Termen cautat
Categorie

Alimente nerecomandate in timpul sarcinii


Este important pentru o persoana sa aiba o dieta echilibrata, insa acest lucru devina si mai important atunci cand este vorba despre o femeie insarcinata. Copilul inca nenascut are nevoie de o serie de substante nutritiv esentiale, de vitamine si minerale. Cele mai multe alimente sunt sigure, dar cu toate acestea, exista unele alimente alimente care trebuie evitate in sarcina.

Pentru ca sarcina afecteaza sistemul imunitar, femeia insarcinata si bebelusul sunt mai sensibili la bacterii, virusi, paraziti care pot cauza boli si afectiuni. Chiar daca femeia gravida nu se simte pentru atunci cand mananca un anumit aliment de evitat in sarcina, exista unele bacterii ca Listeria si Toxoplasmoza care pot afecta bebelusul si pot duce la probleme grave de sanatate. Copilul este sensibil la alimentele pe care o femeie insarcinata le consuma. Asa se intampla de exemplu, cu mercurul din unii pesti.

Daca sunteti insarcinata, pastrati urmatoarea lista cu alimente pe care este recomandat sa le evitati in sarcina pentru ca Dumneavoastra si copilul sa ramaneti sanatosi, in siguranta. O idee buna este sa investiti intr-un termometru alimentar pentru a verifica temperatura preparatelor pe care le gatiti.

Alimente de evitat in timpul sarcinii:

