Titlu

Sfaturi utile pentru cresterea si educarea prescolarului


Autor: george

Este bine cunoscuta energia ce ii caracterizeaza pe copiii aflati la aceasta varsta (4-5 ani), precum si faptul ca aceasta este perioada in care prescolarul isi insuseste abilitatile de baza, precum mentinerea echilibrului, coordonarea miscarilor, dar si prinsul sau aruncatul unor obiecte. Mai mult decat atat la aceasta varsta copilul dumneavoastra incepe sa isi dezvolte abilitatile sociale interactionand cu alti copii, impartind jucariile si asteptand sa ii vina randul (in cazul jocurilor in echipa).

Ajutati-va copilul sa dobandeasca noi abilitati

Rolul parintilor in viata copiilor este extrem de important in aceasta perioada, datorita faptului ca, odata ce ati descoperit care sunt activitatile si jocurile preferate de acestia, puteti sa le adaptati pentru dezvoltarea sau descoperirea unor abilitati noi ale copilului dumneavoastra. Astfel, de cele mai multe ori cand plecati la plimbare dupa un interval de timp relativ scurt cu siguranta copilul dumneavoastra sustine ca a obosit. Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii esta faptul ca adeseori in astfel de situatii el nu este decat plictisit. Prin urmare, este recomandat sa va asumati rolul de calauza priveste descoperirea mediului inconjurator, iar pentru aceasta nu trebuie decat sa urmati cativa pasi simpli:

  • transformati plimbarea intr-un drum de initiere, cerandu-i permanent copilului sa gaseasca ceva, precum o usa rosie, o pisica, sau un obiect patrat;
  • cantati impreuna cu acesta sau recitati poezii;
  • alternati mersul cu momente in care sariti, va ascundeti, sau chiar va luati la intrecere;
  • profitati de ocazie pentru a exersa cateva notiuni matematice simple.

In ceea ce priveste intensitatea activitatilor fizice, un studiu publicat in anul 2005 de cercetatorii americani a relevat faptul ca un copil aflat la aceasta varsta trebuie sa aiba parte zilnic de cel putin o ora de exercitii moderate pana la intense. Mai mult decat atat, acestia recomanda urmarea catorva pasi pentru a avea certitudinea ca prescolarul dumneavoastra se dezvolta in limite normale:

  • copilul dumneavoastra tebuie sa efectueze exercitii supravegheate cel putin 60 de minute pe zi;
  • copilul dumneavoastra tebuie sa aiba libertatea de a se juca in voie cel putin 60 de minute pe zi;
  • cu exceptia orelor de somn, este foarte important ca micutul dumneavoastra sa nu ramana pasiv mai mult de 60 de minute pe zi.

Jocurile sub indrumarea parintilor

Jocurile sub indrumarea parintilor, sau joaca supravegheata, ia forma unor activitati fizice desfasurate in prezenta si cu participarea parintilor sau a personalului de specialitate din gradinite. Aceste jocuri cuprin "Ratele si vanatori", "Vanatoarea de comori", sau imitarea statuilor (care are rolul de a stimula capacitatea copilului de a-si mentine echilibrul). In plus, nu este necesar ca aceste activitati sa fie organizate doar in are liber, ci cu putina imaginatie puteti sa improvizati un teren de joaca in propria locuinta. Astfel, tot ce trebuie sa faceti este sa organizati curse cu obstacole (folosind scaune sau cutii), sa improvizati corturi sau tabere (pentru aceasta puteti folosi cearsafuri), sau puteti sa ascundeti un anumit obiect pentru a va incuraja copilul sa il gaseasca.
Specialistii avertizeaza asupra unei greseli comune savarsite de multi dintre parinti, si anume inscrierea copiilor pentru cursuri de calarie, innot, sau chiar fotbal. Inainte de a lua aceasta decizie trebuie sa aveti in vedere faptul ca la aceasta varsta copii dumneavoastra abia au capacitatea de a-si insusi reguli simple, cum ar fi sa isi astepte randul in cadrul unui joc in echipa.

Libertatea de a se juca in voie

Specialistii recomanda ca cel putin 60 de minute pe zi copilul dumneavoastra sa aiba libertatea de a se juca in voie (intr-un spatiu care sa ii ofere siguranta, precum si posibilitatea de a fi supravegheat). Astfel, copilul dumneavoastra va avea libertatea de a alege jocurile preferate, de a explora gradina sau curtea in care se joaca, va desena, sau va face un puzzle. In plus, veti putea observa ca la aceasta varsta copilul dumneavoastra incepe sa imite activitatile realizate de membrii adulti ai aceluiasi sex (acest lucru indicand faptul ca inca de la varste atat de fragede copii percep mai mult sau mai putin constient apartenenta la unul dintre sexe).


Masuri de precautie

Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii este faptul ca inevitabil incepand la acesta varsta copii sunt extrem de vulnerabili si predispusi accidentelor. Tocmai de aceea este necesar sa urmati cativa pasi pentru prevenirea accidentelor in ceea ce ii priveste pe cei mici:

  • in momentul in care cei mici se plimba cu tricicleta sau bicicleta este necesar ca acestia sa poarte o casca;
  • vorbiti cu miculul dumneavoastra si explicati-i care sunt pericolele care il asteapta daca nu ramane pe trotuar si se aventureaza in strada;
  • micutul trebuie supravegheat pemanent in momentul in care se afla in apa.
Bibliografie

http://kidshealth.org/parent/nutrition_fit/fitness/fit_preschooler.html