Titlu

Inteligentele multiple


Care este tipul de inteligenta predominant in cazul dumneavoastra ?

Fiecare individ este inzestrat cu multiple tipuri de inteligenta. Astfel, unele persoane au aptitudini pentru muzica, iar altele pentru atletism, scris, actorie sau pictura. Inteligenta predominanta este manifestata inca din perioada copilariei. Astfel, unii copii prefera sa deseneze schite, altii exceleaza la orele de educatie fizica, in timp ce unii sunt foarte pasionati de muzica, de filosofie si autoanaliza, introspectie sau de imbunatatirea propriei personalitati.

Avand in vedere modalitatea prin care se masoara inteligenta in sistemul educativ traditional in Statele Unite ale Americii, nu se poate stabili daca acesti copii sunt inteligenti decat in conditiile cunoasterii coeficientilor lor de inteligenta, obtinuti in urma efectuarii testelor de inteligenta. Insa aceasta nu este singura metoda de recunoastere a inteligentei. Testele generale de inteligenta evalueaza aptitudinile exclusiv lingvistice, logice si matematice ale unui individ. Desi acestea contribuie la succesul elevilor, ele nu reprezinta mereu cel mai bun indicator al talentelor adevarate ale unei persoane.
Conform teoriilor intelegentelor multiple prezentate in premiera de catre profesorul Gardner de la Universitatea Harvard, exista o varietate de abordari intrinseci si de talente pe care un individ le foloseste cu scopul perceperii, intelegerii si formarii unei imagini proprii adupra lumii. Altfel spus, exista multiple moduri diferite de inteligenta. Fiecare om are inteligente diferite sau chiar combinatii ale acestora, care le pot influenta modul de invatare.

In conditiile in care consideram copiii si oamenii in general, niste persoane ce invata toata viata si ale caror capacitate de invatare are si puncte slabe si puncte tari, procesul de invatare poate fi imbunatatit daca li se arata celor care invata cum sa isi recunoasca si sa isi foloseasca diferentele educationale.

Fiecare persoana invata mai usor atunci cand priveste lucrurile din propria perspectiva. Desi oamenii sunt capabili sa invete in stiluri diferite, unele se potrivesc mai bine unora decat altora.

Tipuri de inteligente multiple:

  • Darul cuvintelor

Persoanele inteligente din punct de vedere lingvistic pot intelege mai usor lumea prin intermediul cuvintelor scrise si vorbite. Acestor persoane le face placere sa citeasca si sa scrie, au un limbaj expresic, agreaza ghicitorile sau jocurile de cuvinte, sunt interesati de invatarea limbilor straine, memoreaza usor diverse informatii si isi iau multe notite la cursuri.

Aceste persoane le amuza pe celelalte, le invata si isi sustin argumentele in mod persuasiv prin cuvinte vorbite. Acestia sunt maestrii conversatiei, cititori pasionati, scriitori si artisti si intelegerii tuturor elementelor ce au legatura cu cuvintele.

In general, aceste persoane isi aleg meserii de jurnalisti, avocati, poeti sau scriitori.

  • Darul imaginilor

Persoanele care au inteligenta imaginilor inteleg lumea mai bine prin intermediul orientarii spatiale si a vizualizarii. Acestor persoane le face placere sa demonteze obiecte si sa le monteze la loc, sa joace puzzle-uri, iar amintirile lor se bazeaza pe imagini vizuale. Aceste persoane inteleg bine hartile si planurile desenate.

Aceste persoane identifica, transforma si modifica diferite aspecte ale lumii vizuale, spatiale. Acestea manifesta o sensibilitate sporita fata de detalii vizuale, percep imagini vii si isi reprezinta grafic ideile prin desene si schite. Aceste persoane se pot orienta cu usurinta intr-o luni tridimensionala.

Aceste persoane isi aleg meserii de arhitecti, artisti, fotografi, ingineri mecanici sau piloti.

  • Darul muzicii

Persoanele inteligente din punct de vedere muzical inteleg lumea mai bine prin melodii si ritmuri. Acestea observa repede sabloane, pot urma cu usurinta un ritm si agreaza diferite stiluri muzicale. Persoanele care au darul muzicii pot fredona si interpreta melodii, pot canta din voce sau cu ajutorul unui instrument, le este dificil sa se concentreze la altceva daca aud muzica in fundal si agreaza ritmul poeziilor.

Aceste persoane percep, creeaza si apreciaza diferite melodii si ritmuri muzicale. Acestea au ureche muzicala, pot canta bine si pot tine ritmul cu melodiile, recunoscand cu usurinta diverse fragmente muzicale.

Aceste persoane manifesta o inclinatie catre meseriile de compozitori, pianisti, poeti sau cantareti.

