu se face simtita inca.

Intrebari frecvente adresate de copii parintilor in ceea ce priveste sexul

Intrebare: Simona mi-a spus azi ca Dumnezeu aduce copiii parintilor. Este adevarat?

Raspuns: La 5 ani puterea de intelegere a copiilor este mult mai mare decat ne putem imagina, astfel incat acestia stiu ca au venit pe lume nascuti din mama lor. Cu toate acestea copiii incearca sa evalueze informatiile pe care le aud de la prietenii de joaca sau colegii de clasa. Pentru a raspunde la aceasta intrebare este bine sa ii explicati copilului ca exista oameni care prefera o alta abordare, considerand copii un dar de la Dumnezeu.

Intrebare: Ce inseamna sex?

Raspuns: Nu trebuie sa va rusinati sau sa va aratati iritati de aceasta intrebare. Incercati sa adaptati raspunsul pentru nivelul de intelegere al acestuia, fara a oferi prea multe detalii.

Intrebare: Poti sa imi arati cum sunt facuti copiii?

Raspuns: Odata ce copilul dumneavoasta a aflat despre modul special in care mama si tata sa giugiulesc si se saruta pentru a concepe un copil, cu sigutanta acesta va dori sa primeasca si o demonstratie. Refuzati-l in mod diplomat si explicati-i ca acest lucru se poate petrece doar cand mama si tata sunt singuri.

Intrebare: Pot sa am si eu un copil?

Raspuns: In raspunsul acestei intrebari puteti strecura cateva detalii despre organismul uman si modul de functionare al acestuia. Incercati astfel sa ii explicati copilului dumneavoasta ca doar adultii pot face copii, deoarece organismul copiilor nu este inca pregatit pentru acest fenomen.

Intrebare: Cum ies copiii din burta mamei?

Raspuns: Copiii de 5 ani sunt fascinati de graviditate si nastere, motiv pentru care isi pot imagina tot felul de modalitati in care au venit pe lume. Pentru a formula raspunsul in conformitate cu puterea de intelegere a acestora este bine sa ii spuneti simplu ca muschii puternici ai abdomenului vor impinge copilul afara.

Intrebare: Ce faceti tu si tata?

Raspuns: Cel mai bun raspuns in aceasta situatie este urmatorul: "Mama si tata isi aratau cat de mult se iubesc." Nu trebuie sa va rusinati de acest lucru, intrucat este aproape imposibil ca parintii sa nu fie surprinsi in momentele sale intime de catre copiii sai.

Bibliografie

http://www.babycenter.com/0_how-to-talk-to-your-child-about-sex_67112.bc?page=2