Titlu

Cum alegem animalul de companie potrivit ?


Cum hotarati care este animalul de companie potrivit pentru familia dumneavoastra?

Inainte de vizitarea unui magazin specializat, precum un pet-shop, pentru alegerea unui animal de companie, trebuie sa tineti cont de cateva elemente importante.

 • Dorintele celui mic

Cu siguranta nu veti putea sa ii daruiti copilului dumneavoastra in varsta de patru ani elefantul mult dorit si nici vacuta vazuta in reclamele de la televizor, insa trebuie sa tineti cont si de alte aspecte importante. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca exista si posibilitatea ca cel mic sa isi doreasca foarte mult un anumit animal de companie, insa dupa ce il primeste sa il ignore sau dimpotriva sa il raneasca. De asemenea, este posibil si ca cel mic sa isi doreasca foarte mult o pisica sau o pasare care se va dovedi a fi un animal de companie mai sedentar sau la care nu va avea accesul pe care si-l doreste, devenind astfel indiferent fata de acesta. Astfel, in cazul in care puteti sa ii oferiti copilului animalul de companie dorit, este in regula sa o faceti, insa daca acest lucru nu este posibil, trebuie sa ii explicati celui mic care este motivul care face acest lucru imposibil si sa ii propuneti o alta varianta mult mai potrivita pentru acesta, care ar putea sa ii ofere la fel de multa bucurie.

 • Varsta celui mic

In alegerea animalului de companie potrivit pentru copilul dumneavoastra este foarte important sa aveti in vedere varsta copilului si pretabilitatea animalului preferat. Astfel, daca cel mic isi doreste sa aiba un cal dupa ce a invatat cum se calareste un ponei, este clar ca implinirea dorintei sale este greu de realizat. Este important ca atunci cand un copil are un animal de companie, sa poata sa aiba grija de acesta, sa invete care sunt responsabilitatile sale in ceea ce il priveste si sa le si respecte. Unui copil ii este imposibil sa aiba grija de un cal, cunoscut ca si un animal foarte energic si uneori nervos, greu de stapanit in unele cazuri si de catre un adult. Trebuie sa intelegem ca dorintele celui mic nu se afla intotdeauna in acord cu abilitatile sale, indiferent daca este vorba despre capacitatea psihica sau capacitatea de coordonare, despre puterea de control de sine sau experientele anterioare cu alte animale de companie. Spre exemplu, un copil in varsta de 5 ani nu poate sa aiba grija de un caine de talie mare precum un Rottweiler, care are o fire independenta, o masa musculara bine dezvoltata si un stil de joaca mai agresiv. Un astfel de animal are nevoie de un proprietar care sa poata sa il antreneze, sa ii ofere exercitiul fizic de care are nevoie si sa il poata controla atunci cand acest lucru este necesar. De cealalta parte, animalele de companie foarte mici precum hamsterii, soriceii, puii de caine sau de pisica sunt prea delicati pentru a fi manevrati de catre copii mult prea tineri.

 • Interesele parintilor

In cazul in care parintii iubesc cu adevarat animalele, orice animal va fi pe placul acestora, insa in cazul in care acestia nu sunt mari iubitori de animale, trebuie sa se tina cont de faptul ca ingrijirea animalelor de companie ocupa mult timp, resurse financiare si energie. Cainii au nevoie de un dresaj strict, de timp petrecut la plimbare si de exercitiu fizic si nu in ultimul rand de afectiune. Cainii trebuie sa participe la controale medicale veterinare periodice, trebuie deparazitati si vaccinati periodic atat pentru protejarea starii lor de sanatate, cat si pentru protejarea sanatatii membrilor familiei. Atat cainii cat si pisicile pot fi purtatori sau transmitatori ai unor boli care afecteaza si sanatatea oamenilor, astfel ca tratamentele profilactice periodice trebuie respectate cu strictete.

