Sarcina prelungita cronogic este sarcina ce depaseste 42 de saptamani (294 de zile) socotite din prima zi a ultimei menstruatiei. Sarcina prelungita este o realitate in special prin efectele nocive asupra fatului. Durata normala a unei sarcini om este de aproximativ 280 de zile de la prima zi a ultimei menstruatii sau 40 de saptamani, 266 de zile de la ultima ovulatie , respectiv 270 de zile de la contactul sexual care a generat sarcina.
Cel mai dificil este stabilirea cu precizie a diagnosticul de varsta a sarcinii. Pentru gravidele corect dispensarizate din primele luni de sarcina, este mult mai simplu, deoarece ecografia efectuata precoce stabileste varsta de gestatie cu o precizie de plus/minus 5 zile. Din pacate, exista inca suficient de multe gravide care se prezinta tarziu la medic, dupa 28 de saptamani de amenoree.
Calcularea exacta a duratei sarcinii si deci a momentului cand va avea loc nasterea este de o mare importanta. Acest lucru poate fi determinat in mai multe feluri de catre medicul ginecolog in functie de stadiul sarcinii: anamneza cu obtinerea de date privind ultima menstruatie, examinarea gravidei cu determinarea marimii uterului, detectarea batailor cordului fetal, folosirea ecografiei care este foarte exacta mai ales in cel de-al doilea trimestru al sarcinii. Ecografia arata stagnarea cresterii diametrului biparietal, lichid amnios in cantitate mica.
Una dintre investigatiile care se efectueaza dupa implinirea a 40 de saptamani este traseul cardiotocografic. Este vorba de inregistrarea pe hartie (similar unui EKG) a activitatii cardiace fetale si a contractiilor uterine. Este o investigatie nedureroasa, care nu prezinta niciun pericol pentru mama sau fat.
Examenul ginecologic evidentiaza reducerea inaltimea fundului uterin si a circumferintei abdominale, col maturizat , lichid amniotic in cantitate mica , reducerea miscarilor fetale , bataile cordului fetal modificate.