  • Darul trupului

Persoanele inzestrate cu o inteligenta de ordin fizic inteleg cu usurinta lumea prin intermediul aspectelor si elementelor concrete, prin fizicalitate. Acestor persoane le plac miscarile fizice si experientele de ordin tactil. Acestea considera ca mediul fizic si animalele sunt foarte importante, agreaza sa studieze biologie si probleme de natura ecologica. Acestea se decurca sa scrie scrisori si sa calculeze sau sa proiecteze noi jocuri.

Persoanele inzestrate cu darul trupului pot sa isi controleze cu usurinta miscarile trupului si sunt, in general, foarte indemanatice. Aceste persoane pot coase sau tese bine, sunt buni bucatari, tamplari sau creatori de modele. Lor le face placere sa mearga in excursii cu cortul, sa alerge, sa inoate, sa danseze si sa schieze. Sunt persoane active, cu o buna sensibilitate tactila, care simt nevoia de a se afla permanent in miscare si sa reactioneze fizic la tot ceea ce ii inconjoara.

Aceste persoane manifesta inclinatie spre meserii precum atleti, mecanici, mestesugari sau chirurgi.

  • Darul numerelor si al logicii

Persoanele inteligente din punct de vedere logic si matematic pot intelege cu usurinta lumea prin cauze si efecte. Acestor persoane le plac obiectele curate si ordonate si se simt frustrate in prezenta oamenilor dezordonati sau a dezordinii. Acestea urmeaza instructiunile de orice fel pas cu par si colecteaza informatii pe care le vor folosi cu scopul rezolvarii problemelor. Adesea, aceste persoane pot efectua rapid calcule mental, agreaza jocurile si problemele ce necesita efectuarea de rationamente.

Aceste persoane manifesta inclinatii pentru rationamente, gandire in termeni de cauza si de efecte, crearea de ipoteze, cautarea de regularitati specifice modelelor si au viziuni esentialmente rationale asupra vietii. Acesti oameni isi aleg meserii de contabili, programatori sau oameni de stiinta.

  • Darul oamenilor

Persoanele cu inteligenta sociala ingele cu usurinta lumea privind-o prin ochii altuia. Acestea invata cu ajutorul interactiunii cu celelalte persoane si agreaza astfel de interactiuni, ajung la intelegeri, sunt buni negociatori si manifesta empatie fata de oamenii din jurul lor. Aceste persoane isi evidentiaza calitatile de lider si se implica in activitati politice, se implica in activitati extracurriculare si le face placere sa faca parte dintr-o echipa.
Persoanele cu inteligenta sociala sunt receptive, reactioneaza la toane, dispozitii, intentii si nevoi manifestate de cei de langa ele. Aceste persoane pot intra sub pielea celorlalti pentru observarea lumii prin ochii acestora.

Adesea, meseriile alese de aceste persoane sunt cele de profesori, administratoori, directori sociali sau lideri.

  • Darul sinelui

Persoanele inteligente din punct de vedere intrapersonal pot intelege cu usurinta lumea prin intermediul propriului sine, mai exact prin unicul lor punct de vedere. Sunt extrem de contiente de propriile lor convingeri, de propriile motivatii si sentimente. Acestor persoane le face placere sa lucreze singure si stiun bine cum sa se automotiveze. Lor le face placere sa stie de ce se implica in realizarea unei activitati si isi pot evalua corect aptitudinile sau punctele slabe, apreciind provocarile. Aceste persoane isi cunosc sentimentele si le pot deosebi dintr-o multitudine de stari si tipuri emotionale interioare. Sunt auto-comprehensive, introspective, contemplative, independente pline de vointa si foarte disciplinate.

Adesea, meseriile spre care au inclinatii sunt cele de avocati, intreprinzatori sau teologi.

  • Darul naturii

Persoanele inteligente din punct de vedere al mediului inconjurator inteleg lumea prin intermediul acestuia. Lor le face placere sa lucreze sau sa isi petreaca timpul in aer liber, sa grupeze obiectele ierarhic. Aceste persoane considera ca natura si problemele ecologice sau animalele sunt extrem de importante. Ele invata sa recunoasca cu usurinta speciile de plante sau animale si au inclinatile spre activitati desfasurate in natura. In cazul in care locuiesc la oras, aceste persoane pot crea un hobby din clasificarea si memorarea obiectelor inconjuratoare precum modelele masinilor, pantofilor de sport sau a copertelor albumelor.

Aceste persoane isi aleg meserii de naturalisti, ecologi, fermieri sau medici veterinari.

Exista o multitudine de directii in care copiii dumneavoastra pot fi talentati, astfel ca merita sa fie incurajati si felicitati. Acordati atentie activitatilor preferate pentru determinarea tipului de inteligenta evidentiat si pentru descoperirea noilor activitati potrivite talentelor dumneavoastra sau copiilor dumneavoastra.