Termen cautat
Categorie

Importanta calciului in alimentatia gravidei


Autor: Anda Sabau

Calciul este foarte important pentru organism deoarece fixeaza oasele si le intareste, ajuta procesul de coagulare a sangelui si il ajuta pe cel mic sa isi dezvolte armonios dintii, inima, oasele si muschii. Daca nu acumulam cantitatea necesara de calciu in perioada de sarcina, copilul isi va procura calciul din oase, lucru care va duce la o slabire si dezechilibrare a masei osoase. In timp, mama poate suferi de osteoporoza. Perioada de sarcina este una dificila, iar consumul ridicat de calciu este foarte necesar.

Cantitatea de calciul recomandata

Specialistii recomanda zilnic 1200 de mg pentru femeile gravide care au peste 24 de ani, iar pentru cele tinere pana in 24, consumul trebuie sa fie intre 1200-1500 de mg de calciu administrate zilnic. Produsele care sunt surse bogate de calciu consta in lapte, branzeturi, iaurt etc. Insa acestea nu sunt singurele surse de calciu la care puteti apela, mai puteti consuma legume verzi precum spanac si brocoli,caise uscate, seminte de susan sau cereale integrale. Pentru a ajuta mai bine fixarea calciul in oase, optati si pentru vitamina D, pe care il puteti lua fie ca supliment, fie consumati oua, lapte si peste.

Ce se intampla daca aveti intoleranta la lactoza?

A fi intolerant la lactoza inseamnaca ca aveti dificultati in a digera lactoza ( zaharul din lapte). O astfel de intoleranta se va manifesta prin simptome precum balonare, diaree si crampe stomacale. Ce este de facut?

  • Puteti reduce consumul de lapte din timpul meselor
  • Alegeti mereu branza proaspata( are o cantitate mult mai mica de zahar)
  • Eliminati din dieta dumneavoastra branza mucegaita sau afumata
  • Alegeti sa luati sursa de calciu din produse non-lactate precum sardine, tofu, verdeturi

In cea ce priveste suplimentele de calciu, acestea nu sunt obligatorii atata vreme cat aveti aportul necesar de calciu din alte surse. Discutati insa acest aspect cu medicul si in functie de analize, acesta va va prescrie sau nu si alte suplimente.