Un studiu recent arata ca stresul poate afecta capacitatea femeii de a ramane insarcinata
Timp de patru ani, 401 femei care s-au oprit din contraceptie si au incercat sa aiba un copil, au fost supuse unui test de saliva pentru evaluarea a doua substante legate de stres: enzima alfa-amilaza si hormonul cortizol. Femeilor li s-a preluat o proba de saliva in momentul de debut al studiului, si inca o proba la prima menstruatie, astfel incat comparatiile dintre ele sa aiba acelasi punct de plecare.
Cercetatorii au analizat probele si apoi au observat femeile, pentru a vedea in cat timp vor ramane insarcinate. Au fost incluse in analiza si femeile care au ramans insarcinate in prima luna a studiului (deci inainte de a putea oferi a doua proba de saliva).
Specialistii au definit infertilitatea ca fiind un esec al femeii de a ramane gravida dupa 12 luni de la inceperea actului sexual neprotejat. In timpul studiului, 347 de femei au ramas insarcinate si 54 nu.
Nu a existat nici o asociere intre cortizol si fertilitate. Dar, femeile care au avut un nivel al enzimei alfa-amilaza mai ridicat, deci un semn de stres de lunga durata, si-au dublat riscul fata de infertilitate. Oamenii de stiinta au luat in calcul varsta, rasa, veniturile, sanatatea si alti factori socio-economici.
Conducatorul studiului a subliniat la final faptul ca o femeie care a avut dificultati in a ramane insarcinata ar trebui sa incerce sa reduca semnificativ stresul. Yoga, meditatia si alte metode prin care se poate reduce stresul au avut succes in mai multe domenii ale sanatatii, prin urmare ar putea fi utile si in cazul problemelor de infertilitate.
Pur si simplu relaxati-va si se va intampla – iata un sfat foarte des intalnit pentru cuplurile care incearca sa conceapa un copil. Mai multe cercetari par sa confirme ca exista o legatura intre stres, anxietate, depresie si infertilitate. Cand o persoana este stresata, actul sexual este diferit, de unde rezulta ca este posibil sa nu fie atat de fertila in aceste momente. In cazul unor femei, stresul cronic poate afecta ovulatia prin modificarea semnalelor de la hipotalamus, centrul din creier care reglementeaza unii hormoni ce influenteaza ovarele sa elibereze in fiecare luna un ou. Femeile care sunt stresate non-stop, pot avea ovulatia mai putin regulata, ceea ce face mai dificil procesul de planificare a unei sarcini. Unele cercetari arata de asemenea, ca stresul poate afecta, nivelul de testosteron si productia de sperma in cazul barbatilor. Exista si studii care sugereaza ca stresul are un impact chiar mai mare, incluzand probleme de fertilizare si implantare in uter.
Daca o persoana afla ca nu poate concepe un copil este mai dispusa la stres, anxietate si depresie. Un studiu din Japonia a aratat ca aproape 40% din femeile care au probleme de fertilitate au fost diagnosticare cu anxietate si depresie chiar inainte de a incepe sa urmeze un tratament contra infertilitatii.
Cei mai multi oameni nu sunt fertili datorita unor probleme reale de ordin fizic. Dar, pe masura ce timpul trece, sentimentele de stres, anxietate si depresie de multe ori se intensifica, astfel incat, chiar daca pana la urma cauza fizica este tratata, nivelul exagerat de stres poate fi alta cauza pentru care inca persoanele respective nu pot sa conceapa un copil.
Cele mai multe studii s-au realizat in randul persoanelor care se confrunta deja cu probleme de fertilitate. Fiecare om are experiente stresante in fiecare zi. Face parte din viata noastra. Important este, pe cat posibil sa ne mai relaxam, mai ales in weekend-uri si sa incercam sa nu fim tot timpul ingrijorati si tematori, sa mancam si sa dormim corespunzator. In general, organismul se adapteaza destul de bine solicitarilor din fiecare zi. Insa atunci cand apar modificari bruste de mare intensitate (de exemplu: moartea unei persoane dragi, pierderea unui loc de munca, mutarea intr-un alt oras) femeile pot avea imediat probleme anormale legate de ciclul menstrual.
