Titlu

Sfaturi utile pentru a incuraja activitatea fizica in cazul prescolarilor


Autor: george

La aceasta varsta (4-5 ani) de cele mai multe ori copiii par de neoprit, invartindu-se, sarind, alergand, sau chiar cocotandu-se pe ori unde pot. Ceea ce trebuie sa inteleaga orice parinte este faptul ca aceste activitati trebuie incurajate (cu un plus de supraveghere, desigur), si nicidecum corectate, aceasta reprezentand una dintre cele mai eficiente modalitati pentru ca prescolarul sa isi poata imbunatati abilitatile de coordonare a miscarilor, precum si rezistenta organismului.

Activitatile desfasurate acasa

Pentru a reusi sa ne motivam copilul sa ramana activ cel putin 60 de minute pe zi, trebuie sa ne adaptam in primul rand nevoilor acestuia, specifice varstei. Astfel, vom descoperi ca singura motivatie a unui prescolar este sa se distreze, ceea ce inseamna ca toate activitatile desfasurate trebuie sa fie amuzante. Pornind de la aceasta constatare, incercati sa improvizati si sa adaptati diverse jocuri, astfel incat acestea sa se plieze dupa abilitatile dezvoltate de copilul dumneavoastra.

Activitati in afara casei

Ceea ce trebuie sa intelegem este faptul ca la aceasta varsta activitatile desfasurate de copiii nostri sunt dintre cele mai simple, ca saritul, mersul pe bicicletasau statul intr-un picior. Tocmai de aceea in momentul in care ne indreptam catre un terenul de joaca sau mergem la padure, este bine sa apelam la jocuri simple precum "Ratele si vanatorii", sau imitarea unor statui (joc ce are capacitatea de a-i ajuta pe cei mici sa isi exerseze abilitatile de mentinere a echilibrului). De asemenea, specialistii sustin ca de cele mai multe ori un mod de viata activ inca de la cele mai fragede varste are un efect extrem de benefic asupra dezvoltarii ulterioare a copilului, ajutandu-l sa fie increzator in fortele proprii.

Timpul liber

Un factor deosebit de important in dezvoltarea ulterioara a copiilor este constituit de libertatea de a alege ei insisi activitatile fizice in care sa se implice. Tocmai de aceea este recomandat ca cel putin 60 de minute pe zi, prescolarul sa beneficieze de libertatea de a se juca in voie (pentru mai multa siguranta puteti sa alegeti dumneavoastra locul in care acesta se va juca). Astfel, de cele mai multe ori copilul dumneavoastra va alege sa exploreze curtea casei sau gradina, sa deseneze, sa faca un puzzle sau chiar sa imite activitatile desfasurate de membrii maturi ai aceluiasi sex (acest lucru denota faptul ca inca de la aceasta vartsa copii percep, mai mult sau mai putin constient apartenenta la unul dintre sexe).
Oricat de coplesitor poate fi acest sentiment de cele mai multe ori parintii sunt primul si chiar cel mai important exemplu dupa care copii se vor ghida in viatasi prin urmare trebuie sa faceti tot ce va sta in putinta pentru ca modelul oferit sa fie unul pozitiv. Astfel, este bine ca cel putin in prezenta acestuia sa limitati pe cat posibil timpul petrecut in fata televizorului sau al calculatorului, incercand in acelasi timp sa va cunoasteti cat mai bine copilul.

Bibliografie

http://kidshealth.org/parent/nutrition_fit/fitness/active_preschooler.html