Pisicile au nevoie de litiere care trebuie igienizate periodic. De asemenea, acestea sunt animale care au nevoie de contactul cu oamenii sau cu alte animale de companie, au nevoie de exercitiu fizic prin joaca si de afectiune din partea stapanilor.

Pestii de acvariu necesita, de asemenea, supunerea controalelor veterinare si respectarea stricta a igienei acvariilor.

Porcusorii de Guineea pot suferi si ei de depresie in cazul in care sunt ignorati sau nu sunt ingrijiti asa cum ar trebui. Depresia la porcusorii de Guineea este urmata, in general, in scurt timp de degradarea starii de sanatate. Acelasi lucru este valabil si in cazul hamsterilor sau a altor rozatoare mici.

 • Alergiile la animale

Alergiile la animale pot fi declansate de blana, pielea sau saliva acestora. Astfel, este necesar sa stiti in cazul contactului cu care antigen se declanseaza reactia alergica. Ceea ce trebuie sa stiti este ca in prezent exista rase de caini si pisici hipoalergenice adecvate persoanelor alergice. In cazul in care alergia este declansata de blana cainilor sau a pisicilor, trebuie sa stiti ca exista rase de caini si pisici fara blana care pot reprezenta o solutie in cazul dumneavostra. Nu trebuie insa sa ignorati faptul ca pielea acestor animale necesita ingrijirea mai atenta cu scopul prevenirii alergiilor sau a infectiilor cutanate.

 • Modul de viata al familiei adoptive

In cazul in care pe perioada zilei toti membrii familiei sunt plecati, fie la serviciu, fie la scoala, un pui de caine care necesita multe atentie si exercitiu fizic poate sa nu fie cea mai buna alegere pentru un animal de companie. Cainii adulti pot suferi si ei de singuratate si isi pot manifesta nemultumirea prin zgomot sau un caracter distructiv daca sunt lasati singuri acasa pentru o perioada lunga de timp. In cazul in care membrii familiei obisnuiesc sa calatoreasca in mod frecvent, trebuie sa se asigure intr-un alt mod acoperirea nevoilor animalului sau sa se aiba in vedere alegerea unei alte persoane familiare animalului de companie, care sa se poata dedica ingrijirii acestuia pe perioada absentei proprietarilor.

 • Frica de anumite animale

Exista persoane care iubesc mult animalele, insa nu se simt capabile sa isi imparta locuinta cu anumite animale precum broastele testoase, serpii, soarecii sau multipedele. Aceste persoane trebuie sa fie sincere cu ele insele si cu copiii acestora. In cazul in care unuia dintre parinti ii este frica de animalul de companie sau simte o anumita repulsie fata de acesta, face imposibila mentinerea armoniei in cadrul familiei sau poate chiar sa influenteze parerea copilului aflat in perioada de crestere, fata de animalul respectiv.

 • Resursele materiale

Orice animal de companie presupune o cheltuiala suplimentara. Este greu de stabilit care este aceasta suma de bani ce va trebui dedicata animalului de companie deoarece nu se poate stii ce probleme medicale sau de alta natura va avea animalul respectiv, insa pentru a fi pregatita, familia poate sa estimeze o suma necesara ingrijirii unui anumit animal de companie. In mod evident, animalele de talie mare vor consuma mai multa hrana decat cele de talie mica, iar costul produselor de deparazitare sau de ingrijire a acestora vor varia, de asemenea, in functie de talia aimalului ales. Animalele din rase pure vor costa mult mai mult si vor necesita o ingrijire medical veterinara deosebita in functie de particularitatile lor genetice. De asemenea, in alte tari sunt stabilite si niste taxe ce trebuie achitate pentru intretinerea animalelor de companie. Aceste taxe variaza in functie de animalul de companie ales si de talia acestuia.