  • carne nepreparata corespunzator: fructe de mare nefierte si carne de vita sau pasari de curte care sunt insuficient gatite. Trebuie evitate pentru ca prezinta risc crescut de contaminare cu bacterii coliforme, toxoplasmoza si Salmonella.
  • Carne din semipreparate (carnati, mezeluri, cremvusti, salam, parizer, semipreparate afumate): multe produse din carne care sunt semipreparate au fost contaminate cu Listeria, care poate provoca avort spontan. Listeria poate traversa placenta si poate infecta copilul ducand la infectie sau septicemie. Daca sunteti gravida si vreti sa mancati mezeluri, asigurati-va macar ca reincalziti carnea pana cand iese abur din ea.
  • Peste cu mercur: ar trebui sa evitati pestele care contine niveluri ridicate de mercur. Mercurul consumat in timpul sarcinii a fost asociat cu intarzieri de dezvoltare si leziuni ale creierului. Pesti cu mercur sunt considerati a fi rechinii, pestele-spada, macoul rege etc. Conservele de ton au in general o cantitate mai mica de mercur decat tonul gasit in alta forma, insa tot ar trebui consumati cu moderatie aceste conserve. Cel mai bine, evitati-le. Anumiti pesti din sushi ar trebui de asemenea evitati pentru ca au un nivel mare de mercur.
  • Fructe de mare afumate. Ar putea fi contaminate cu Listeria.
  • Peste expus poluarii industriale. Evitati pestele din lacuri si rauri contaminate care pot fi expusi la niveluri ridicate de bifenili policlorurati. Acest lucru este valabil pentru cei care practica pescuitul in lacuri locale. Somonul, stiuca si pastravul sunt doar trei din pestii care pot fi expusi poluarii industriale.
  • Crustacee, stridii, scoici, midii insuficient gatite. Gatirea acestora ajuta la prevenirea anumitor tipuri de infectii. Crustaceele crude trebuie evitate in timpul sarcinii.
  • Oua crude sau orice aliment care contine oua crude, trebuie evitat ca urmare a expunerii potentiale la Salmonella. Atentie la mancarurile care se fac cu oua crude: prajitura tiramisu, salata Caesar, maioneza, inghetata de casa, crème sau sosuri. In general, inghetatele comercializate pe piata, dressingurile etc sunt facute cu oua pasteurizate, care sunt gatite pana la un anumit punct si prezinta risc redus de expunere la Salmonella.
  • Anumite branzeturi importate pot contine bacterii numite Listeria, care pot provoca avort spontan. Evitati branzeturile ca branza Brie, Camembert, Roquefort, Feta, Gorgonzola, branzeturi in stil mexican Blaco Queso si Queso fresco, cu exceptia in care se specifica in mod clar ca sunt fabricate din lapte pasteurizat.
  • Lapte nepasteurizat. Poate contine Listeria. Asigurati-va ca orice lapte pe care il consumati este lapte pasteurizat.
  • Pate – poate contine Listeria.
  • Cofeina. Desi majoritatea studiilor arata ca aportul de cofeina consumat cu moderatie nu reprezinta un pericol pentru sarcina, exista si studii care demonstreaza ca aportul de cofeina poate fi legat de avorturi. Evitati cofeina in primul trimestru de sarcina pentru a reduce probabilitatea unui avort spontan. Ca regula generala, cofeina trebuie limitata la mai putin de 200 mg pe zi in timpul sarcinii. Cofeina este diuretic, ceea ce inseamna ca ajuta la eliminarea lichidelor din organism. Acest lucru poate duce la pierdere de apa si calciu. Este important mai degraba sa beti multa, apa, sucuri naturale, lapte pasteurizat decat sa alegeti bauturi cofeinizate. Unele cercetari arata ca in cantitati mari cofeina poate fi asociata cu avort, nastere prematura, greutate mica la nastere, simptome de sevraj la sugari. Cel mai sigur este sa evitati consumul de cafea in sarcina. Atentie si la alte produse care contin cofeina: energizante, ceai, bauturi racoritoare.
  • Alcoolul (vin, bere, bauturi spirtoase) trebuie evitat in sarcina. Expunerea prenatala la alcool poate interfera cu dezvoltarea sanatoasa a copilului. Consumul de alcool in sarcina poate duce la sintromul alcoolismului fetal sau la alte tulburari de dezvoltare. Daca ati consumat alcool inainte sa aflati ca sunteti gravita, incetati sa mai beti de acum.
  • Legume si fructe nespalate si necuratate corespunzator. Da, legumele si fructele sunt sigure in sarcina, insa trebuie sa va asigurati ca sunt spalate cat mai bine pentru a evita expunerea potentiala la toxoplasmoza. Toxoplasmoza poate contamina solul in care au fost cultivate.
  • Hot-dog, produse lactate nepasteurizate, produse de fast food. Aceste alimente sunt predispuse la Listeria monocytogenes, o bacterie care provoaca listerioza, ceea ce poate duce la avort spontan, nasterea unui copil mort, sau alte probleme grave de sanatate.
  • Sucuri nepasteurizate, cum ar fi cidrul achizitionat de la standuri de pe marginea drumului, de la ferme sau magazine. Aceste produse sunt predispuse la microbi, inclusiv Ecoli. Verificati eticheta ca sa verificati daca un suc este pasteurizat.
  • Plumbul – este asociat cu greutatea mica la nastere, nastere prematura si intarzieri de dezvoltare la copii. Daca aveti o casa veche cu tevi de plumb, luati in considerare ca apa de la robinet poate contine resturi de plumb.
  • Bisfenol A (BPA). Este un produs chimic industrual folosit la fabricarea unor materiale plastice dure si pentru a captusi multe alimente conservate. Este un disruptor endocrin, care ar putea perturba dezvoltarea normala a fatului.
  • Unele ceaiuri de plante si suplimente. Unele ceaiuri nu contin cofeina, dar au fost studiate destul de putin si consumul lor nu este in totalitate sigur pentru femeile care sunt insarcinate. Alte ceaiuri pot fi oarecum permise in sarcina, dar in doze foarte mici. Recomandarea este sa cititi de fiecare data eticheta de pe ambalajul de ceai si sa discutati cu medicul inainte de a lua un anumit ceai in sarcina.
  • Indulcitori artificiali deosebit de daunatori pentru organism, incat pot duce la cancer (ex: neotam, aspartam)
  • Evitati excesul de zahar si sare
  • Apa nepotabila, contaminata