Titlu

Ce trebuie sa stii despre cursurile de pian pentru copii ?


Care sunt motivele pentru care pianul este o alegere potrivita pentru copii ?

  • Pianul este un instrument muzical ce are capacitatea de a oferi satisfactii imediate. Asadar, inca de la primul contact cu pianul, cel mic va putea da viata unor sunete armonioase. Alte instrumente cum ar fi cele de suflat sau cele cu corzi necesita o pizitionare extrem de atenta a degetelor, un control perfect al respiratiei sau miscari corecte ale gurii in vederea producerii unei note muzicale placute.
  • Pianul mai reprezinta si o metoda excelenta de a invata anumite elemente de baza. Cursurile pentru pian ofera copilului o fundatie excelenta pentru aptitudinile muzicale de baza. Acesta dispune de mai multe note decat alte instrumente ale unei orchestre (orga este instrumentul cu cele mai multe note), conceptele muzicale legate de pian fiind unele concrete. De pilda, in cazul pianului este mult mai simpla diferentierea dintre notele joase si cele inalte, acestea din urma fiind pozitionate pe partea din dreapta a claviaturii, iar cele joase, pe partea opusa.

Ce dezavantaje prezinta cursurile de pian ?

Un dezavantaj ar fi ca pianul este un instrument de dimnesiuni mari, acestea variind intre 1,5m si 3 m, necesitand destul de mult spatiu.

In cazul in care familia copilului nu dispune de prea mult spatiu, o solutie rezonabila poate fi reprezentata de pianina, avand in vedere ca majoritatea pianinelor necesita 1,5 m/70 cm si au inaltimea cuprinsa intre 1 m si 1,3 m.

Este important de retinut faptul ca cu cat un pian este mai inalt, cu atat mai lungi vor fi corzile sale, sunetele fiind de o calitate superioara, insa si pretul fiind mai ridicat.

O claviatura digitala sau electronica are dimensiunile, in general, mai reduse decat o pianina, pretul fiind, de asemenea, mai scazut. Multi profesori prefera, insa, sa inceapa cursurile de pian cu copiii pe un instrument care sa fie acustic (pianina sau pian).

Inainte de cumpara sau de a inchiria oricare din instrumentele de mai sus, cea mai buna idee este aceea de a discuta cu profersorul copilului.

Ce varsta este cea mai potrivita pentru a incepe cursurile de pian ?

Foarte multi copii pot incepe cursurile traditionale de pian la varsta de circa 6 ani, unii fiind capabili de acest lucru chiar si la 5 ani  (cursurile de tip Suzuki pot fi incepute de cei mici chiar la varsta de 3 ani).

Chiar daca este extrem de importanta, coordonarea ochi-mana poate sa fie invatata pe parcurs. Dimensiunile fizice ale copilului nu vor constitui o problema, asa cum este posibil sa se intample in cazul unor alte instrumente muzicale. De pilda, in ceea ce priveste trompeta, copilul ar trebui sa fie destul de mare incat sa o poata tina si pentru a ajunge cu degetul la valve.

In jurul varstei de 6 ani, copiii invata sa citeasca, lucru destul de important, avand in vedere faptul ca multi dintre profesori considera necesar un minim de aptitudini intr-ale cititului, inainte ca lectiile de pian sa debuteze. In ceea ce priveste atentia, copiii, la aceasta varsta, o pot mentine pentru destul timp incat sa exerseze circa o jumatate de ora (durata uei lectii de pian).

Ce preturi pot avea instrumentele ?

Paleta de preturi pentru un pian este la fel de larga precum claviatura acestor instrumente. Astfel, o pianina nou-nouta care are dimensiuni medii poate ajunge chiar la cateva mii de euro. Pianele care sunt noi pot ave preturi cuprinse intre 5000 si 10000 de euro. Claviaturile digitale, in schimb, vor avea preturi mai putin piperate si anume sub 1000 de euro.

Exista magazine in alte tari care ofera clientilor sai planuri pentru leasing, iar ratele chiriei vor fi scazute din pret, pentru acele persoane care se hotarasc sa cumpere instrumentul numai dupa o anumita perioada de timp. Aceasta chirire poate ajunge la aproximativ 50 de euro pe luna.

La fel de potrivita este si decizia achizitionarii unui intrument la mana a doua.

Oricare ar fi decizia privind achizitionarea unui instrument muzical, vor fi necesare discutii cu proefesorul celor mici care poate indruma cel mai bine parintii catre niste vanzatori de incredere de instrumente muzicale. In cazul in care parintii se decid pentru achizitionarea unui instrument la mana a doua, profesorul copilului poate recomanda un tehnician bun care sa acordeze pianul si sa il repare, in cazul in care acest lucru este necesar.