Titlu

Cum alegem un sport pentru copil


Cum poate sportul ajuta un copil ?

Practicarea unui sport intr-un cadru organizat poate fi benefic pentru copil din foarte multe puncte de vedere. Fie ca este vorba de scrima, fotbal tenis sau orice alt sport, acesta va oferi micutului sansa dobandirii de noi aptitudini, capacitatea de a lucra in echipa cu ceilalti copii si de a colabora cu acestia si cu antrenorii, va instaura o auto-disciplina si va facilita posibilitatea ca cel mic sa ia parte la diferite competitii, intr-un mediu organizat si sigur.

Cu ajutorul unui sport, copilul va invata si va pretui valoarea antrenamentelor si a tot ceea ce presupune provocarea unei competitii. Sportul ii mai ofera celui mic oportunitati variate, amuzante si naturale in vederea efectuarii de exercitii fizice intr-un mod regulat, aspect extrem de sanatos pentru organism si pentru psihic.

La ce sport este indicat sa fie inscris copilul ?

Inaintea inscrierii celui mic la orice sport, este necesar sa se aiba in vedere personalitatea copilului, nivelul de dezvoltare a acestuia, in felul acesta, parintii putand sa se asigure de faptul ca practicarea sportului ales va fi o experienta pozitiva pentru toata lumea.

In ce perioada ar trebui cel mic sa inceapa sa practice sportul ales ?

Inainte de inscrierea copilului la orice sport, ar trebui ca parintii sa verifice nivelul de pregatire fizica si emotionala a copilului. In acest sens, este de retinut faptul ca un inceput mult prea timpuriu de practicare a unui sport poate deveni frustrant atat pentru cel mic, cat si pentru parintii acestuia, iar rezultatul poate consta in indepartarea copilului de ideea de sport la modul definitiv.

Desi, in prezent, exista o multitudine de programe sportive destinate prescolarilor, doar in jurul varstei de 6-7 ani, cei mai multi dintre copii dezvolta un nivel optim de aptitudini fizice sau in legatura cu atentia, aptitudini necesare in vederea intelegerii si ascultarii indicatiilor, totodata, pentru invatarea regulilor sportului.

Chiar daca prescolarii pot sa alerge si sa arunce, este, de regula, necesar un timp mai indelungat pentru ca cei mici sa poata coordona cele doua actiuni/aptitudini. De regula, doar in clasa intaia cei mici proceseaza destul de bine conceptul de a juca pe rand, ceea ce este foarte important in cadrul multor sporturi.

Toate cele expuse mai sus nu inseamna faptul ca un copil mai mic nu poate practica un sport. Sportul poate constitui o activitate amuzanta pentru copii cu varste mai mici si pentru cei de la gradinita, insa ar trebui ca acest sport sa nu fie unul axat pe competitie, ci pe a avea un numar cat mai mare de oportunitati amuzante pentru a putea fi activ.

Chiar daca cel mic va inscrie, dintr-o greseala, un gol in poarte echipei lui sau, in loc sa fie concentrat la meci, el va alerga dupa fluturi pe parcursul jocului, cat timp el se va simti bine, totul va fi in ordine, iar timpul petrecut in acest fel nu va fi deloc irosit.

In cazul in care se hotaraste inscrierea unui copil cu varsta de 5 ani intr-o echipa sportiva, este important ca echipa sa puna accentul pe tot ceea ce tine de aptitudinile de baza si pe amuzament.

Alegerea sportului perfect

Daca cel mic isi manifesta tangentele sau afinitatile inspre un sport anume, parintii ar trebui sa il indrume inspre acel sport. Un oarecare risc de ranire poate fi ingrijorator, in mod deosebit in cadrul unui sport care presupune contact fizic precum karate sau fotbal american. Insa, antrenorul le va cere sportitvilor sa utilizeze echipantul de protectie , iar, in cazul in care cel mic nu are vreo contraindicatie sau interdictie de la medicul sau si copilul va practica sportul alaturi de alti copii de varsta sa, dezvoltati aproximativ la fel, nu va fi nici o problema ca cel mic sa practice sportul respectiv.

Chiar daca sportul ales in prima instanta nu se dovedeste a fi alegerea perfecta, timpul nu a fost pierdut, nici energia irosita, deoarece copilul are destul de multe de invatat dintr-o astfel de experienta.

In alegerea sportului potrivit pentru copil, extrem de important este temperamentul celui mic. Astfel, unii copii manifesta inclinatii naturale fata de sporturile in echipa, in timp ce alti copii prefera activitatile sportive care se axeaza pe efortul individual. Pentru fiecare exista un sport care i se va potrivi. De pilda, fotbalul, baschetul sau voleiul se vor potrivi unor copii inclinati inspre spoturile de echipa, iar tensiul, scrima, dansul, karate sau inotul se vor mula perfect pe personalitatea unor copii inclinati spre activitatile individuale.

Nu este de mirare faptul ca ar putea fi necesare mai multe incercari sau mai multe sezoane sportive pana copilul gaseste sportul cu care se va simti cel mai in largul sau. Pentru copii este necesara o perioada de timp putin mai indelungata pentru a-si da seama care sunt activitatile lor preferate.