Orice lucru care va ajuta sa va relaxati si sa va destindeti este cu siguranta un pas in directia buna. Dar, anumite metode sunt deosebit de benefice pentru femeile care se confrunta cu stresul legat de infertilitate. Iata cateva din acestea:
Stresul si infertilitatea – pacienti care urmeaza un tratament de concepere
Nu se stie sigur ca stresul afecteaza in mod direct fertilitatea. Nu se cunoaste exact daca un nivel de stres ridicat poate preveni sarcina sau poate afecta sansele femeii de a concepe. Dar, este clar ca reducerea stresului ofera o calitate a vietii mai mare in perioade de provocare personala intense.
Stresul este de multe ori definit ca fiind o stare prin care un om se simte amenintat, in pericol. Cu scopul de a se proteja, organismul uman raspunde in acest fel. Este modul sau de a se apara.
Cum poate stresul sa afecteze fertilitatea?
Uneori persoanele care nu pot concepe raspund stresului de a fi in imposibilitatea de a concepe prin urmarea unor tratamente si proceduri intense. Alte persoane se retrag si se izoleaza de familie si prieteni. Acestea sunt doua extreme si nu sunt indicate pentru persoanele care cauta sa-si trateze infertilitatea si sa-si construiasca o familie.
Unii medici considera ca daca sunteti mai putin stresati in timp ce urmati un tratament de fertilitate nu poate, in sine, sa rezulte in instalarea unei sarcini subit. Cu toate acestea, daca adoptati cateva strategii de a gestiona mai bine stresul legat de un diagnostic de infertilitate si tratament, puteti sa va imbunatatiti starea generala de sanatate si puteti fi mai siguri pe situatie.
S-a demonstrat ca stresul influenteaza luarea unor decizii rationale si bine gandite. Reducerea stresului poate permite pacientilor sa caute, sa se informeze si sa ia in considerare toate optiunile disponibile pentru situatia in care se afla, in timp ce au o stare de spirit clara. Prin reducerea stresului, argumentele pro si contra in legatura cu un tratament de fertilitate fata de o alta metoda, pot fi mai bine cantarite si evaluate eficient.
Reducerea stresului va imbunatateste sanatatea. Daca urmati un tratament de fertilitate este clar ca nu o sa fiti complet eliberati de stres, dar daca veti cauta sa minimizati stresul va fi mult mai bine. Este indicat sa incercati prin diverse modalitati sa reduceti povara tratamentelor de fertilitate si procedurilor medicale pe care le urmati.
Exista mai multe tehnici de reducere a stresului. Cateva metode populare recomandate pentru persoanele infertile care isi doresc sa conceapa un copil sunt:
Cum va puteti ajuta partenerul care se confrunta cu probleme de stres si infertilitate?
Partenerii si prietenii persoanei care se confrunta cu probleme de stres si infertilitate, au in fata o provocare. Daca spunem pacientilor sa fie mai putin stresati, exista posibilitatea ca ei sa se simta responsabili de a-si fi provocat propria infertilitate si se vor simti acuzati. Uneori, daca spunem cuiva sa se relaxeze pot aparea probleme suplimentare si in final un stres si mai mare. Cu toate acestea, discutiile deschise cu partenerii in legatura cu modalitatile concrete prin care se poate reduce stresul, pot fi extrem de eficiente si vor reda persoanei care se confrunta cu probleme de stres si infertilitate un anumit sentiment de control si incredere. Multe persoane care se lupta cu infertilitatea vor fi multumite doar sa-i aiba aproape pe cei dragi atunci cand au nevoie sa fie ascultati.
Realistic vorbind, obiectivul de reducere a stresului pentru persoanele care urmeaza un tratament de pentru a concepe, este de a reduce la minim stresul prin identificarea modalitatii care se potriveste cel mai bine cu nevoile pacientului. Din pacate, in aceste cazuri, stresul nu poate fi eliminat total.
Stresul “normal” pentru persoanele care urmeaza un tratament de infertilitate
Stresul psihologic este o stare normala pentru persoanele care se trateaza impotriva infertilitatii si incearca sa conceapa un copil. Un diagnostic de infertilitate este intotdeauna stresant. Unele persoane posibil sa banuiasca ca sunt infertile. Este vorba, de exemplu, de persoane care au urmat un tratament de chimioterapie in trecut sau au avut endometrioza. Pentru altii, esecul de a concepe un copil vine ca o surpriza. Multe cupluri nu-si dau seama ca, in aproximativ 40% din cuplurile infertile, factorul masculin contribuie la problema.
Factori care pot influenta emotional cuplurile care au fost diagnosticate ca fiind infertile si/sau care ar putea avea in vedere urmarea unui tratament de infertilitate:
Cum pot cuplurile care se confrunta cu probleme de fertilitate sa faca fata stresului?