Titlu

Cu copilul la muzeu


Vizitele la muzeu impreuna cu copiii prezinta numeroase beneficii. Ele pot oferi experiente memorabile, de invatare captivanta, provoaca atentia, ii introduc pe micuti in lumi necunoscute, le ofera medii unice de a-si petrece timpul cu parintii si familia.

Muzeele ofera o oportunitate dinamica de a expune copiii la noi experiente si le permite sa descopere lucruri noi intr-un mediu bogat si educativ. Prin intermediul exponatelor interactive, copiii au capacitatea de a invata singuri, de a-si dezvolta si descoperi propriile curiozitati. Aceasta expunere unica ofera fundamentul ideal pentru creativitate, gandire critica si conectarea cu lumea din jurul lor.

Arta ne ofera o experienta unica, o sansa de a ne conecta, de a intelege si de a explora perceptiile, sentimentele si gandurile inovatoare. Muzeele ofera un spatiu de reflectie, experimentare, inspiratie, creativitate, bucurie. Cand parintii si bunicii isi duc copiii la muzeu, ei petrec timpul impreuna, discuta despre obiectele preferate si evenimente istorice. Invatarea incepe de la o varsta frageda iar muzeele reprezinta un loc grozav pentru a starni interesul pentru istorie, stiinta si arta.

Aducerea copiilor la muzee le deschide ochii catre noi perspective relevante pentru viata lor. Acest tip de expunere poate contribui la dezvoltarea competentelor critice superioare si a gandirii creative, care fac parte dintr-un succes viitor.

Sfaturi utile pentru vizita la muzeu impreuna cu copiii

 1. Pregatiti-va pentru vizita. Cel mai important lucru este sa planuiti vizita inainte de a pleca de acasa. Exista o serie de carti si alte resurse online care pot fi utilizate pentru a introduce copiii in domeniul arteri si pentru a-i le stimula interesul pentru ce vor vedea. De asemenea, este recomandat sa-i intrebati pe copiii ce ar dori ei sa vada intr-un muzeu.
 2. Ganditi-va la un ghid. Multe muzee ofera tururi ghidate pentru familii (cu o taxa in general) sau pentru grupuri. Acesta poate fi cel mai eficient mod de a vedea si a primi lamuriri suplimentare legate de exponatele din muzeu.
 3. Stabiliti reguli de baza. Daca mergeti pentru prima data la muzeu, asigurati-va ca micutii stiu care sunt regulile de baza: nu au voie sa alerge, sa tipe, sa atinga operele de arta etc. Aceste lucruri pot parea evidente pentru un adult, dar copiii nu stiu ce este permis si ce nu.
 4. Purtati pantofi confortabili. Copiii trebuie imbracati confortabil, pentru ca vor merge ceva timp prin muzeu. Ultimul lucru pe care vreti sa-l aveti in vedere cand mergeti in vizita la muzeu este un copil care acuza dureri de picioare sau chiar mai rau, basici.
 5. Concentrati-va pe anumite exponate. Daca muzeul ofera o colectie foarte mare de exponate, este important sa va concentrati pe doua sau trei, nu mai mult. Copiii isi pot pierde rapid interesul. Scopul nu trebuie sa fie vizualizarea a cat mai multe exponate, ci a celor mai relevante si interesante pentru copiii dumneavoastra.
 6. Fiti flexibili. Uneori lucrurile nu merg conform planului, expozitia poate sa nu fie foarte interesanta pentru copii, multimea din jur poate fi coplesitoare sau pur si simplu unul din copii nu are o stare de spirit buna in acea zi.
 7. Atentie la timp. Nu va ganditi sub nicio forma sa petreceti o zi intreaga la muzeu. Copiii vor fi epuizati si morocanosi. O durata de aproximativ o ora-doua ar trebui sa fie suficienta pentru copiii. Chiar si un adult incepe sa-si piarda interesul dupa maxim jumatate de zi intr-un muzeu. O idee buna este sa verificati daca nu exista o promotie sau o zi cu intrare libera la un muzeu, astfle incat nu va fi necesar sa cheltuiti bani pentru o vizita scurta.
 8. Ganditi-va la activitati distractive. Astfel, copii ar putea cauta prin fotografii legate de exponatele dintr-un muzeu, pot numara de cate ori apare un anumit obiect in operele de arta iar cei mai talentati pot folosi un creion si o hartie pentru a schita opera lor preferata. Unele muzee au inceput sa deruleze si activitati distractive pentru copii. De exemplu, la Muzeul Satului copiii pot participa la diverse targuri de creatie.
 9. Nu uitati de pauza pentru copiii mici. Daca aveti copii mici care nu pot rezista fara sa manance mai des, ganditi-va la o pauza pentru gustare (un sandwish, un suc etc). Unele muzee au cafenele mici, de unde puteti cumpara gustari si bauturi pentru copii. Pauza poate avea loc si atunci cand ajungeti in locul destinat obiectelor de vanzare (suveniruri, carti postale etc). La sfarsitul vizitei, puteti folosi aceasta oportunitate pentru a va recompensa copilul cu un mic cadou de buna purtare.

Idei pentru stimularea copilului in vizita la muzeu

 • Priviti-va copilul. In loc sa-i aratati cea mai cunoscuta si impresionanta capodopera din acel muzeu, urmati ochii copilului dumneavoastra. El poate fi interesat de un alt lucru. Daca nu se uita la exponate, este momentul sa incercati sa-i captati atentia.
 • Cereti-i parerea. In functie de varsta, copilul poate avea reactii mai mult sau mai putin sofisticate legate de arta, dar inca de la o varsta frageda este capabil sa spuna daca ii place sau nu o lucrare. Puneti intrebari: "Iti place acest tablou?", "E infricosator?", "E prea colorat?" etc.Uneori, raspunsurile copilului va vor ghida in mod natural pentru continuarea discutiei: de ce nu-i place, ce i se pare infricosator, oare din cauza ca este prea intunecat?
 • Alegeti opere despre oameni – e mai usor de discutat pe marginea lor. Puteti discuta despre cultura acelor oameni reprezentati, cu ce sunt imbracati, care au fost idealurile lor, ce faceau etc. Apoi, puteti vorbi despre limbajul corpurilor, expresiile faciale, gesturile pe care le fac.
 • Ganditi-va la aspectele relevante. De multe ori, ideile sau lucrurile reprezentate in arta sunt inca parte din viata noastra. Un copil va recunoaste un alt copil (real sau pictat).
 • Vorbiti despre stiluri. Incurajati copiii sa faca anumite comparatii intre doua exponate. In acest fel, se dezvolta gandirea critica. Puteti alege pentru comparatie doua obiecte care descriu acelasi subiect, cum ar fi doua imagini cu copii sau doua lucrari ale aceluiasi artist (Cum a evoluat artistul?).
 • Cumparati carti postale. Lasati copilul sa o aleaga pe cea care ii place foarte mult.

In final, cel mai important lucru este ca micutii sa ramana cu o amintire placuta si cu informatii utile, astfel incat sa-si doreasca sa revina in vizita la muzeu.

Este recomandat pentru copii sa mearga in vizita la muzeu deoarece acestea deschid o lume a imaginatiei si a descoperirilor. Este chiar mai important ca micutii sa fie adusi la muzeu inca de la o varsta frageda pentru ca tinerii reprezinta viitorul, iar muzeele extind cunostintele noastre despre lume.  

Bibliografie
http://www.gonewiththefamily.com/gone-with-the-family-adv/2012/10/taking-kids-to-a-museum.html http://arts.gov/art-works/2014/importance-taking-children-museums http://www.arttrav.com/art-history-tools/children_museum/