 • Relatia cu copiii

Exista o serie de rase potrivite familiilor cu copii, asa cum exista si rase contraindicate familiilor cu copii. Acest lucru este valabil in special in ceea ce priveste cainii si pisicile. Astfel, indicat este sa alegeti un caine sau o pisica apartinand unei rase prietenoase cu cei mici, lucru posibil prin studierea raselor si a scopului pentru care au fost create acestea. In acest sens, in ceea ce priveste cainii, trebuie retinut ca unele rase au fost create strict pentru indeplinirea rolului de animal de companie, rase destinate vanatorii, pazei sau luptelor. Trebuie sa se tina cont si de faptul ca atentia dumneavoastra nu trebuie sa se concentreze doar asupra reactiei animalului fata de copil, ci si asupra atitudinii copilului fata de animal cu scopul prevenirii ranirii acestuia din urma de catre cel mic. Este recomandat si ca animalul sa creasca impreuna cu cel mic pentru sporirea sanselor ca o legatura mai puternica sa se formeze intre acestia.

 • Culegerea de informatii

Pentru a face o alegere potrivita, este recomandat sa solicitati sfaturi de la alti proprietari de animale care au facut aceeasi alegere pe care o doriti si dumneavoastra. Fiecare animal are un caracter diferit, iar doua animale apartinand aceleiasi rase pot sa aiba comportamente complet diferite, insa in acest mod puteti afla niste informatii de baza general valabile care sa va ajute sa luati decizia potrivita familiei dumneavoastra.

 • Talia animalului

Animalele de talie mica se preteaza la spatii restranse precum apartamentele, pe cand animalele de talie mare necesita mai mult spatiu de miscare, astfel ca sunt animalele ideale intr-o curte. Trebuie sa tineti cont si de faptul ca, in cazul cainilor, cei de talie mica sunt mai temperamentali decat cei de talie mare.

 • Sexul animalului

Femelele sunt, in general, mai afectuoase si mai jucause. Acestea devin mult mai rapid atasate de proprietar, insa nu trebuie sa uitati ca acestea pot sa devina mai agresive fata de strainii care se apropie de membrii familiei. Masculii au tendinta de a fi mai independenti si necesita, de obicei, o educatie mai ferma. De asemenea, in cazul masculilor este importanta stabilirea, inca de la inceput, a unei ierarhii clare pentru a nu avea tendinta de a deveni dominant in relatia cu dumneavoastra.

 • Spatiul pe care il puteti aloca animalului

Trebuie sa va ganditi unde doriti sa locuiasca animalul de companie pe care il veti alege. In cazul in care animalul ales este un caine care va creste in curte, este necesar sa tineti cont de clima zonei in care locuiti deoarece unele rase sunt usor adaptabile la temperaturi extreme, insa altele sufera foarte mult fie din cauza caldurii, fie din cauza frigului. De asemenea, adapostul animalului trebuie sa fie perfect adaptat la conditiile climaterice. Trebuie mentionat si faptul ca orice animal va avea nevoie de un spatiu personal al lui unde se va putea retrage pe perioada odihnei sau in cazul in care aveti musafiri si acesta simte nevoia de liniste.

 • Timpul alocat animalului

In cazul in care alegeti un caine, este necesar sa stiti ca un astfel de animal necesita in jur de trei plimbari zilnic, dupa servirea mesei si ca aceste plimbari trebuie sa decurga intr-un anumit fel. Informatii suplimentare va poate oferi medicul veterinar care va va avertiza asupra pericolelor care pot periclita starea de sanatate a animalului dumneavoastra. Cainii trebuie sa beneficieze de cel putin doua ore de plimbare pe zi pentru prevenirea sedentarismului si prevenirea instalarii unor probleme de sanatate specifice.

 • Adoptarea unui animal adult

Adoptarea animalelor adulte ridica mai multe semne de intrebare apropo de asteptarile pe care le aveti de la acestea. Reactiile unui animal adult sunt imprevizibile, insa nu trebuie scapat din vedere nici faptul ca animalele adulte, in special cele care nu au avut stapan, au mare nevoie de afectiune si adesea acestia se ataseaza mult mai repede de noul lor proprietar. In schimb, animalele adulte sunt mai greu de educat deoarece caracterul lor este deja format. Astfel, membrii familiei trebuie sa dispuna de rabdare in perioada de acomodare pentru a acorda timp atat animalului cat si familiei sa se cunoasca reciproc. In aceste conditii exista mari sanse ca intre animalul adoptat si noua sa familie sa se formeze o legatura foarte stransa.

