Termen cautat
Categorie

Glucidele in alimentatia gravidei


Autor: cezara

Glucidele intra in componenta celulelor, tesuturilor, fermentilor, unor hormoni, a factorilor de coagulare a sangelui. Rolul glucidelor este deosebit de mare pentru sistemul nervos central.


Glucidele constituie o sursa importanta de energie in organism. La arderea 1g de glucide se degaja 4 kcalorii, glucidele trebuie sa asigure 50% din necesarul caloric al organismului. Necesarul de glucide al gravidei este de aproximativ 300 -400g pe zi,adica la fel ca inainte de a fi insarcinata.


Surse de glucide sunt painea, mamaliga, orezul, pastele fainoase, grisul, zaharul, legumele (cartofi, fasole, soia, mazare),fructele dulci(struguri, mere, pepene, smochine,caise). Nu se recomanda consumul de alimente cu continut bogat in glucide: zaharul(90% glucide), mierea, dulceata, gemurile, excesul de macaroane sau orez, prajiturile, inghetata, floricelele. Consumul unei cantitati crescute de glucide favorizeaza aparitia obezitatii, diabetului gestational, hipertensiunii arteriale cu consecinte grave atat asupra fatului cat si asupra mamei.