Exista copii care nu vor manifesta interes pentru sporturile de echipa, insa ei pot sa fie activi din punct de vedere fizic, participand in cadrul altor competitii unde nu se va pune accentul pe competitivitate.

Indiferent ce sport aleg, este recomandat ca cei mici sa practice miscarea cel putin pentru o ora in fiecare zi.

Factori importanti in alegerea sportului potrivit

Inainte ca parintii sa isi inscrie copilul in cadrul oricaror activitati sportive, este necesar ca acestia sa ia in considerare felul in care meciurile sau antrenamentele vor afecta programul zilnic al copilului si al familiei.

Parintii ar trebui sa obtina programul antrenamentelor si pe cel al meciurilor, alcatuind, apoi, orarul unei saptamani obisnuite petrecute alaturi de cel mic. Este foarte important ca acestuia sa ii ramana destul timp pentru odihna, pentru joaca, pentru creativitate, pentru teme sau proiectele legate de gradinita/scoala si pentru familie.

In ce maniera va afecta sportul planurile celorlalti membri ai familiei ?

Foarte multe echipe sportive au meciuri si antrenamente doar la finalul saptamanilor, iar acest lucru poate deveni problematic in cazul in care familia obisnuieste sa faca plimbari sau excursii in aceste zile ale weekend-ului.

Cum se poate coordona intr-un mod cat mai bun transportul la antrenamente, in cazul in care familia are mai mult de un copil, iar acestia practica sporturi distincte ?

Acest lucru depinde foarte mult de nivelul de implicare in activitatile sportive pe care parintii sunt dispusi sa il atinga sau de dorinta celor mici privind prezenta parintilor in cadrul acestor activitati.

Exista anumite cluburi sportive care cauta parinti dispusi sa faca foarte multe activitati, implicandu-se total, de pilda, antrenorat, asigurarea transportului sau a gustarilor. Implicarea parintilor pe post de antrenori sau in orice alt rol poate deveni un mod excelent de petrecere a timpului cu cei mici, in acest fel dovedindu-le un interes sporit in activitatile sale.

Ce este de facut in cazul in care copilul s-a hotarat sa renunte la sport ?

Indiferent cat de mare este entuziasmul copilului in momentul in care parintii l-au inscris la un sport anume, este posibila survenirea unui moment cand cel mic se hotaraste ca vrea sa renunte la acesta. In cazul in care copilul are o astfel de rugaminte, rolul parintilor este, in primul rand, de a afla motivele acestei dorinte a copilului. Motivele pot fi unele nesemnificative si remediabile precum un echipament care nu ii vine celui mic destul de bine, dar pot exista si motive cu un grad mai crescut al gravitatii precum faptul ca nu se poate intelege bine cu copiii din echipa sau chiar cu antrenorul. La fel, poate cel mic a realizat ca efectiv nu ii place sportul pe care il practica.

Trebuie lasat copilul sa renunte la sport ?

In cazul in care cel mic face parte dintr-o echipa care se bazeaza pe participarea sa la vreun meci anume, copilului trebuie sa i se explice cat de importanta ar fi pentru echipa retragerea sa, in cadrul acelui sezon competitional, astfel incat el sa inteleaga acest lucru si sa isi indeplineasca indatorirea pana la final.

Daca nu este cazul de astfel de situatii, ceea ce trebue facut este ca parintii sa se gandeasca foarte bine ce isi doresc ca cel mic sa invete din aceasta experienta si felul in care il va afecta aceasta renuntare.

Daca are un program mult prea incarcat sau, pur si simplu, este nefericit, renuntarea la sportul respectiv poate sa fie solutia optima. Insa, este important de retinut faptul ca activitatea fizica zilnica este importanta pentru copil, chiar daca acesta nu mai practica vreun sport anume.

Ce trebuie sa stiti inaintea inscrierii copilului la un sport

Inaintea inceperii oricarei activitati sportive, copilul trebuie neaparat sa fie examinat de un medic. Acei copii care manifesta anumite probleme medicale precum probleme cu vederea sau cu auzul pot sa intampine mari dificultati in practicarea unui sport. Exista si cazuri extrem de rare, cand , in cadrul acestui consult medical, medicul va descoperi o boala nediagnosticata pana in acel moment, lucru care poate afecta participarea copilului la o activitate sportiva.

Celui mic trebuie sa i se comunice dorintele parintilor, insa niciodata nu va fi o idee buna ca acesta sa fie obligat sa practice un sport anume doar fiindca unul dintre parintii sau chiar ambii au excelat in practicarea acestuia.

Odata ce sportul este ales, se recomanda ca parintii sa viziteze sala, terenul sau bazinul unde se desfasoara cel mic, pentru a-i face galerie, macar din cand in cand.

Copiii se maturizeaza in propriul lor ritm, dezvoltandu-si aptitudini unice, fiecare dintre ei, in cu totul alte momente. Asadar, este crucial sa se tina seama de maturitatea fizica si emotionala a copiilor inaintea inscrierii lor in cadrul vreunei activitati sportive timp de cateva luni sau chiar pentru un sezon competitional. Este de evitat fortarea copilului sa practice un sport care acestuia nu ii place, rezultatele unei astfel de actiuni fiind, intotdeauna, unele negative.