Titlu

Sportul si copilul


Autor: Anda Sabau

Copii care doresc sa practice un  sport, nu trebuie opriti, din contra ei trebuie incurajati de ambii parinti in aceasta directie. O astfel de miscare imbunatateste capacitatile copiilor si ii ajuta sa se descarce de energia negativa. Copilul va incepe sa se simta bine in propria piele, va invata ce inseamna o competitie si bineinteles un sport ii va creste si increderea in sine.

Cum alegem un anumit sport?

Bineinteles trebuie sa tineti cont de gusturile si preferintele copilului. Daca este timid, karate va fi un sport pe care il va aprecia, deoarece va invata arta apararii. Pentru iubitorii de natura, un sport precum inotul sau echitatia va fi cu siguranta cea mai buna alegere. Cei care sunt foarte competitivi si isi doresc mereu sa isi depaseasca limitele, sunt candidatii ideali pentru atletism. Majoritatea insa tind spre sporturi precum fotbalul, baschetul, tenisul sau volei, acestea fiind optiunile cele mai populare, atat in randul baietilor cat si in randul fetelor.

Cand este bine sa il initiezi pe cel mic?

Nu exista o varsta ideala pentru a-l initia pe cel mic intr-o astfel de activitate,unii specialisti insa sustin ca este bine sa se inceapa de la varste fragede. Sportul ajuta copii sa isi dezvolte corpul armonios si ledezvolta anumite abilitati de comunicare. Unii parintii incep de la 2 ani sa ii stimuleze pe cei mici si sa ii incurajeze cu diverse activitati precum dansul, mersul in parc cu bicicleta, inotul etc. Bineinteles la o varsta atat de inaintata cel mic nu va face performanta, insa se va familiarize cu mediul si cu activitatile la care este supus.

Odata ce copilul ajunge la varsta de 6-7 ani, atunci este momentul perfect pentru a partica cu adevarat sportul ales. De ce? Deoarece capacitatile sale de acumulare a informatiei si de stocare devin mult mai bune si are un simt al rezistentei mai bine dezvoltat. In aceasta perioada, copilul invatacum sa isi canalizeze toata energia, fie ea pozitiva sau negativa.

Unde practicam sportul ales?

In primul rand ese indicat sa va orientati spre cluburile sportive locale sau terenurile virane din zona. Pentru a-l inscrie pe cel mic, aveti de platit niste taxe si de adus cateva acte necesare procesului de inscriere intr-un astfel de club sportiv. Astfel de date le vei primi cu siguranta de la persoanale care se ocupa cu inscrierile.

Atunci cand copilul practica un sport, este important sa se tine cont si de cateva reguli: alimenatia sanatoasa este cheie la fel si un consum ridicat de lichide. Copilul nu va da randament la antrenament si nici la scoala, daca nu are parte de un somn linistitor, asadar asigurati-va ca doarme suficient. Antrenamentele trebuie sa fie regulate, iar cel care practica un sport trebuie sa fie si incurajat de catre parinti pentru a participa la competitii sportive, daca isi doreste sa faca performanta. Antrenorul este persoana indicata care sa il sfatuiasca pe copil cu privire la viitoarele sale performante.