 • Motive de ordin estetic

In cazul in care, desi aveti copii, reusiti sa mentineti locuinta stralucind de curatenie, decizia de a aduce un animal de companie in familie este un lucru la care trebuie sa va ganditi de doua ori. Pisicile, cainii sau iepurii naparlesc in grade si moduri diferite, astfel ca blana acestora va trebui curatata in mod frecvent de pe suprafata mobilei, covoarelor sau a hainelor. Blana cainilor si a pisicilor este dificil de curatat astfel ca trebuie sa stiti de la inceput cat timp puteti aloca atat acestor manopere, cat si ingrijirii blanii animalului de companie. De asemenea, trebuie sa tineti cont si de faptul ca animalele cu blana lunga au tendinta de a naparli mai mult decat cele cu blana scurta. Unele animale au tendinta de a roade elementele de mobilier sau pot avea tendinta sa sape mereu distrugand interiorul locuintei sau gradina de flori. Nici animalele de companie tinute in custi precum hamsterii sau sobolanii nu pot fi perfect curate, acestea putand sa produca mirosuri neplacute in interiorul locuintei in cazul in care recipientele lor nu sunt igienizate la timp. Multe persoane considera ca animalul perfect trebuie sa fie ieftin, curat, sociabil si perfect adaptat caracterului emotional si abilitatilor copilului familiei, insa este destul de greu sa gasiti un animal de companie care sa intruneasca toate aceste aspecte. Astfel, in loc sa se incerce cautarea animalului perfect, e mai indicat sa se caute animalul potrivit stilului de viata al familiei si care sa poata eventual sa imbunatateasca gradul de toleranta si de comunicare al membrilor familiei.

 • Starea de sanatate a animalului

Indiferent de unde hotarati sa achizitionati animalul de companie dorit, este necesar sa va asigurati ca acesta are o stare de sanatate buna. Verificarea starii de sanatate a animalului de companie se efectueaza in concordanta cu specia din care acesta face parte, la sediul unei unitati specializate medical - veterinare.

 • Indicatii generale privind sanatatea animalului de companie

Curgerea ochilor sau a nasului pot reprezenta indicii ale unei infectii. Astfel de probleme de sanatate se pot trata cu medicamente antibiotice, astfel ca acesta nu reprezinta un motiv de a renunta la achizitionarea animalului respectiv, in special in cazul in care hotarati sa il preluati dintr-un adapost de animale. Insa, in cazul in care mai multe animale din cadrul unui singur magazin manifesta aceleasi simptome, este clar ca proprietarul locatiei nu isi ingrijeste corect animalele, astfel ca si animalul ales de dumneavoastra ar putea sa sufere de probleme de sanatate serioase.

 • Urechile animalului

In cazul in care animalul scutura frecvent din cap si are tendinta de a se scarpina mereu, este posibil ca acesta sa fie racit sau sa fie parazitat, sa necesite igienizarea urechilor sau sa sufere de o infectie la acest nivel. Si astfel de probleme se pot trata cu usurinta, singurele elemente de care trebuie sa tineti cont fiind costul tratamentului si gradul de ingrijire suplimentara pe care trebuie sa i-o oferiti animalului.

 • Gura si dintii animalului

Este posibil sa necesitati ajutor din partea unei persoane specializate pentru verificarea danturii animalului, insa chiar si o privire scurta asupra danturii poate sa va ofere informatii apropo de starea de sanatate a animalului de companie. Dantura crescuta excesiv sau dintii crescuti incovoiati necesita indreptarea sau extragerea acestora.

