Termen cautat
Categorie

Apetitul din timpul sarcinii


Autor: Anda Sabau

Aceasta dorinta de-a manca este transmisa de catre creier si este denumita ca apetit sau pofta. Specialistii au ajuns la concluzia ca schimbarile hormonale prin care trec femeile care sunt insarcinate, pot avea un impact foarte puternic in cea ce priveste gustul si mirosul lor. Atunci cand duci la bun sfarsit o sarcina de 9 luni, corpul foloseste mai multa energie decat ar folosi in mod normal, asadar consumul caloric ar trebui si el sa creasca. Din a sasea luna de sarcina, incepeti sa adaugati inca 300 de calorii in plus la dieta zilnica. Crestere apetitului incepe in trimestrul al doilea si este constant pana in a noua luna de sarcina. Acesta este posibil sa se si schimbe, uneori poti sa ai pofta de ceva dulce, alteori poti sa nu ai pofta nici macar de mancare gatita. Este important insa sa te hranesti corespunzator, deoarece tot ce mananci tu il va ajuta pe cel mic sa creasca, mai ales in ultimele 13 saptamani de sarcina, cand cel mic va creste in greutate.

Un studiu ne informeza ca 40% dintre femeile insarcinate aleg intotdeauna ceva dulce cand le vine pofta, pe locul doi clasandu-se cele care opteaza pentru ceva sarat, 17% aleg o mancare condimentata, iar pe ultimul loc se afla fructele zemoase. Totul depinde de voi cum va stapaniti acest apetit, insa atentie sa nu exagerati cu niciun aliment. Desi in perioada sarcinii, alimentele se pare ca nu sunt singurele pofte ale femeilor. Termenul de “pica” descrie acea pofta nebuna pentru lucruri care nu sunt comestibile, de pilda sapun, pasta de dinti etc. O pofta foarte periculoasa ce-i drept, insa care se manifesta la putine femei gravide.

De ce ne confuntam cu un apetit crescut in timpul sarcinii?

Nu toate femeile experimenteaza aceste pofte nebune cand sunt gravide, insa cele care se lupta cu un astfel de apetit se poate fi datorita schimbarilor hormonale. Anumite carente nutritive de exemplu pot determina aceasta pofta, de pilda daca poftesti la muraturi, acest fapt indica ca ai carente de sodium in sange, iar pofta pentru ciocolata indica lipsa vitaminei B. Anumite necesitati de nivel emotional mai pot duce la diverse pofte. Unele femei gravide tind sa opteze pentru mancaruri sau deserturi care le aduc aminte de copilaria lor si de ce gatea mama sau bunica. Indiferent la ce poftesti, controleaza-ti apetitul si nu exagerati. Atunci cand exagerati, nici kilogramele in plus nu vor intarzia sa apara.