Titlu

Semnele din nastere


In popor se spune ca, daca cineva are un semn din nastere, inseamna ca mama a furat ceva in timp ce a fost insarcinata cu el sau a dus mana cu o floare in acea parte a corpului. Orice semn din nastere poate reprezenta un motiv de ingrijorare pentru noii parinti. Pe langa riscul unor afectiuni care pot sta in spatele acestor semne, parintii sunt ingrijorati si de aspectul estetic al acestora. Ca parinte, nu vrei ca micutul tau sa fie marginalizat sau privit diferit doar pentru ca are o pata inestetica pe obraz. Ca adult, ai vrea sa poti scapa de stresul pe care il ai din cauza unui semn din nastere in forma de aluna ce troneaza pe nasul tau. Medicii specialisti nu reusesc intotdeauna sa identifice cauzele acestor semne, iar daca ele nu dispar sau nu se estompeaza in timp, suficient incat sa nu va deranjeze, probabil ca va ganditi la o interventie chirurgicala.

Ce trebuie sa stim despre semnele din nastere?

Semnele din nastere sunt de obicei sub forma de pete pe piele, bebelusii se nasc cu ele sau pot aparea in primele luni de viata. Majoritatea nu se transmit pe cale genetica si nu au nevoie de tratament. Unele pete dispar in timp, cele mai multe pana la varsta de maxim 7 ani. Chiar daca nu dispar complet, unele pete se pot estompa si se vor obseva mai putin. In functie de locul in care se afla, petele pot necesita consult si supraveghere medicala. De exemplu: daca un semn se afla in zona ochilor, el poate pune in pericol vederea copilului, daca un semn deosebit de mare se afla in zona ficatului, trebuie facut un consult pentru determinarea eventualelor probleme. Unele semne din nastere pot determina afectiuni ca excrescente la ficat, plamani, stomac sau intestine. Daca semnul nu este mare, nu se afla intr-o zona critica si nu va deranjeaza prea mult, cel mai bine ar fi sa-l lasati asa cum e. Pana la urma este semnul care il distinge pe bebelus de alti copii, un adult de ceilalti. Dar, daca semnul este pozitionat intr-o zona critica (nas, ochi, ficat, plamani etc), daca este foarte mare si iese in relief (de exemplu daca acopera aproape tot obrazul sau arata ca o pruna vanata si umflata pe nas) ar trebui sa discutati cu un medic.

Tipuri de semne din nastere

  1. Hemangioame sau pete rosiatice – au culoarea somonului si sunt cel mai des intalnite. Sunt pete inguste, subtiri si plane (nu ies in relief). De obicei, apar la ceafa (fapt pentru care, popular sunt cunoscute sub denumirea de ciupitura berzei) sau pe frunte (fapt pentru care, in popor sunt cunoscute sub denumirea de sarutul ingerului). Dar, hemangioamele pot aparea si pe organele interne. Ele reprezinta aglomerar de vase de sange tinere. Formele si dimensiunile pot fi diverse. Pot fi rosii, albastre sau de culoarea zmeurei.

  2. Pete cafenii – sunt in nuante de maro, pot avea forma ovala si sferica. Acestea apar de obicei la scurt timp dupa nastere. Daca exista peste 6 pete de acest fel, este posibil sa indice o boala genetica ce influenteaza cresterea anormala a celulelor din tesutul nervos.

  3. Negii congenitali/ alunitele – au culoare maro si pot aparea in orice zona de pe corp. Daca sunt mai mari sunt mai periculoase si ar trebui consultate de un medic.

  4. Pete mongoloide – au culoare albastruie, ca o vanataie. Apar de obicei, pe fese sau pe spate, in partea de jos.

  5. Pete de culoarea vinului de Porto – au culoare roz spre rosu, dar apoi incep sa devina vinetii. Unele, care nu sunt foarte evidente pot disparea, insa cele mai multe nu dispar ci chiar se fac mai mari.

Cat de periculoase sunt semnele din nastere?

Majoritatea semnelor de acest fel nu sunt periculoase si nu impun un tratament special. Multe din ele se pot decolora sau pot disparea in cativa ani. Mai nou, oamenii pot opta si pentru indepartarea lor chirurgicala sau pentru decolorare cu laser. Recomandarea este sa discutati cu medicul Dumneavoastra pentru a stabili daca un anumit semn din nastere va poate pune sanatatea in pericol.