 • Blana, penele, pielea sau solzii animalului de companie

Un animal sanatos trebuie sa aiba blana sau penele moi, lucioase, sa nu prezinte zone alopecice sau matreata. Pestii de acvariu ar trebui sa aiba suprafata corporala intacta, fara modificari la nivelul inotatoarelor sau pete de diferite culori la nivele diferite ale corpului, ochii trebuie sa fie limpezi, iar stilul de inot nemodificat.

 • Aspecte personale

Unor persoane li se poate parea neplacut, insa va trebui sa cunoasteti toate zonele corporale ale animalului dumneavoastra de companie, la fel de bine cum va cunoasteti si copilul. Verificarea vizuala a integritatii corporale a animalului trebuie efectuata periodic, insa pentru identificarea unor modificari survenite in timp este necesar sa cunoasteti aspectul normal al animalului de companie. Pielea din regiunea inghinala si perineala a animalului trebuie mentinuta curata si uscata. Zonele mate de la suprafata pielii pot sa reprezinte un indiciu al unei probleme de natura digestiva sau al unei hipersensibilitati alergice. Nerespectarea mentinerii igienei animalului dumneavoastra de companie poate determina instalarea unor afectiuni ce pericliteaza starea de sanatate a animalului dumneavoastra sau chiar a membrilor familiei. De asemenea, ingrijirea si tratarea intr-un mod corespunzator a unui animal va atrage dupa sine recunostinta si afectiunea neconditionata a acestuia pentru dumneavoastra.

 • Modificarea starii de sanatate a animalelor: paraziti, turbarea si alte probleme

Bolile declansate de actiunea unor bacterii ca Salmonella nu reprezinta o amenintare doar la adresa animalului dumneavoastra, ci si la adresa membrilor familiei dumneavoastra. Alte modificari ale starii de sanatate a animalelor de companie pot fi declansate de:

 • Paraziti

Parazitii pe care ii pot purta animalele de companie pot fi transmisi cu usurinta oamenilor. Infectiile parazitare se pot manifesta prin senzatii de arsura sau de prurit la nivelul tegumentului, senzatie dureroasa la nivelul abdomenului, diaree, voma, scadere in greutate, malnutritie sau afectiuni mai grave ale organelor interne. Pentru prevenirea acestor probleme de sanatate este indicat sa se respecte indicatiile medicului veterinar care va va sfatui sa reveniti la controale perioadice in cadrul carora va fi efectuata si deparazitarea interna si externa a animalului. Medicul veterinar va poate oferi toate informatiile necesare in acest sens. Este foarte important sa invatati copiii sa isi igienizeze mainile in urma contactului cu animalul de comanie sau in urma jocului in locurile unde acesta are acces. Astfel de locuri pot fi gradina, cutia de nisip din curte sau alte locuri de joaca. Se recomanda ca cei mici sa nu se deplaseze desculti in locuri propice inmultirii si dezvoltarii parazitilor. Astfel de locuri sunt cele care mentin un mediu cald si umed, locuri la care a avut acces si animalul dumneavoastra de companie. Controlul inmultirii puricilor este foarte important si pentru prevenirea dezvoltarii altor paraziti. Infestarile in acest mod se pot produce dupa contactul direct al animalului cu o persoana, in urma caruia persoana a fost intepata de un purice infestat cu alti paraziti. Puricii reprezinta niste vectori importanti in transmiterea a diferite elemente parazitare invizibile cu ochiul liber.

 • Rabia sau turbarea

Cei mai importanti vectori ai rabiei sunt reprezentati de animalele salbatice. Acestea sunt infestate mult mai frecvent decat animalele de companie, insa daca se intampla ca animalul dumneavoastra sa fie muscat sau zgariat de un animal salbatic, este posibila si infestarea acestuia. O astfel de situatie pune in pericol atat viata animalului de companie cat si pe a dumneavoastra si a membrilor familiei. Cel mai bun mod de a preveni o astfel de situatie este vaccinarea periodica si la timp a animalelor de companie, in special a pisicilor si a cainilor. Este de preferat ca in cazul in care animalul dumneavoastra de companie este o pisica, aceasta sa fie tinuta in casa, iar in cazul in care animalul dumneavoastra de companie este un caine, acesta sa fie plimbat in lesa si supravegheat in permanenta. Gradina locuintei trebuie mentinuta curata, fara resturi menajere ce pot sa atraga diverse animale salbatice. In cazul in care animalul dumneavoastra de companie nu este vaccinat impotriva rabiei si se intampla ca acesta sa muste o persoana, este necesar ca incidentul sa fie raportat autoritatilor competente. Astfel, acestea vor supraveghea animalul pentru o perioada de 10 zile. In cazul in care acesta manifesta simptome specifice infectiei rabice, este obligatoria eutanasierea animalului. In paralel cu aceasta se va proceda la vaccinarea antirabica a persoanei atacate.

 • Toxoplasmoza (Toxoplasma gondii)

Toxoplasmoza este provocata de actiunea unui protozoar transmis oamenilor prin intermediul pisicilor sau a consumului de carne contaminata cu acesta. Infectia cu toxoplasma este foarte grava in cazul femeilor gravide, putand sa determine moartea fetusului. Cu cat sarcina se afla intr-un stadiu mai incipient, cu atat devine mai periculoasa actiunea acestui protozoar. Efectele pe care le poate avea acesta asupra fetusului sunt orbirea, afectarea creierului, grade diferite de retard mintal, alte afectiuni grave ale organelor interne sau moartea acestuia. Din acest motiv, femeilor insarcinate li se recomanda sa consume numai carne gatita bine si sa poarte manusi de unica folosinta in cazul in care trebuie sa igienizeze litiera pisicii. Ideal ar fi ca aceasta manopera sa fie transferata unui alt membru al familiei, la fel ca si curatenia in cadrul gradinii, unde s-ar putea intra cu usurinta in contact cu diverse materiale contaminate.

 • Muscaturile si zgarieturile

Desi muscaturile sau zgarieturile se pot produce fara intentie sau fara efecte majore, nu trebuie subestimate potentialele consecinte ale acestora. Leziunile produse accidental cu dintii, ghearele sau ciocul animalului de companie se pot infecta dand nastere unor afectiuni serioase. Cele mai grave leziuni sunt produse de pisici care prezinta o flora bacteriana foarte bogata la nivelul cavitatii bucale, flora care poate fi transmisa si prin intermediul ghearelor cu care acestea isi fac toaleta corporala. Astfel, exista mult mai mult sanse ca leziunea provocata de o pisica sa se infecteze, spre deosebire de leziunile provocate de alte animale, din cauza varietatii de bacterii pe care le pot insamanta acestea. Un astfel de comportament poate fi evitat prin dresarea animalului sau educarea membrilor familiei si in special a celui mic in sensul unui comportament corespunzator cu animalul de companie. Copiii trebuie sa invete sa identifice si sa inteleaga limbajul corporal al animalului de companie. Acesta trebuie sa stie ca atunci cand pisica isi loveste coada insistent de sol devine nervoasa si este posibil sa atace sau ca daca animalul de companie fuge si se ascunde ar trebui sa fie lasat in pace. Mentinerea animalului de companie ocupat cu ajutorul jucariilor, a dresajului sau a diferitelor sarcini repetate zilnic precum aportul ziarului din fata usii sau a papucilor de casa pot mentine spiritul calm si fericit al animalului dumneavoastra de companie.

Bolile transmise de animale sau leziunile pe care acestea le pot provoca, pot sa sune amenintator, insa in cazul in care se respecta regulile de ingrijire si intretinere a animalelor de companie, acestea nu cauzeaza probleme de sanatate membrilor familiei, iar prezenta sa are un efect benefic asupra tuturor membrilor familiei, in special asupra copiilor.